Sadržaj

Biciklizam

Bicikl kao omiljeno ekološko prevozno sredstvo. Biciklizam je izvrstan način za održavanje zdravlja. Redovna vožnja bicikla može poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje, smanjiti rizik od srčanih bolesti, povećati mišićnu snagu i izdržljivost, pomoći u gubitku tjelesne mase, čak i poboljšati vaše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Osim toga, biciklizam može biti i ekološki prihvatljiv način prevoza, pa ga mnogi ljudi koriste kao alternativu automobilu ili javnom prevozu, jer ne proizvodi emisije štetnih gasova i zagađujućih čestica, pa se tako može smanjiti i uticaj globalnog zagrijevanja.

Gradski biciklizam i briga o sredini

Gradski biciklizam je vrsta biciklizma koji se odvija u urbanim sredinama. To može uključivati vožnju bicikla po gradskim ulicama, biciklističke staze ili putovanje na biciklu do posla ili škole. Gradski biciklizam može biti ekološki način prevoza, koji smanjuje gužve u saobraćaju i doprinosi boljem kvalitetu vazduha u gradovima. U gradskom biciklizmu važno je obratiti pažnju na sigurnost, što podrazumijeva nošenje kacige, svjetla i reflektirajuće opreme, kao i poštovanje saobraćajnih pravila i znakova. Neki gradovi imaju javne sisteme gradskih bicikala koji omogućuju ljudima da iznajme bicikle na kratko vrijeme i vrate ih na drugoj lokaciji, što je praktično za one koji ne posjeduju sopstveni bicikl ili ne žele nositi bicikl u grad.

Brdski biciklizam

Brdski biciklizam (mountain biking) je vrsta biciklizma koja se odvija na neravnim terenima, uglavnom u prirodi. Ovaj sport zahtijeva upotrebu specijalizovanih bicikala s debelim gumama, amortizerima i snažnim kočnicama kako bi se omogućila vožnja preko kamenja, korenja i drugih prepreka na stazi.

Postoje mnoge destinacije u Crnoj koje su idealne za ovu vrstu aktivnosti.

Jedna od omiljenih je i popularna „Osmica” – staza na sjeveru Crne Gore, koja kreće iz Plava, prolazeći pored istoimenog jezera, planine Visitor i rijeke Ljuče, vodi u Gusinje i nazad na početnu tačku, putanjom u obliku broja osam. Ovdje se održava i poznata biciklistička trka „Osmica”.

Ako si u Podgorici, put od Podgorice do Virpazara je savršena ruta. Od Virpazara se starim putem penješ ka Rijeci Crnojevića kroz prelijepa sela i onda cetinjskom magistralom nazad za Podgoricu. Fantastična ruta sa bezbroj prelijepih vidikovaca i krivudavim putem uzbudljivim za vožnju!

A ako ćeš dalje od Podgorice? Durmitorski prsten i ruta oko Bokokotorskog zaliva sa ciljem na Njegušima su dva favorita!

U Intersportovim prodavnicama možete pronaći širok asortiman kako bicikala pogodnih za gradsku vožnju, tako i onih specijalizovanih za brdski biciklizam. Pored toga, čeka vas mnoštvo dodatne opreme kao što je adekvatna odjeća koja odvodi vlagu sa tijela, naočare, patike za biciklizam, jakne za hladnije dane i još mnogo toga!

Ukratko, biciklizam može biti vrlo koristan za zdravlje ako se praktikuje na siguran način, pa je sjajna opcija da ostanete aktivni i istovremeno smanjite svoj negativan ekološki uticaj.