Sadržaj

Biciklizam

Spremite vaš bicikl za proljećne avanture! Prvi zraci proljeća brzo probude želju za vožnjom bicikla. Ako nijeste koristili bicikl preko zime, nije bezbjedno voziti ga bez servisa ili barem pregleda. Da biste izbjegli nepotrebna iznenađenja pri prvoj vožnji, pripremite svoj bicikl i pridržavajte se preporuka.

Korak 1: Operite bicikl

Bicikl koji ste zimi držali u uglu ili prašnjavoj garaži mora da je nakupio nešto prljavštine. Ova činjenica posebno važi kada je bicikl odložen bez prethodnog čišćenja. Stoga, operite bicikl prije prvog pregleda. Pripremite toplu vodu i dodajte neko neagresivno sredstvo za čišćenje ili najbolje sredstva dizajnirana za čišćenje bicikala. Operite bicikl od vrha do točkova mekanim sunđerom.

Ako takođe želite da temeljno operete sklop pogona, koristite odmašćivač. Poprskajte lanac, zupčanike i mjenjač i ostavite odmašćivač da djeluje. Na kraju, očistite ove djelove sredstvom za čišćenje. Isperite cijeli bicikl čistom vodom.

Korak 2: Provjerite gume

Posle dužeg mirovanja, gume će se svakako blago ispumpati . Ako ne koristite bicikl preko zime, preporučljivo je još izduvati gume. Prvo ispustite sav vazduh iz gume i napunite je preporučenim pumpama, koje se razlikuju u zavisnosti od tipa bicikla.

Takođe provjerite istrošenost guma. Sve gume imaju određeni profil i ograničenje habanja. Kako kvalitet guma takođe diktira bezbjednu vožnju, obavezno provjerite da li su istrošene. Pukotine i rupe na gumi su znak da ih treba zamijeniti. Proverite sa proizvođačem koje gume su najbolje za vaš stil vožnje.

Korak 3: Proverite rad i istrošenost kočnica

Jedan od najvažnijih zadataka kontrole bicikla je rad kočnica koje su prvenstveno odgovorne za bezbjednost bicikliste. Rad ručica kočnica i istrošenost kočionih pločica moraju da se provjere. Ako su gume istrošene ili ostave trag na prstenu, moraju se zamijeniti. Ako imate disk kočnice na svom biciklu, proverite odozgo nadolje da vidite koliku masu još imaju pločice. Pločice možete promijeniti sami, ili otići u obližnji servis.

Korak 4: Testirajte sklop pogona

Podmazati lanac preporučenim sredstvom. Jednom rukom kapajte niz lanac dok drugom rukom okrećete ručicu. Na kraju obrišite lanac krpom da biste uklonili višak masnoće ili ulje. Ako je na lancu previše masti, više će navlači prljavštinu na sebe.

Nakon podmazivanja lanca, proverite sklop zupčanika. Ručnim pokretanjem točka, stalno mijenjajte brzine i pazite da su promjene glatke. Ako kod kuće nemate stalak za bicikl, prođite jedan krug po dvorištu i provjerite rad brzina tokom vožnje.

Korak 5: Opremite bicikl dodacima za bezbjednu vožnju

Prije nego što krenete na put, nikada ne zaboravite na dodatnu opremu koja obezbjeđuje bezbjednu vožnju. Ako ne želite da ostanete na putu kada vam pukne guma, uverite se da imate rezervnu i pumpu. Za sigurniju vožnju tokom dana, a posebno noću, dodajte reflektore i prednje i zadnje svijetlo na bicikl. Ako je vaš bicikl prevozno sredstvo do posla, dodajte držače torbi i blatobrane da vas zaštite od nepotrebnog prskanja.

Prije prvih vožnji posetite Intersport sportsku radnju i opremite se odgovarajućom odjećom i drugim aksesoarima, kao što su pumpe, svijetla, reflektori, sjedišta, oslonci i nosači, kao i druga oprema koja će vam sigurno olakšati brigu za čist i bezbjedan bicikl.

1
Nakamura DIVA GLOVES
1
Intersport INTERSPORT WT
1
Nakamura MV 29

Kada ste pripremili bicikl za biciklističku sezonu i obratili pažnju na sve gore navedene tačke, ne smijete zaboraviti najvažniju stvar, a to ste vi. Za vreme zime, dok bicikl miruje, još uvijek možete da se pozabavite mnogim drugim aktivnostima, kao što su planinarenje, skijaško trčanje, skijanje, plivanje… Stoga rutu prve proljećne vožnje prilagodite kondiciji.