Sadržaj

Planinarenje

Samo treba da volite brda i planine. Oni svakoga primaju u svoj luksuz i rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Ako ništa drugo, ovi i drugi usponi i padovi nas uče poniznosti, iskrenosti i poštovanju. Ova vrsta znanja je korisna u kućnom i poslovnom okruženju. Oni pomažu u rješavanju problema, tako da ih se ne uplašimo, već da ih pošteno zagrizemo i počnemo da ih rješavamo.

Oholost, podignuta brada, uzvišenost ne pripadaju planinskom svijetu. Dovoljan je samo jedan lapsus, samo jedan kamen, jedna lavina da se trezveno razmisli. A kada konačno uspijemo da stignemo do cilja i sa vrha posmatramo sićušne obrise puteva i kućica, počinjemo da shvatamo svoju malenkost. Stoga nije ni čudo što je posjeta planinskom svijetu vježba za dušu i tijelo. Kada se vratimo, uvijek smo bogatiji za iskustvo.

Zimi su brda na poseban način lijepa.

Posebnim sjajem sijaju na horizontu i zovu nas iz svog toplog doma u nezaboravnu avanturu. Ali baš u ovo vrijeme, kada je bjelina planina posebno primamljiva, treba se posebno pažljivo pripremiti za njihovu posjetu.

Prividna udobnost i ljepota varaju u brdima zimi.

Zasniježene planine zahtijevaju odlično poznavanje vremenskih uslova, veliko iskustvo i poznavanje pravilnog korišćenja zimske planinarske opreme. Ako nijesmo završili barem kurs zimskog planinarenja, bolje je da sačekamo sušnu sezonu prije posjete visoravni. Osim znanja i iskustva, neophodna je i odgovarajuća odjeća, obuća, kaciga, druga oprema oprema i prva pomoć ako želimo da osvojimo visoravni tokom ledenog doba.

I u nižim brdskim predjelima zimi bi trebalo da nas prati oprez.

Moramo opremiti štapove za planinarenje sniježnim prstenovima, inače će nas udariti u snijeg i neće nam biti od velike koristi. Na vodootpornu zimsku planinarsku obuću stavljamo lance, a cijelu stvar upotpunjavamo vodootpornim gamašama. U rancu držimo prvu pomoć, čeonu lampu i rezervnu odjeću. Šešir i rukavice, međutim, pripadaju jedno pored drugog.

U zimskom periodu u planinskom svijetu uvek važi pravilo prelivanja luka, bez obzira da li se odlučimo da obiđemo visoravni ili niža brda, gdje snijega možda i nema. Za nas kvalitetan aktivni veš treba da predstavlja osnovni sloj oblačenja. U kombinaciji sa drugim odabranim komadima odjeće gornjeg i srednjeg sloja, sve vrijeme možemo da budemo mirni, jer nam zima ne stiže lako do kostiju.

Čovjek je uvijek mali u planini. Ovo je još izraženije zimi. Posjeta zimskim planinama može, naravno, da ostavi lijep utisak na nas, ali samo uz odgovarajuću opremu, znanje i veliko poštovanje prema prirodi.