Sadržaj

Tenis

Kada birate svoj novi (ili možda čak i prvi) teniski reket, postoje stotine izbora brojnih brendova. Procjena vaše sposobnosti sa prednostima i slabostima vaše igre može vam pomoći da odredite koja kategorija reketa je najbolja za vas, a zatim možete fino da prilagodite taj izbor specifikacijama koje najbolje odgovaraju vašoj igri.

Šta treba uzeti u obzir pri kupovini teniskog reketa?

Prvo i osnovno pitanje koje morate sebi da postavite jeste koji je vaš nivo iskustva? Koliko dugo igrate tenis i nivo vaše vještine biće glavni faktor u odabiru vrste reketa koji je najbolji za vas. Postoje različiti sistemi ocjenjivanja vještina koji se koriste za izjednačavanje liga i turnira, ali takođe pomažu stručnjacima da odrede koji bi reket bio pravi za vas. Igraču sa 30 godina iskustva biće potreban mnogo drugačiji reket od igrača koji prvi put želi da igra opušteno sa svojim prijateljima.

Kakav je tvoj stil igranja tenisa?

Da li više volite da igrate sa osnovne linije i pogađate čvrste udarce na tlu, ili servirate i volite volej? Da li obično igrate parove ili ste vuk samotnjak? Svaki od ovih stilova igranja će zahtjevati drugačiji stil reketa koji najbolje dopunjuje način na koji igrate.

Šta želite da vaš novi reket uradi za vas?

Da li tražite više snage u svojim servisima ili vam je teško da zadržite loptu u polju? Ako budete iskreni u pogledu slabosti u vašoj igri i onoga na čemu mislite da biste mogli da radite, uveliko ćete izabrati pravi reket za vas.

Koje su različite vrste teniskih reketa?

Da bismo vam pomogli da sortirate stotine opcija na tržištu, podijelićemo ih u grupe koje su lako razumljive. Teniseri se obično pitaju šta je najbolje za početnika, srednjeg ili naprednog igrača, a unutar svakog od ovih nivoa postoje različiti stilovi igranja i potrebe za reketom. To uključuje rekete za Tweener reketi, moderni reketi, tradicionalni reketi i reketi za poboljšanje snage i igre.

Reketi za poboljšanje igre su dizajnirani za kraće i sporije igračke koje koriste reket za stvaranje tempa na lopti. Imaju manju težinu za lakši zamah, jaču konstrukciju koja daje veću snagu lopti i lako održava kontrolu pri kontaktu.

Tweener reketi  uživaju veliku popularnost jer kombinuju atribute druge dvije kategorije. Oni vam daju određenu moć da poboljšate svoju igru ili dodate više kontrole i okretanja. Tehničke karakteristike reketa za tveener su srednja težina, srednja veličina glave i otvoreni uzorak žica. Ovi reketi podržavaju igrače u dobroj formi ili nedostatku snage. Tveener reketi im omogućavaju da se ljuljaju i generišu okretanje i mnogo snage, baš kao i profesionalci, bez slanja loptica po cijelom terenu kao što biste to uradili sa reketom za napajanje.

Moderni reketi su najbolji za igračke koje igraju modernu, agresivnu igru. Teški topspin, velika snaga i dugi udarci sa osnovne linije koje ovi igrači koriste su potpomognuti njihovim reketima. Moderni reket igračka je zapravo teži reket za tveener. Imaju istu srednju veličinu glave i otvorene uzorke žice. Razlikuju se po težini jer su malo teži, ali i nešto fleksibilniji, što pomaže u kontroli agresivnih udaraca.

Tradicionalni reketi su precizno “oružje” za upotrebu na svim terenima. Ovi napredni reketi su najbolji za igračke koje dobro koriste sopstvenu snagu i trebaju kontrolu. Imaju malu veličinu glave, veliku težinu, fleksibilne okvire i čvrste mreže za vrhunsku kontrolu.

