Trendovi

Mnogi zamjenjuju svoj automobil električnim trotinetom jer izgleda “cool” i moderno. Međutim, mnogi od njih nisu upoznati s mnogim prednostima koje naizgled spontani izbor e-trotineta donosi. Ne radi se samo o prednostima za vozača, već istovremeno biramo i ekološki prihvatljiviju verziju prevoza. U mnogim državama širom svijeta vlasti pozivaju na odabir električnih trotineta sa ciljem smanjenja štetnih emisija i povećanja protoka saobraćaja u gradovima. Prednosti ovog prevoznog sredstva su mnogobrojne – od ekonomskih koristi do ekoloških prednosti i pozitivnog uticaja na zdravlje.

Bolji izbor za životnu sredinu

Globalno zagrijavanje predstavlja prijetnju životnoj sredini, ljudima i životinjama. Upotreba motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, kao što su oni u automobilima, doprinosi buci, zagađenju vazduha i oslobađanju gasova staklene bašte kao što je ugljen-dioksid, što dovodi do globalnog zagrijavanja. Električni motori  trotineta crpe energiju iz punjivih baterija. Oni koriste samo malu količinu energije za prevoz vozača od jedne tačke do druge, nemaju štetne emisije po životnu sredinu i ne doprinose buci ili zagađenju vazduha, što ih čini ekološki prihvatljivijim izborom.

Odličan način da izbjegnete saobraćajne gužve

Saobraćajne gužve su zamorne, posebno ako živite u prepunom gradu. Tu u pomoć priskaču električni trotineti. Dok drugi čekaju da se saobraćaj nestane, lako možete doći do svog odredišta u oblasti biciklističke staze. Naravno, vodeći računa o svim putnim i saobraćajnim pravilima.

Poboljšanje ravnoteže

U poređenju sa vožnjom automobila, koja ne podrazumeva mnogo fizičke aktivnosti, vožnja trotineta pomaže u poboljšanju ravnoteže i držanja. Kada vozite trotinet, morate stalno održavati ravnotežu kako ne biste pali, čak i ako vozite punom brzinom. Tako vozeći poboljšavate ravnotežu, jačate tijelo i fokus.

Pristupačniji od automobila

Još jedna ključna prednost e-trotineta je njihova cijena. Sa snažnom globalnom inflacijom, kupovina novog automobila postaje sve skuplji trošak. Čak i ako to možete priuštiti, morate uzeti u obzir i troškove redovnog održavanja, benzina i servisiranja bilo kakvih problema. Dok kupovina automobila može biti projekat vredan nekoliko hiljada eura, novu i kvalitetan trotinet možete kupiti već za 379,99 eura.

Osim toga, ovo prevozno sredstvo za mikromobilnost nije skupo za održavanje. To znači da najvjerovatnije, čak i ako ste student, možete sebi priuštiti kupovinu električnog trotineta.

Lako održavanje

Kvalitetni električni trotineti su dizajnirani tako da se djelovi ne troše lako. Ako se to i desi, možete ih sami popraviti ili ih odnijeti profesionalcu koji će ih popraviti za kratko vrijeme. Zamjenski djelovi su obično lako dostupni. Takođe možete kupiti i zadržati dodatnu bateriju, gumu ili bilo koji drugi dio koji je podložan oštećenju kao rezervni. Na ovaj način ne morate da čekate rezervne djelove, ali možete vrlo brzo da ga popravite i nastavite da ga koristite.

Transport i skladištenje su izuzetno jednostavni

Većina modernih trotineta je lagana i prenosiva. Možete ih lako sklopiti i odložiti u prtljažnik dok putujete. Možete ih čuvati i u manjim stanovima jer ne zauzimaju mnogo prostora.

Ko može da koristi električni trotinet?

Prije nego što možete da sjednete za volan automobila, morate da prođete opsežan kurs vožnje, a zatim morate da dobijete vozačku dozvolu. Ovaj proces može trajati nekoliko mjeseci. Za vožnju e-trotineta nije vam potrebna vozačka dozvola, jer ona spadaju u laka motorna vozila. U pogledu upotrebe površine, vozači trotineta su jednaki biciklistima. Ljudi stariji od 64 godina i djeca starija od 12 godina mogu da voze ako su položili biciklistički test. Obavezno je da svi vozači do 18 godina nose kacigu tokom vožnje.

Glede uporabe površin so vozniki e-skirojev izenačeni s kolesarji. Z e-skirojem se lahko vozijo osebe starejše od 14 let in otroci od 12. leta naprej, če so opravili kolesarski izpit. Za vse voznike je do dopolnjenega 18. leta med vožnjo obvezna uporaba čelade.

Ako više volite klasični trotinet na sopstveni pogon, uvijek ćemo ga preporučiti. Kao što znamo, redovna fizička aktivnost promoviše zdrav način života. Kada koristite trotinet na sopstveni pogon, koristite više mišića nego što mislite, jer vožnja uključuje više od nogu. Dok koristite cijelii donji dio tijela i aktivirate sve mišiće nogu, radite i mišiće pregibača kuka, zadnjice, mišiće cijelog trupa, grudnog koša i leđa. Vožnja trotineta spada u kategoriju vježbi niskog stresa, za razliku od, na primjer, trčanja koje opterećuje zglobove tokom kretanja. Uprkos nazivu, vježbe niskog intenziteta ne treba potcenjivati, jer imaju iste zdravstvene prednosti kao i vježbe visokog intenziteta. Pored redovnog vježbanja, vožnja skutera je odličan i zabavan način da ostanete aktivni.

Električni trotineti su korisno i pristupačno prevozno sredstvo, kojim možete izbjeći saobraćajne gužve, poboljšati ravnotežu i istovremeno ne zagađivati životnu sredinu. Važno je odabrati kvalitetan trotinet koji će vam dugo služiti. Srećna vožnja!