Sadržaj

Kampovanje

By Ana i Momir

Kampovanje je aktivnost koja vam omogućava da  uživate u svim blagodetima prirode i da se sa njom povežete na poseban način.

No ako ste početnik u kampovanju, vjerovatno imate mnoga pitanja i ne znate odakle da počnete.

U ovom članku vam donosimo 10 savjeta za početnike, koji će vam pomoći da uživate u svom prvom kamperskom iskustvu.

1. Odabir šatora

Danas postoji veliki broj vrsta šatora sa različitom namjenom. Prilikom kupovine šatora potrebno je da imate odgovore na sljedeća pitanja:

– Koliko često ćete kampovati;

– Da li planirate da kamp postavljate u blizini auta ili pak da šator nosite u rancu do destinacije za kampovanje (ovo je bitno zbog težine šatora);

– U kom godišnjem dobu i na kojim visinama planirate da kampujete;

– Koji broj ljudi će spavati u šatoru.

Odgovore na ova pitanja saopštite trgovcu u radnjama sportske opreme i oni će vam vjerovatno suziti izbor ili preporučiti šator koji vam odgovora.

1

McKinley LT CHAIR PLUS

2. Probno postavljanje šatora

Prije nego što odete na kampovanje bitno je da postavite šator u dvorištu i testirate kako sve funkcioniše, kako bi prvo postavljanje šatora u prirodi proteklo brzo i bez problema.

3. Postavljanje šatora

Postoje određena nepisanih pravila u pogledu izbora mjesta za postavljanje šatora, a to su:

– Uvijek postavite šator tokom dana, odnosno, prije padanja mraka;

– Nikada šator ne postavljajte u udolini zbog mogućnosti da isti poplavi usled kiše;

– Ako je najavljena jaka kiša, oko šatora iskopajte mali kanal u koji će se voda slivati i zadržavati;

– Uvijek dobro zategnite šator (iskoristite kočiće za sve rupe i vezice). Ponekad i jedna vezica čini veliku razliku kod loših vremenskih uslova.

4. Držite šator zatvorenim, barem dio sa mrežicom.

Na taj način ćete spriječiti posjetioce iz prirode kao što su pauci, bube, mušice i zmije da sa vama dijele vaš mali hotel pod zvijezdama.

 5. Vreća

Odabir vreće takođe zavisi od temperature vazduha u mjestu gdje planirate kampovanje. U zavisnosti od toga birate vreću za spavanje, kako bi vam bilo toplo. No, preporuka je da u rancu uvijek imate i topli aktivni veš, kao i kapu, u slučaju naglog pada temperature.

6. Podmetač

Pod vreću obavezno stavite podmetač, kako bi vam bilo toplije i udobnije.

U prodaji, takođe, postoji veliki broj podmetača različite debljine. Ako ste neko ko traži potpuni komfor i ne planira da se udaljava mnogo od auta, onda birajte dušeke na naduvavanje.

7. Hrana

Birajte hranu koju je lako nositi i koja nije kvarljiva (u prodaju su dostupna razna instant jela za kampovanje). Ako kampujete u divljini, hranu nikada ne ostavljate u šatoru. Po mogućnosti je spremajte dalje od šatora, kako ne biste privukli divlje životinje.

8. Vatra

Nikada ne palite vatru i ne postavljajte šator u blizini vatre, kako biste spriječili mogućnosti oštećenja šatora varnicama koje lete iz plamena. Prije paljenja vatre, uvijek provjerite da li je to dozvoljeno na lokaciji gdje se nalazite. Vatru ne palite ako duva jak vjetar.

 9. Kiša

U slučaju da pada jaka kiša, odmaknite sve stvari od zidova šatora i ne naslanjajte se na njih, jer čim se slojevi i zidovi šatora dodirnu, mogu da propuste vodu.

10. Održavajte vaš kamp urednim

Najvažnije je da kamp mjesto ostavite onako kako ste ga i našli. Možda bude i ljepše ako prije odlaska pokupite slučajni otpad koji se tu našao. Priroda će vam biti zahvalna.