Sadržaj

Planinarenje

Korisni savjeti: Proleće je idealno vrijeme za planinarenje. Povoljne temperature i buđenje prirode iz zimskog sna su valjani razlozi da ne čekamo ljeto. Međutim, važno je uzeti u obzir nekoliko važnih stvari za bezbjedan i zabavan izlet u planine u ovo doba godine.

Ako zimi nijeste redovno vježbali, neće škoditi da se pridržavate nekih korisnih savjeta pre nego što vas atraktivne fotografije sa društvenih mreža odvedu u čudesni svijet planina.

Pobrinite se da imate odgovarajuću opremu

Iako su proljećne temperature povoljne, snijeg ili nepovoljni vremenski uslovi mogu brzo da nas iznenade u planinama, posebno u visokim planinskim predjelima. Zbog toga je veoma važno da sa sobom imate odjeću i obuću koja odgovara trenutnim vremenskim prilikama u planinama na koje idete, unapred provjerite uslove na planinama i vremensku prognozu.

Izaberite odgovarajuću odjeću i obuću

Pratite princip slojevitog oblačenja i na kraju ne zaboravite vjetrovku ili vodootpornu jaknu koja će vas zaštititi u slučaju lošeg vremena. Planinarska obuća takođe treba biti vodootporna, imajući na umu da nas u ovom periodu može iznenaditi i snijeg, stoga štitnici za noge i dereze nikada nijesu suvišni ako se krećete u visokim planinskim područjima.

Uvijek nosite ruksak sa sobom

Izuzetno je važan adekvatan ruksak i sva oprema koja mora biti u njemu. Ne zaboravite toplu rezervnu odjeću, kapu i rukavice, pribor za prvu pomoć, aluminijsku foliju, čeonu svjetiljku, mobilni telefon s punom baterijom, dereze i naravno hranu i piće.

Planinarski domovi u višim područjima možda još ne rade prema uobičajenom radnom vremenu, stoga provjerite radno vrijeme kako biste izbjegli iznenađenja.

Pažljivo razmislite o svojoj fizičkoj pripremljenosti

Većina čak i najzagriženijih sportskih rekreativaca koristi zimski period za odmor i obnovu svog tijela. Zato smo obično u ovom periodu malo manje aktivni nego obično, što treba uzeti u obzir prije početka planinarske sezone i odabrati visinu i teren planine,  posebno dužinu planinarenja u skladu s tim.

Odaberite stazu koja odgovara vašoj fizičkoj pripremljenosti

Dobro provjerite zahtjevnost staze i koliko vremena će vam biti potrebno da je pređete. Imajte na umu da staza može imati provalije, strm teren, stijene i druge prirodne prepreke koje vam mogu teže sadvladati zavisno od vremenskih uslova ili čak morate se vratiti nazad.

Prilagodite brzinu hodanja svojoj fizičkoj spremnosti

Prije početka aktivne planinarske sezone važno je realno procijeniti svoju fizičku spremnost i paziti da ne pretjerujete u svojim planinarskim podvizima. Preporučujemo da započnete s sporijim tempom i prema potrebi napravite više kraćih odmora. Naravno, važno je prilagoditi se najslabijem članu u grupi. Planinarenje u grupi je ugodan društveni događaj, ali što je više ljudi, više razumijevanja i strpljenja je potrebno.

Uvijek provjerite vremenske uslove

Iako je u dolini sunčano vrijeme, u planinama vas može iznenaditi magla ili drugi vremenski fenomeni. Zato uvijek provjerite vremensku prognozu na području koje planirate posjetiti. Web kamere mogu biti odličan izvor informacija jer vam omogućavaju da se uvjerite u vremenske uslove na tačno određenom području.

Provjerite da li je put prekriven snijegom ili ledom

Takođe, ako je poslednji snijeg bio prije nekoliko nedelja, imajte na umu da ga još uvijek može biti na obilježenoj stazi. A uz niske temperature, sasvim je moguće da je staza na pojedinim djelovima i dalje zaleđena. Zato ne zaboravite na odgovarajuće dereze, štapove za planinarenje i drugu opremu. U ovo vrijeme, kada se snijeg u brdima topi, nije suvišno provjeriti prognozu lavina i shodno tome se pripremiti ili promeniti destinaciju za pešačenje.

Vodite računa o životinjama i njihovom životnom okruženju

Moramo znati da se u ovo vrijeme i životinje bude iz zimskog sna i vraćaju u svoje prirodno okruženje. Proljeće je za njih važno doba godine, kada ponovo traže hranu za svoje mlade, grade gnijezda i traže nove domove. I iako je proljeće idealno vrijeme za posmatranje prirode i životinja iz ove tačke gledišta, zapamtite da ovu prirodu dijelite sa njima.

Vodite računa o očuvanju životne sredine

Planinarenje u proljeće je još zabavnije i zanimljivije, jer nam sama priroda pruža beskrajne mogućnosti atraktivnih pogleda. Ogromni vodopadi, nabujale rijeke i druge prirodne atrakcije u ovo doba godine još više dolaze do izražaja. Zbog čega su popularno izletište mnogih planinara. Na ovom mjestu nije suvišno naglasiti da je zbog klizavog terena potrebno biti posebno oprezan. A da se u isto vrijeme pobrinemo da priroda ostane netaknuta i nakon naše posjete planinama.