Planinarenje i alpinizam

Prikazuju se 0 proizvoda.

POVOLJNO

Artikli na popustima

OUTLET

Outlet ponuda

NOVO U WEBSHOPU

Novi artikli u webshopu

INTERSPORT PREPORUČUJE

Najbolji odnos kvaliteta i cijene

Proizvodi 1-24 od 811

24   60  

Proizvodi 1-24 od 811

24   60  

Planinarenje

Planinarenje je osnovni oblik ljudskog pokreta. Ne radi se samo o mobilnosti, već i o užitku, disanju svježeg vazduha, otkrivanju nepoznatih predjela, ostvarivanju ličnih ciljeva, druženju sa porodicom i prijateljima. Sa ove tačke gledišta, planinarenje je jedan od najzdravijih oblika rekreacije, jer nudi relativno umjerena opterećenja tijela, kardiovaskularnog sistema kao i zglobova. Osim toga, aktivira većinu mišićnih grupa i nudi ravnomjernu raspodjelu opterećenja. Kretanje na svježem vazduhu i prelijepoj prirodi blagotvorno utiče na raspoloženje i psihu, povećava motivaciju i produktivnost, odličan je alat za stres i druge probleme savremenog svijeta, a osim što ćete napuniti baterije, oslobodićete se i stresa.

Dobra oprema povećava zadovoljstvo kao i sigurnost

Pješačenje je aktivnost za koju nam ne treba mnogo opreme. Ali tih nekoliko bitnih stavki mora biti visokog kvaliteta. Vjerovatno najvažnija stvar je obuća. Planinarske cipele moraju biti udobne, moraju pružiti izvrsno prianjanje na svim vrstama podloga, ali poželjno je i da su vodootporne. U suštini, pravilo je da dužina putovanja povećava potrebu za boljom obućom. Za kraće dnevne izlete možemo koristiti nisku obuću. Za izlete na zahtjevnije planine potrebna je viša obuća koja osigurava bolju stabilnost i štiti zglobove. Obavezna oprema za planinarenje uključuje i posebnu odjeću, koja se obično izrađuje od modernih materijala koji su izdržljivi, brzo se suše i dobro odvode vlagu. Čak i ljeti uvijek uzimamo planinarsku jaknu, što je sasvim u redu kada se vremenski uslovi naglo pogoršaju. Vrlo su prikladne takozvane softshell jakne, koje su napravljene od lagano elastičnog materijala koji garantuje olakšanu slobodu kretanja.

Ruksak za svu opremu

Vjerni saborac je i ruksak, u koji pakujemo svu potrebnu opremu i nešto hrane i pića. Veličina ruksaka zavisi od dužine putovanja. U principu, svi moderni rančevi su opremljeni posebnim načinom ergonomskim prijanjanjem, različitim pregradama koji omogućuju da sadržaj unutar rančeva ostane netaknut od spoljnih faktora, naramenice su obložene i podesive. Unutra je posebna pregrada sa mjehurom za vodu. Dodatni dodaci uključuju planinarske štapove, kacige za najekstremnije planinare koji zimi odlaze u planine ali kojima takođe trebaju i kramponi Naravno, tu su i djeca među planinarima. Takođe tu su dječije verzije obuće, kaciga, štapova kao i odjeće i rančeva. Internet trgovina Intersport nudi široku paletu cipela za planinarenje za sve ukuse.

Punjenje…