Sadržaj

Biciklizam

Kako se obući za jesenje – zimsku vožnju bicikla? Iako  brojni biciklisti već spremaju svoje bicikle, jesen i zima takođe mogu biti ugodna godišnja doba za nove biciklističke poduhvate. Za njih se treba samo dobro pripremiti, pri čemu je izbor biciklističke odjeće izuzetno važan.

Kakvu odjeću odabrati za vožnju bicikla pri niskim temperaturama?

Kako se obući za vožnju bicikla u hladnijim jesenjim danima pitanje je sa kojim se suočavaju brojni biciklisti kada pomisle na vožnju u hladnijem periodu godine. Pritom je odabir prikladne odjeće uslov bez kojeg se ne može.

Važno je imati biciklističku odjeću od materijala koji se brzo suše i efikasno upijaju vlagu. Time ćete spriječiti sušenje znoja na svojoj koži i na biciklu vam neće biti mokro i hladno. Nikako ne smijete zaboraviti kako biciklistička odjeća za ovo godišnje doba treba biti otporna na hladnoću jer ćete samo tako ostati potpuno suvi.

Višeslojno oblačenje gornjeg dijela tijela

Nije važno samo da vam je na biciklu toplo, nego vam mora biti i udobno. Birajte elastičnu odjeću koja u potpunosti prianja uz vaše tijelo i pridržavajte se slojevitog načina oblačenja. Pravilno višeslojno oblačenje osigurava vam najbolji način borbe protiv različitih uslova, a u nastavku donosimo instrukcije.

  • Osnovni sloj

Pravilno odabran osnovni sloj biciklističke odjeće može biti ključan faktor od kog zavisi hoće li vam na biciklu biti hladno ili ne. Stoga za vožnju bicikla odaberite tanak i lagan osnovni sloj koji prianja uz kožu i može efikasno uklanjati vlagu s površine vaše kože. Najbolje je odabrati pripijenu majicu dugih rukava od materijala kao što su poliester, poliamid ili polipropilen.

  • Srednji sloj

Ako ste odabrali kvalitetan osnovni sloj, nećete imati većih poteškoća pri odabiru srednjeg sloja biciklističke odjeće. Glavna je funkcija tog sloja biciklističke odjeće je prilagođavanje trenutnim temperaturama. Tako možete odabrati gornji dio klasičnoga biciklističkog dresa, srednje težak dres dugih rukava ili srednje tešku biciklističku jaknu.

  • Spoljašnji sloj

Spoljašnji sloj biciklističke odjeće osigurava zaštitu od spoljašnjih vremenskih uticaja. Zato su najvažnije funkcije spoljašnjeg sloja zaštita od vjetra i vodootpornost, pri čemu odabir prikladne odjeće ponajprije zavisi od trenutih vremenskih uslova:

  • tokom suvih i vjetrovitih dana biće vam dovoljna jakna koja će vas zaštititi od vjetra, a u mnogim je slučajevima dovoljan je i prsluk
  • tokom promjenjivih i ekstremnih uslova preporučujemo odabir funkcionalne jakne s dodatnim zaštitnim membranama, kao što je, npr, GoreTex
  • tokom kišnog vremena prikladne su jakne od vodootporne tkanine.

Višeslojno oblačenje donjeg dijela tijela

Noge su dio tijela koji često zanemarujemo kada je riječ o pravilnom višeslojnom oblačenju biciklističke odjeće. Previše slojeva ili pogrešne tkanine mogu uveliko uticati na naše pedaliranje i zato moramo biti posebno oprezni pri odabiru.

Dakle, tokom niskih temperatura zimske biciklističke pantalone neizostavan su dio vaše garderobe. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti koljena i prednjih bedrenih mišića jer su ti dijelovi najviše izloženi niskim temperaturama. U tu svrhu odaberite kvalitetne zimske biciklističke helanke koje tim dijelovima nude dodatnu zaštitu od vremenskih uslova, a na taj način istovremeno dobijate dvostruki sloj odjeće.

Kako najbolje zaštititi izložene djelove tijela?

U jesenje i zimsko doba posebno ne smijete zaboraviti na najizloženije djelove vašeg tijela kao što su dlanovi, stopala i glava odnosno uši. Oni su pri niskim temperaturama još više izloženi riziku od ozeblina, zato ih dobro zaštitite.

Dlanovi

Kvalitetne zimske rukavice otporne na vjetar i vlagu zaista su važne za udobno jesenje-zimsku vožnju bicikla. Vaše će ruke biti toplije i ako se unaprijed pridržavate svih pravila ispravnog višeslojnog oblačenja koja smo naveli. Unatoč tome, potrebno je pri ekstremnim temperaturnim oscilacijama ispod vanjskih rukavica nositi tanje rukavice kao dodatni sloj zaštite.

Stopala

Biciklisti često pate od hladnih ili čak utrnulih stopala. Kako biste to spriječili, na raspolaganju su vam različite mogućnosti zaštite. To su termo čarape, biciklistička obuća i različite navlake za obuću, koje možete odabrati u skladu s trenutačnim vremenskim prilikama. Tim proizvodima osiguravate tri zaštitna sloja koja će vam dobro doći pri niskim temperaturama.

Glava i uši

Jeste li znali da se 20 % toplote može izgubiti preko glave? Zato je više nego očito kako je dobra zaštita glave i ušiju ključna u slučaju niskih temperatura. U tu svrhu ispod kacige stavite traku za glavu ili potkapu, a oko vrata šal ili buff.

Uz nešto niže temperature, jesenje i zimsko vrijeme istovremeno može biti i zaista nepredvidljivo. Ako i u tom dijelu godine želite provesti slobodno vrijeme na biciklu, odaberite kvalitetnu biciklističku odjeću.