Sada kada smo pokrili različite kategorije reketa, važno je naučiti o aspektima koji razdvajaju rekete unutar kategorija. Način na koji je reket konstruisan ima veliki uticaj na njegove performanse, pa čak i male razlike u specifičnosti između dva reketa u kategoriji mogu biti primjetne.

Veličina glave

Veličina glave i snaga idu ruku pod ruku. Reketi za poboljšanje igre obično imaju velike glave od 105 kvadratnih inča i veće. Tweener reketi i moderni reketi se smatraju srednje veličine, sa rasponom od 98-105 kvadratnih inča. Tradicionalni reketi su srednje veličine i imaju 90-98 kvadratnih inča. Ako imate dva reketa inače identične konstrukcije, prelazak na veću veličinu glave će povećati snagu reketa. Veća glava reketa će takođe omogućiti više prostora za greške pri udarcima zbog manje šanse da se pogodi okvir.

Težina i ravnoteža

Ova dva faktora će se kombinovati da bi stvorili treći faktor – težinu zamaha – koji određuje kako se reket osjeća kada ga zamahnete.

Statička težina

Statička težina se odnosi na težinu reketa u vašoj ruci, mjerenu u gramima ili uncama. Laki reket će biti manje moćan od teškog reketa inače sličnog dizajna. Teži reket je takođe stabilniji i upija više udaraca. Lakši reket olakšava generisanje brzine prilikom vaših udaraca, omogućavajući vam da generišete više okreta, ali je takođe lakše manevrisati za brze voleje na mreži. Reketi za poboljšanje igre uglavnom teže manje od 280 grama, Tweener reketi su između 275g i 300g, moderni reketi 295-315g, a tradicionalni reketi preko 310g. Ravnoteža se odnosi na to kako je statička težina raspoređena u odnosu na glavu reketa. Reket se može opisati kao uravnotežen, teške ili lake glave.

Krutost okvira

Ukočenost reketa igra važnu ulogu u višestrukim aspektima ponašanja reketa na terenu. Krutost je direktno povezana sa snagom, kontrolom i udobnošću. Tvrđi reket generalno pruža više snage jer se ne savija toliko pri udaru i zadržava više energije udarca na loptici.

Tvrđi, moćniji reket ima manje kontrole. Igranje sa krutim reketom takođe može dovesti do stanja kao što je teniski lakat. Krutost će biti navedena sa terminom RA. Vrednost RA od 63 i niže se smatra fleksibilnim, 64-67 je srednja krutost, a 67 ili više je tvrd reket.

String pattern

Uzorak žica je broj žica koje se kreću gore-dolje i preko površine reketa. Reket se može opisati kao reket sa otvorenim ili zatvorenim uzorkom žica. Otvoreni obrasci žica povećavaju potencijal okretanja i snagu dok zatvoreni obrasci žica nude bolju kontrolu. Otvoreni šablon žica uglavnom ima 16 glavnih žica i 18-20 unakrsnih žica. Zatvoreni ili čvršći uzorak žica će imati 17-18 glavnih žica i 18-20 unakrsnih žica.

Veličina ručke

Konačni aspekt izbora reketa je isključivo određen igračevom anatomijom. Svi reketi dolaze u nekoliko veličina ručki koje odgovaraju veličini ruke igrača i ličnim preferencijama. Drška za reket prave veličine čini igranje tenisa ugodnijim i omogućava vam da izvučete maksimum iz svog reketa.

Kako odabrati najbolji teniski reket za vas

Izbor pravog teniskog reketa može biti zastrašujući na prvi pogled. Kada naučite o različitim kategorijama reketa i tehničkim specifikacijama, možete procijeniti svoju igru i dobiti ideju šta bi bilo najbolje za vas. Kada birate idealan teniski reket, uzmite u obzir svoj stil igre, nivo veštine i fizičke karakteristike. Isprobajte nekoliko reketa da pronađete onaj sa kojim se osjećate najugodnije i koji najbolje odgovara vašoj igri. Zapamtite, pravi reket može poboljšati vaše performanse, kao i zadovoljstvo igranja “bijelog sporta”.