Sadržaj

Planinarenje

Sunčano i neprevruće jesenje vrijeme je savršeno za lutanje u prirodi. Planinarenje po brdima je svakako jedna od sve popularnijih aktivnosti, ali nažalost sve je više nezgoda. Pitate se kako da ih spriječite?

Planinarenje je u procvatu poslednjih godina. Iako je to prijatna aktivnost, za nju se potrebno dobro pripremiti. Pokazalo se da su nezgode u brdima poslednjih godina vrlo često posljedica loše pripreme, neadekvatne opreme i nepovoljnih vremenskih uslova. Stoga ćemo vam u nastavku predstaviti kako da izbjegnete nezgode u planinama.

Uvijek provjerite vremenske prilike prije odlaska u brda

Prije nego što krenete na planinarenje, treba imati na umu da je vrijeme na višim nadmorskim visinama potpuno drugačije od onog u kotlini. U ovo doba godine vrijeme u planinskom uslovima je veoma promjenljivo, postoji šansa za popodnevnu oluju, a čak i snijeg može da vas iznenadi na visinama.

Zato je provjera vremenske prognoze prvi korak u pripremama za pješačenje. To možete učiniti na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na web kamerama, na radarskim snimcima i na raznim sajtovima na kojima možete dobiti aktuelne informacije o uslovima u planinama, kao što su sniježni uslovi i lavine.

Vremensku prognozu je najbolje provjeriti dan prije planiranog izleta u brda ili čak na dan pješačenja. Na ovaj način ćete biti sigurni da su uslovi dovoljno bezbjedni. Na ovom mjestu nije suvišno provjeriti radno vrijeme planinarskih domova, kako se ne biste iznenadili da se nađete pred zaključanim vratima na svom odredištu.

Odaberite destinaciju za planinarenje na osnovu sopstvenih fizičkih sposobnosti

Kao i kod svih drugih sportskih aktivnosti, za planinarenje morate biti fizički spremni. Zbog toga je ključno da odredišta svojih planinarskih avantura odaberete na osnovu zdravlja i fizičkih sposobnosti. Ovdje se pridržavajte principa postupnosti – počnite sa vrhovima na nižim nadmorskim visinama. Zatim postepeno povećavajte vrijeme hodanja, a takođe i visinu.

Prilikom izbora destinacije za pješačenje nikada nije suvišno provjeriti kategorizaciju rute. Na sajtovima posvećenim planinarenju možete pronaći detaljne opise planinskih staza. Gdje se takođe dobija informacija o tome da li se radi o laganoj, srednje ili veoma zahtjevnoj planinskoj stazi. 

Uvijek imajte na umu da hodanje uz brda može biti veoma zamorno, tako da morate da vodite računa i o gubicima energije. Uvjerite se da u vašem rancu uvek ima dovoljno energetski bogate hrane i pića kako biste imali dovoljno energije za povratak.

Nikada ne idite u brda bez odgovarajuće opreme

I već smo u procesu izbora odgovarajuće planinarske opreme, koja takođe mora biti prilagođena težini rute.

Gdje god da idete, uvijek se pridržavajte principa višeslojnog oblačenja. On sprečava prekomjerno znojenje, pruža dobru toplotnu izolaciju i efikasnu zaštitu od vjetra, kiše ili hladnoće. Posebno treba obratiti pažnju na sljedeće stavke opreme za planinarenje:

Planinarske cipele ili gojzerice:

mogu biti plitke, poluduboke ili duboke i ljetnje ili zimske. Prave planinarske cipele su ključne za bezbjedno hodanje po brdima, jer pružaju najbolje prianjanje na različitim terenima i nude najbolju stabilnost stopala. One takođe pružaju maksimalnu zaštitu od hladnoće i vlage, jer su obično napravljene od vodootpornih materijala.

Planinarske pantalone:

Iako mnogi misle da su planinarske pantalone samo hir, toplo ih preporučujemo za šetnju po brdima s razlogom. Pošto su obično napravljene od softshell-a sa vodoodbojnom membranom, takve pantalone efikasno štite od hladnoće, vlage i vjetra, a istovremeno su dovoljno elastične da vam omoguće udobno hodanje.

Planinarska jakna:

Takođe, ako idete u brda po jesenjem vremenu, neophodna je planinarska jakna dobrog kvaliteta. Ovo predstavlja spoljašnji sloj planinarske odeće i štiti vas od hladnoće, vjetra i vlage, pa se preporučuje da izaberete jaknu koja odgovara godišnjem dobu.

Ranac:

Kvalitetan ranac je takođe važan dio svake planinske ekspedicije. Ovdje je važno odabrati odgovarajuću veličinu – manji ranac je dovoljan za kraća pješačenja, a veći ranac za duže i višednevne šetnje. Ovo mora biti dovoljno veliko za skladištenje rezervne odeće.

Prekrivač za kišu:

S obzirom da je jesenje vrijeme na brdima nepredvidivo, dobro je uvijek sa sobom imati pokrivač za kišu za ranac. U slučaju kiše, važno je da sadržaj ranca bude suv, jer će vam biti potreban kada stignete na odredište.

Kapa, rukavice, šal:

Nos, uši i prsti su najizloženiji djelovi našeg tijela u slučaju niskih temperatura. Ako su temperature već niske kada rano krenete na pješačenje, onda će vam dobro doći ranac, a on treba da sadrži i kapu, rukavice i šal.

Štapovi za planinarenje:

Ako su prije nekoliko godina štapove koristile samo nešto starije generacije planinara, danas su neizostavni dio planinarske opreme.

Pravilno odabrani štapovi pomažu nam pri hodu uzbrdo. A kada se spuštamo pružaju nam dodatnu podršku i sprečavaju proklizavanje.

Pošto su u jesen dani sve kraći, pođite na planinarenje dovoljno rano da vas noć ne bi iznenadila. Takođe je važno da obavestite svoje najmilije o pješačenju. Uvijek imajte na umu da će vas planina uvijek čekati. Pa idite tamo samo po lijepom vremenu i kada se za to dobro pripremite.