Sadržaj

Planinarenje

Savijeti za sigurno planinarenje

Planinarenje za početnike može biti malo zastrašujuće, ali zaista nemate razloga za brigu. To je sjajan i jeftin način da uživate u prirodi, aktivirate se i napunite baterije sami ili u društvu.

Za planinarenje Vam nisu potrebne nikakve posebne vještine, ali morate biti odgovorni i pažljivi. Evo pet osnovnih savijeta za bezbijedno planinarenje, kako biste svoje ture učinili sigurnijim i zabavnijim.

Ne ostavljajte tragove iza sebe

Aktivnosti na otvorenom poput planinarenja dešavaju se iznova i iznova, zbog toga odgovorno koristite planinarske staze, čuvajte prirodu i mislite na njenu higijenu. Ako iza sebe ostavimo nekoliko praznih flaša sa vodom i kesa sa smećem, staze neće biti prohodne. Takođe, otpad je vrlo opasan za druge planinare, a i za životinje koje nesvesno jedu smeće i na taj način se truju.

Bez obzira na to koliko ste iskusni u ovoj aktivnosti i na kakvu turu idete, uvek poštujte prirodu i druge planinare, ponašajte se ekološki primjerno i na taj način osigurajte bezbijednost staze i životne sredine. Ukratko, ne bacajte smeće, ne napuštajte zvaničnu rutu, ne narušavajte Vašu okolinu, budite pažljivi i ne ugrožavajte druge planinare.

Izaberite planinarsku turu koja Vam odgovara

Najveća greška planinara, posebno početnika, je pretjerivanje i precijenjivanje svojih sposobnosti, jer često biraju preduge ture sa previše uspona, pa na taj način sebe dovode u opasnost od povreda pri velikom naporu.

Ako tek počinjete da planinarite, odaberite ture kraće od pet kilometara i sa minimalnim usponom. Zapamtite da dužina staze nije ista kao dužina uspona – tako da se 5 km po ravnom terenu znatno razlikuje od 5 km neprekidnog uspona.

Dodajte kilometar ili dva svake nedjelje da pojačate Vašu spremnost. Za veću sigurnost, upoznajte se sa rutom prije polaska, pročitajte vodič, šta na njoj možete očekivati, gdje se završava, koliki su usponi i koliko će Vam vremena biti potrebno. Ne morate ništa učiti napamet, već morate imati svijet šta možete očekivati. I ne zaboravite – planine nigde neće pobjeći!

Dodatna oprema za planinarenje

Pored kvalitetne obuće i odjeće, na spisku su i ranac, dovoljne količine vode (ponesite više nego što Vam je potrebno), grickalice, planinarska kaciga, kaiš i dereze. Za lakše i kraće uspone Vam nije potreban veliki ranac, jer Vam nisu potrebne veće zalihe hrane i pića. Sa sobom ponesite grickalice koje ne zauzimaju puno prostora.

Planinarska kaciga preporučuje se za Vašu sigurnost, a planinarski pojas u slučaju
penjanja ili opasnih i zahtijevnijih tura. Dereze su obavezni dio opreme za planinarenje, jer Vam pružaju dobro prianjanje na snijegu i zahtijevnim terenima.

Bez iskustva i odgovarajućeg znanja ne idite na planine u teškim sniježnim uslovima, posebno ne sami ili bez pratnje vodiča.

Planinarska odjeća i obuća

Pozitivna stvar u planinarenju je što Vam zapravo nije potrebna posebna oprema za lakše uspone, pa možete iskoristiti stvari koje već imate, ali za svoju sigurnost i udobnost tokom puta ipak morate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Kaciga je uvek dobrodošla oprema za planinarenje, kao i dobre planinarske cipele.

Tipična greška početnika je nošenje farmerki i svakodnevne odjeće koja Vam otežava aktivnost, u kojoj se preznojavate, iritirate kožu i tako izazivate nelagodu. Preporučuje se lagana sportska odjeća koja odvodi vlagu i dizajnirana je za aktivno kretanje. Uz duge pantalonečarape, uspješno ćete odbraniti stopala od grmlja i trnja. Takođe, majice sa dugim rukavima zaštitiće Vas od vremenskih neprilika, pa se oblačite slojevito.

Obuća je takođe veoma važna za sigurnost tokom planinarenja. Dobar par patika za trčanje može biti odličan izbor za šetnju po ravnim i laganim brdima, ali za planinarenje obezbijedite kvalitetne planinarske cipele. U zavisnosti od vrste staze, možete odabrati dublje ili pliće modele planinarskih cipela.

Ako osvajate stjenovite planine, obavezne su duboke planinarske cipele, koje štite zglobove od mogućih udara i zadržavaju toplotu. Ako u ormaru imate stari par cipela za planinarenje, trebalo bi da ih zamijenite novim, jer koža nakon nekoliko godina puca i ne biste trebali rizikovati da Vam cipela pukne u neprikladnom trenutku i na taj način se povrijedite

Provjerite vremensku prognozu

Prije odlaska na planinarenje, uvijek pročitajte vremensku prognozu i ne odlazite ako se prognoziraju vremenske nepogode i neprikladni uslovi- kiša, oluje, snijeg, magla.

U brdima i planinama takođe uvek budite spremni za oluje i promjene temperature. Prije odlaska pogledajte i zapamtite lokacije planinskih koliba ili drugih skloništa gdje se možete sačuvati u slučaju lošeg vremena.