Sadržaj

Trendovi

Padel – sport sa reketom koji dobija sve više obožavatelja. Koliko ima ljudi, toliko ima i ukusa i interesovanja za različite aktivnosti. Kao rezultat toga, nastaje sve više sportova kojima se ljudi bave, oslobađajući svoju energiju i stres. Jedan od najbrže rastućih sportova sa reketom na svijetu trenutno je padel, koji je dugo bio veoma popularan u Španiji i Južnoj Americi. Padel je mješavina tenisa i skvoša, najčešće se igra u paru i sada kod nas stiče ljubitelje.

Zbog povećanja sportske ponude, padel tereni se najčešće nalaze u teniskim klubovima, teniskim akademijama, sportsko-rekreativnim centrima. Kao i u hotelima i odmaralištima, golf klubovima i rekreativnim centrima.

Kako je nastao padel?

Enrique Corcuera je osmislio padel 1969. godine u Akapulku, Meksiko. Prva pravila padel sporta su uspostavljena ranih 1970-ih. Međunarodna federacija Padel osnovana je dvadeset godina kasnije, 1991. Sledeće godine održano je prvo Svjetsko prvenstvo.

Prvi padel tereni u Sloveniji otvoreni su u Ludus Beach Parku Ljubljana juna 2021. Iste godine je održano i prvo državno prvenstvo na kojem su postavljeni muški i ženski državni prvaci.

Kako igrati padel?

Padel je sport sa reketom, koji ima primjese i tenisa i skvoša. Obično se igra u parovima na zatvorenom terenu koji je manji od teniskog i zatvoren je sa svih strana. Teren ima zidove koji se mogu koristiti kao skvoš. Oko terena dimenzija 10×20 metara sa mrežom u sredini, zidovi su visoki 2,5 metra, a iznad je žičana mreža visine najmanje metar.

Na uobičajenom terenu obično igraju dvoje. Igra počinje obaveznim nižim servisom i mora se odbiti u protivničko servisno polje. Servis može da se odbije na stakleni zid, ako se odbije na mrežicu, to je greška. Igrači imaju dva servisa. Bodovanje je isto kao u tenisu. U slučaju neriješenog rezultata 40:40, sledeći poen je pobjednički i time dobijeni gem ili set.

Šta nam je potrebno za padel?

  • Padel reket: Padel reket je izrađen od kompozitnog materijala sa perforiranom površinom, tako da se ne sastoji od žica, kao u tenisu ili skvošu.
  • Padel loptica: U osnovi loptica je ista kao u tenisu, samo nešto manja i mekša. Na amaterskom nivou, dobro je igrati sa potpuno običnom teniskom lopticom.
  • Padel teren: Teren dimenzija 10×20 m, sa zidovima i mrežom, centralnom mrežom i staklenim površinama.
  • Odgovarajuća obuća i sportska odeća: Padel je brz i energičan sport, pa vam je potrebna udobna prozračna odjeća i odgovarajuća obuća. Joma je već dizajnirala obuću koja je isključivo namijenjena za padel. To je obuća Joma SLAM, koja je dostupna u muškoj i ženskoj verziji.

Šta je u padelu dozvoljeno, a šta nije?

Igra počinje donjim servisom i mora se odbiti u protivničko servisno polje. Servis se može odraziti na stakleni zid, ali ne i na mrežicu. Igrači imaju dva servisa. Direktna lopta u zid protivnika se računa kao aut. Može se lako igrati na prvo odbijanje ili posle odbijanja od staklenog zida.

Stakleni zidovi na terenu su uvijek dio igre. Kada primite loptu, možete je pustiti da se odbije o stakleni zid, a zatim nazad na pod i zatim je vratiti u igru. Stakleni zid se takođe može koristiti za vraćanje lopte i može biti od koristi. Loptu možete udariti o svoj zid kako bi je prebacili na suprotnu stranu. Nikako u mrežicu.

Zašto je padel postao popularan?

Igra je dinamična, uzbudljiva, odlična za sportsko druženje. Možete igrati sa prijateljima i partnerima i zabavljati se, naravno. Fizički je padel težak onoliko koliko ste sami uložili energije. Mogu da ga igraju i djeca, mladi, roditelji ili penzioneri. Najljepše je kada cijela porodica izađe na teren i istovremeno se zabavlja prilikom fizičke aktivnosti.

Padel je sport namijenjen za oba pola i različite uzraste. Ovaj relativno nov i zanimljiv sport je lak za igranje. Oprema je izrađena specijalno za ovaj sport, pa se reketi malo razlikuju od reketa za tenis ili skvoš.