Sadržaj

Planinarenje

Planinarenje može biti pomalo zastrašujuće, posebno za početnike, ali zaista nemate o čemu da brinete. To je odličan i jeftin način da se uronite u prirodu, dobro vježbate i napunite baterije, sami ili u društvu.

Za planinarenje vam nijesu potrebne nikakve posebne vještine, ali morate biti odgovorni i držati pogled na stabljikama kako ne biste nepotrebno padali. Ispod je pet osnovnih savjeta za bezbjedno planinarenje kako bi vaše pješačenje bilo bezbjedno i zabavno.

1. Ne ostavljajte nikakav trag iza sebe

Aktivnosti na otvorenom poput planinarenja ponovo postaju sve popularnije, što je odlično, ali ima i ružnih i loših strana. Zato budite zagovornik prirode na otvorenom i njen čuvar, odgovorno koristite pješačke staze i vodite računa o prirodi. Ako na stazama ostavimo više praznih flaša za vodu i kese za izmet, staze će uskoro biti zatvorene, a istovremeno je otpad opasan i za padove ostalih planinara, ali i za životinje, koje ne sluteći jedu smeće i tako se truju.

Bez obzira šta radite ili ne radite na planianrenju, uvijek poštujte prirodu i druge planinare, ponašajte se na ekološki način i tako obezbijedite bezbjednost staze i životne sredine. Ukratko, ne bacajte otpad, čak ni ostatke voća, ne napuštajte službenu stazu, ne remetite okolinu oko sebe, budite obazrivi prema drugim planinarima (lomljenje grana, vika, glasna muzika).

2. Izaberite pješačenje u skladu sa svojim mogućnostima

Najveća greška koju prave planinari, posebno početnici, je pretjerivanje i precjenjivanje svojih sposobnosti. Jer često biraju pješačenje koje je predugačko ili ima previše uspona, što je posljedično nepovoljno i neprijatno, a zbog pretjerivanja tijelo je iscrpljeno i još skloniji padovima i povredama.

Ako tek počinjete sa planinarenjem, izaberite pešačenje kraće od pet kilometara i sa minimalnim usponom. Ne zaboravite činjenicu da dužina rute nije ista kao i dužina uspona – tako da se 5 km na ravnom znatno razlikuje od 5 km neprekidnog penjanja. Povećajte svoju kondiciju dodavanjem dodatnih kilometra ili dva svake nedelje. Za bezbjednu rutu, upoznajte se sa rutom prije polaska, pročitajte vodič za rutu. Šta možete da očekujete na njemu, gdje ima krivina, uspona i koliko će vam vremena trebati. Ne morate ništa da pamtite, samo morate imati dobru ideju šta možete očekivati. I ne zaboravite – brda će vas čekati.

3. Planinarska odjeća i obuća

Pozitivna stvar kod planinarenja je to što vam nije potrebna nikakva specijalna oprema da biste olakšali uspone, a možete ići sa stvarima koje već imate, ali još uvijek morate imati na umu nekoliko stvari za svoju bezbjednost i udobnost.  Kaciga je uvijek dobrodošao dio opreme za planinarenje, kao i dobra planinarska obuća. Tipična greška početnika u planinarenju je nošenje farmerki i normalne odjeće, koje nas samo otežavaju kada se znojimo, iritiraju kožu i tako izazivaju nelagodnost.

Preporučuje se lagana sportska odjeća koja odvodi vlagu i namijenjena je aktivnom kretanju. Nosite dugačke pantalone ili čarape kako biste spriječili da vam grmlje i trnje ogrebu noge. Košulje dugih rukava takođe će vas zaštititi od vremenskih nepogoda, pa se oblačite slojevito.

Cipele su takođe veoma važne za bezbjednost tokom pješačenja. Dobar par patika ili patika za trčanje je obično dobar izbor za ravno hodanje i lagana brda, ali za planinarenje samo posegnite za planinarskim cipelama sa dobrim prianjanjem protiv klizanja. U zavisnosti od vrste staze, možete izabrati više ili niže modele planinarskih cipela.

Ako se upuštate visoko u stjenovite planine, visoke planinarske cipele su neophodne da zaštite vaše gležnjeve, a istovremeno štite od mogućih udara i zadržavaju toplotu. Ako imate u ormanu stari par planinarskih cipela, bolje je da ih zamijenite novim, jer koža voli da popuca posle nekoliko godina i cipela može da popusti u najnepovoljnijem trenutku.

4. Dodatna planinarska oprema

Pored dobre obuće i odjeće raznih dužina, sledeći na listi su ranac, dovoljno vode (ponesite više nego što vam je potrebno), grickalice i kaciga, kaiš ili dereze, u zavisnosti od doba godine i stepena težine uspon. Za lakše i kraće uspone nije vam potreban veliki ranac, kao što vam nijesu potrebne velike zalihe hrane i pića. Pokušajte da sa sobom ponesete grickalice koje ne zauzimaju mnogo prostora (npr. energetski barovi , tablete, čokolada, voće).

Za vašu bezbjednost svuda se preporučuje pješačka kaciga, a u slučaju penjačke rute ili opasnih i zahtjevnijih područja, pješački pojas. Dereze su neophodan deo planinarske opreme za planinarenje po snijegu, jer vam omogućavaju dobro prianjanje na snijegu. Bez iskustva i odgovarajućeg znanja, ne idite sami u planine po velikim sniježnim uslovima ili bez vodiča.

5. Ne zaboravite vremenske prilike

Prije odlaska u brda uvijek pročitajte vremensku prognozu i ne idite u brda ako se predviđa veoma loše vrijeme, a samim tim i teški uslovi za svakog iskusnog planinara – kiša, snijeg, magla, mogućnost lavina.

U brdima i planinama uvijek budite spremni na oluje i promjene temperature. Prije polaska pogledajte i zapamtite lokacije planinarskih domova ili drugih skloništa gdje se možete skloniti u slučaju nevremena.