Sadržaj

Biciklizam

Dani postaju duži, temperature se lagano penju i vrijeme je da svog ljubimca na dva točka upregnete u nove akcije. Da, napokon je stigao period da skinemo prašinu sa svojih bicikala. I krenemo na dugo očekivanu proljećnu vožnju. Bez obzira na to razmišljate li o korištenju bicikla kao svakodnevnom prevoznom sredstvu, ili kao sredstvu za rekreativno vježbanje i uživanje u prirodi, važno je svoj bicikl dobro pregledati.

Očigledni problemi kao što su probušene gume, slomljena sjedišta i savijene felge zahtijevaće popravaku. Ali opšte održavanje trebalo bi trajati samo nekoliko minuta. Zato vam donosimo kratak vodič u kojem vas vodimo korak po korak, kroz pripremu vašeg bicikla. Evo kako probuditi bicikl iz zimskog sna!

Prije svega čist bicikl

Prvo ćete dobro oprati svoj bicikl jednostavnim ispiranjem snažnim mlazom vode za uklanjanje prljavštine i blata. Tada možete dublje zaroniti u sveukupno stanje svog bicikla i procijeniti šta mu stvarno treba.

Nanesite malo sredstva za odmašćivanje na pogon kako biste uklonili sav pijesak i prljavštinu i dobro očistite. Zatim, koristeći blagi deterdžent i toplu vodu, operite ostatak bicikla. Nakon završetka pranja, ponovno podmažite kritične pokretne djelove, posebno lanac.

Podesite sjedište

Važno je podesiti sjedište bicikla kako bi vožnja na njemu bila što udobnija i donosila samo koristi, a ne štetu tijelu. Visinu sjedištaa možete odrediti sami, za to morate uzeti u obzir rast bicikliste i osobitosti terena na kojem će se putovanje provesti.

Zategnite i namjestite sjedište bicikla prije prve upotrebe. Labavo sjedište može dovesti do problema i neudobne vožnje, a sa tim i do nepotrebnih povreda. Ako je presvlaka sjedišta istrošena i opruge su otkrivene, odmah zamijenite sjedište.

Provjerite pritisak u gumama

Gume svih bicikala gube pritisak ako stoje neko vrijeme, pa ćete vjerojatno morati napumpati gume. Uložite u kvalitetnu pumpu sa širokom bazom i velikim mjeračima koji se lako očitavaju. Pridržavajte se nivoa pritiska koju preporučuje proizvođač gume. Električna pumpa za zrak takođe je korisna kada imate puno lopti ili bicikala, a nije na odmet u ljetnim danima kada na more nosimo “šlaufe”.

Provjerite žice

Žice točkova održavaju vaša dva točka ispravnim (ravnim), pa biste trebali povremeno provjeriti jesu li sve zategnute. Upotrijebite ključ za žice kako biste zategnuli žicu na dnu. Nemojte previše zatezati i provjerite koristite li ključ odgovarajuće veličine. Bilo bi dobro provjeriti žice svakih nekoliko mjeseci, čak i ako ne primijetite ništa loše.

Provjerite ručice kočnica

Povucite poluge kočnice i provjerite jesu li zahvatile obje strane kočionih pločica na svakom točku. Ako je povlačenje poluge predugo, odvrnite regulator za nekoliko okretaja i testirajte ga. Kočnice ne bi trebale zapinjati i trebale bi potpuno zaustaviti točak u kretanju. Pohabanu ili ljepljivu sajlu treba zamijeniti novom sajlom kočnice.

Dužina vaših kočionih pločica trebala bi pritiskati obruč kada se aktiviraju i ne bi se smjele pomjerati ili biti labave. Odmah zamijenite istrošene kočione pločice i namjestite sajlu ako su predaleko od ruba.

Podesite mjenjače brzina

Upotrijebite stalak za bicikl ili postavite svoj bicikl naopako i prođite kroz zupčanike dok okrećete pedale. Provjerite „pogađa“ li glatko tačke prenosa i lagano prilagodite prednji i zadnji mjenjač kako bi lanac bio centriran na svakom stepenu prenosa. Trebat će vam mali odvijač za podešavanje mjenjača i odmah ćete primijetiti koliko se mjenjač pomiče za svaku četvrtinu okretaja.

Provjerite lanac

Provjerite napetost lanca bicikla pritiskom prstiju na gornji lanac, ne smije se pomaknuti više od 6 mm do 12 mm. Ako vam se lanac olabavi, on će se otkačiti tokom vožnje što je izuzetno opasna situacija.

Ako je lanac previše zategnut, može se zavezati i oštetiti vaše zupčanike. Otpustite matice zadnjeg točka sa svake strane kako biste povukli točak unazad i oslobodili lanac. Tokom vremena lanac se može rastegnuti,  zamijenite lanac ako je potrebno.

Nanesite suvo ulje

Nanesite suvo mazivo na zadnji zupčanik, prednji zupčanik, lanac i sve pokretne dijelove bicikla. Takođe, premažite prednje i zadnje ležajeve točka sa svake strane sa malo maziva. Izbjegavajte korištenje standardnog 3-u-1 ulja jer će privući prljavštinu, što je nešto što ne želite na ovim pokretnim djelovima.

Provjerite sigurnosnu opremu

Provjerite stanje i baterije svojih svijetala i mačjeg oka na biciklu. Ako nemate prednja i zadnja svijetla, vrijeme je da ih nabavite. Učinite sve što možete kako biste bili vidljivi vozačima i zaštitili sebe i druge učesnike u prometu.

Dječija nosiljka

Za roditelje s malom djecom, provjerite stanje vaše dječije sjedalice i potražite slomljene ili napuknute djelove. Uz provjeru stanja vašeg sjediša, takođe provjerite je li nosiljka za dijete čvrsto pričvršćena na okvir ili nosač bicikla prema uputstvu. Provjerite sigurnosni pojas i sve sigurnosne šipke kako biste bili sigurni da rade i da niijesu pohabani, i avantura na dva točka može početi.

Nakon što ste sve provjerili, spremni ste za potpuno uživanje u vožnji. Iskoristite duže dane i toplo vrijeme vožnjom do posla, ali i boravkom u prirodi i predivnom osjećaju slobode koju pruža bicikl.