Sadržaj

Biciklizam

Sve dok su djeca suviše mala da bi mogla samostalno da nam se pridruže na biciklističkom putovanju, možemo ih pozvati da nam prave društvo na biciklu na posebno napravljenom sjedištu iza njega. Dječija sjedišta su odličan dodatak za biciklizam, zahvaljujući kojima cijela porodica može da ide u obilazak, a možemo i djecu da uključimo u naše putničke obaveze. Postoji nekoliko verzija dečijih sjedišta koje, u zavisnosti od dizajna i cjenovnog ranga, omogućavaju različite načine podešavanja i udobnosti. Bez obzira koju odaberete, ne morate da brinete da mališani neće uživati u njoj. Ko bi bio protiv uživanja u mobilnoj fotelji koju pokreće vaša voljena osoba.

Međutim, prije nego što napravite izbor, ima smisla imati na umu sljedeće savjete:

  • djeca čija je težina manja od 22 kilograma mogu da sjede na dječijim sedištima;
  • dječje sjedište mora da bude opremljeno najmanje sigurnosnim pojasom u tri tačke, a verzije sa pet tačaka su još bolje;
  • bolji modeli imaju oslonce za noge podesive po visini, koji su opremljeni specijalnim štitnicima koji sprečavaju da noga djeteta slučajno uđe između žica;
  •  preporučuju se modeli sa dovoljno visokim naslonom koji pruža dobru zaštitu potiljka;
  • naslon mora biti podesiv po visini, ali u isto vrijeme mora da omogućava i poseban položaj za spavanje;
  • djeca moraju da nose šlem, čak i kada sjede u dečjem sjedištu;
  • važno je prilagoditi vožnju tokom prevoza djeteta. Naime, bicikl je mnogo manje okretan i teže ga je kontrolisati sa dodatnim putnikom;

Prije izbora sjedišta provjerite veličinu bicikla na koji ćete ga ugraditi, izaberite sjedište prema težini djeteta, a ako imate e-bicikl, naći ćete informaciju o proizvodu da li je kompatibilan sa e-biciklom.

Pogledajte ponudu dječijih sjedišta ovdje.

1
Polisport Joy FF 29”

Polisport Joy FF 29”

Polisport Joy FF 29” je dječja sjedalica za biciklo koju odlikuje odličan odnos između cijene i kvaliteta.

Primjerena je za namještanje na okvire promjera između 28 i 40 mm. Sjedalica nije primjerena za bicikla s karbonskim okvirom.

Sjedalica je namijenjena djeci od 9 do 22 kg. Sjedalica se može pomicati naprijed i nazad u tri različita položaja, obzirom na veličinu djeteta i bicikla. Primjerena je za bicikla s veličinom guma od 26” do 29”.

Sjedalica omogućava prilagođavanje veličini djeteta, tako da raste zajedno s njim.

Polisport Bubbly Maxi Plus FF 29”

Polisport Bubbly Maxi Plus FF 29” je dječja sjedalica za biciklo koju odlikuje odličan odnos između cijene i kvaliteta.
Primjerena je za namještanje na okvire promjera između 28 i 40 mm. Sjedalica nije primjerena za bicikla s karbonskim okvirom.
Sjedalica je namijenjena djeci od 9 do 22 kg. Sjedalica se može pomicati naprijed i nazad u tri različita položaja, obzirom na veličinu djeteta i bicikla.
Bubbly ima ergonomski oblik koji omogućava udobno korišćenje kaciga, pored toga i oslonce za noge i pojaseve koji su podesivi, omogućavajući odlično pristajanje.
Primjerena je za bicikla s veličinom guma od 26” do 29”.
1
Polisport Bubbly Maxi Plus FF 29”