Planinarenje

Štapovi za planinarenje se smatraju obaveznim dijelom opreme za planinarenje, posebno ako mnogo pješačite ili hodate na velike udaljenosti. Štapovi se takođe preporučuju ako imate problema sa zglobovima, leđima i/ili ravnotežom. Oni su jedna od najkorisnijih stvari u planinarskoj opremi. Kada idete na kurs planinarenja, jedna od prvih lekcija je upravo važnost štapova, a njihova upotreba je gotovo obavezna. Postoji mnogo razloga za to.

Ova korisna oprema smanjuje opterećenje kičme, koljena, kukova i zglobova. Ovo je važno znati čak i ako nemate problema sa zglobovima . Na dužim rutama, na kojima često nosimo težak ranac, pritisak na pojedine djelove tijela se povećava – korišćenjem štapova ovaj pritisak se može smanjiti. Međutim, to nije njihova jedina prednost. Planinarski štapovi nam služe kao oslonac, jer povećavaju ravnotežu i posebno su korisni pri spustovima i na klizavom terenu.

Vrste planinarskih štapova

Štapovi za planinarenje su napravljeni od lakih ali jakih legura aluminijuma. Sastoje se iz tri dijela, što im omogućava da se teleskopski izvlače ili sklapaju. Takođe mogu biti napravljeni od karbonskih vlakana ili kombinacije gore navedenih materijala.

Štapovi se razlikuju po načinu sastavljanja. Većina planinara koristi takozvane teleskopske štapove, koji su nešto teži, nude veći opseg podešavanja dužine, sastoje se od tri dijela i mnogo su čvršći. Njihovu dužinu prilagođavamo razvlačenjem djelova.

Druga vrsta planinarskih štapova su štapovi koji imaju takozvani “Z” sklop. Oni su lakši i zauzimaju manje prostora (zbog čega su popularni među trkačima), ali imaju manji opseg podešavanja dužine i manje su kruti od teleskopskih. Postoje dvije glavne metode zaključavanja štapova – unutrašnje zaključavanje pomoću reze i spoljašnje zaključavanje pomoću kopče. Tip brave koju odaberete zavisi od vaših preferencija – neki ljudi vole teleskopske štapove sa unutrašnjom bravom, dok se drugi zaklinju samo u one sa spoljnom bravom.

Donji dio štapa za planinarenje je takođe veoma važan. U nekim uslovima – na primjer, kada se hoda po blatu ili snijegu – na vrhove se mogu postaviti krplje, koje su skoro uvijek uključene u komplet sa planinarskim štapovima. Dostupne su i gumene kapice koje štite pri hodanju po asfaltu, a takođe su dobar izbor za zaštitu tokom transporta.

Kako pravilno koristiti štapove?

Najvažnija stvar kada koristite štapove je da ih postavite na odgovarajuću visinu. Ruke uvijek treba da budu u visini laktova, što znači da ugao u podlaktici i nadlaktici pri držanju štapova treba da bude 90°. Sa štapovima hodamo na sljedeći način: suprotna ruka – suprotna noga. U početku, ovaj metod može izgledati malo čudno, ali ćete se uskoro navići na njega. I veoma važan poslednji savjet – kada se ne koriste, uvijek pričvrstite štapove na spoljašnji dio ranca, tako da oštri djelovi budu okrenuti nadole. Na taj način ne predstavljaju nikakvu opasnost.