Sadržaj

Plivanje

Ronjenje je posebno morsko iskustvo. Ronjenje je vjerovatno najprivlačnija morska aktivnost. Pod vodom sve je drugačije, kombinacija tišine i mira. U tom beskrajnom plavetnilu žive fascinantna bića koja uvijek zadivljuju svojim izgledom, ljepotom i usklađenim kretanjem. Upravo su zbog toga morske dubine fascinirale najveće avanturiste i istraživače kroz istoriju. More ih je privuklo ka sebi kao magnet i potpuno ih očaralo…

Ali da bismo otkrili podvodni svijet, potrebna nam je i kvalitetna ronilačka oprema..

1
Cressi Sub CALIBRO SF

MASKE

Savremene maske moraju da obezbijede dobru vidljivost. Maske za ronjenje su opremljene dvostrukim staklom i kvalitetnim gumenim obodom koji sprečava ulazak vode u unutrašnjost. Bolji modeli su opremljeni posebnim plastičnim umetcima, koje nazivamo reduktorima zapremine. Oni samo popunjavaju prazna mjesta u maski gde bi inače bio vazduh. Vidno polje je takođe važno. U principu, važi pravilo da se vidljivost povećava sa blizinom stakla do očiju.

DISALJKE

Na prvi pogled, disaljke izgledaju kao veoma jednostavan dio opreme koji nam omogućava pristup svježem vazduhu dok ronimo na površini. Međutim, čak i izbor disaljke zahtijeva određenu pažnju. Disaljke sa harmonika gumenim dijelom nijesu najbolji izbor, jer se voda može akumulirati u pregibima. Prečnik cijevi je veoma važan, jer se ronilac previše napreže kada diše kroz preusku disaljku. S druge strane, kod preširoke disaljke dolazi do prevelikog naprezanja prilikom pražnjenja vode iz nje. U principu važi pravilo da disaljke treba da budu dugačke između 38 i 40 centimetara i prečnika između 20 i 22 milimetra. Usnik mora biti udoban i ne smije izazvati alergije. Najpogodniji su silikonski usnici.

1
Cressi Sub ALPHA ULTRA DRY
1
Cressi Sub MAUI ADJUSTABLE

PERAJA

Peraja povećavaju efikasnost plivanja, što je često od presudne važnosti u podvodnim aktivnostima. Upravo peraja omogućavaju ronjenje na veće dubine. Peraje su različite dužine i tvrdoće. Izrađuju se od gume, kvalitetne plastike, a odnedavno i od stakla i karbonskih vlakana. Pored toga, na peraje se dodaju različita ojačanja koja povećavaju njihovu torzionu stabilnost i eliminišu uvijanje duž ose. Mekši gumeni modeli su uglavnom namijenjeni lakšim roniocima, dok bi teži ronioci trebalo da biraju tvrđe modele. U principu, važi pravilo da elastičnija peraja omogućavaju bolji potisak, ali zahtijevaju nešto više energije od ronioca.