Sadržaj

Roleri

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini rolera? Vožnja rolera je kompleksna aktivnost, kojom možemo postići brojne pozitivne učinke za naše tijelo. Osim blagotvornog djelovanja na kardiovaskularni i  sistem organa za disanje (aerobni kapacitet), vožnja rolera omogućava jačanje mišića uz manje opterećenje zglobova. Najveći dio mišićnog rada tokom aktivnosti obavljaju mišići nogu i leđa. Kompletna oprema za vožnju uključuje: rolere, kacigu i štitnike za laktove i koljena.

Vožnja rolera: na šta treba obratiti pažnju pri kupovini rolera

• Ne smiju biti preveliki, jer tako ne osiguravaju dobro prianjanje u članku, ali i smanjuje se upravljanje i kao posljedica povećava se mogućnost povreda.

• Dakle, moraju odgovarati veličini stopala. Trebali bi čvrsto obuhvatiti stopalo u predjelu članka, ali i dalje trebaju omogućiti dovoljno prostora za kretanje u članku naprijed-nazad.

• Za djecu, posebno od 4 do 7 godina, poželjno je da nemaju mekano kućište rolera. Početnici uglavnom opterećuju unutrašnji dio cipele, što u slučaju premekanih rolera otežava uspostavljanje i održavanje ravnoteže.

• Dječja stopala brzo rastu, pa je logično odabrati rolere koje imaju podesivu veličinu.

1

Firefly ILS 510 G

2

Firefly LEISURELINE JR 2.0

3

Firefly PROSTYLE MATT 2.0

Šta je s točkovima?

Točkovi na rolerima uvijek imaju dvije oznake – mm i A: mm označava radijus točka, a oznaka A označava tvrdoću točka. Prije kupovine novih rolera potrebno je pogledati šta piše na podlozi, jer oznake određuju maksimalnu moguću veličinu točka.

Izbor tvrdoće zavisi od podloge po kojoj ćete voziti; npr. 75 A za dobru podlogu (novi tereni,…) olakšava manevrisanje pri skretanju i skakanju, i daje dodatnu brzinu. Ali na lošijim podlogama je veće trošenje točkova i lošija suspenzija (npr. osjeća se svaka pukotina u tlu) . Tvrdoća od 80-84A uzrokuje manje habanje i nešto lošiju upravljivost, ali je prednost (zbog boljeg amortiziranja) pri vožnji po lošijim podlogama ( stara igrališta, trotoari, asfaltirane staze). Za početnike preporučujemo veličine od 70 do 72 mm i tvrdoće 78 A. Bolji rekreativci trebali bi odabrati one od 76 mm tvrdoće od 80 do 82 A.

Ne zaboravite na ležajeve

Rotaciju točkova  omogućavaju kuglični ležajevi različitih standarda kvaliteta. Najsporiji i najjeftiniji su ABEC 1, najkvalitetniji i najskuplji su ABEC 9. Za početnike, posebno mlađe, dobro je imati ABEC 1 ili 3, jer omogućavaju sporiju rotaciju točkova, što znači da će lakše uspostaviti ravnotežu i koordinaciju pri malim brzinama. Za one koji su vještiji ili stariji rekreativci koriste standard ABEC 5 i 7, a za takmičenja u brzoj vožnji ABEC 9. Valja napomenuti da standard ABEC 3 dobro poznatog proizvođača, može biti bolji od ležaja ABEC 7 nepoznatog proizvođača. Ležajevi se moraju redovno čistiti i podmazivati uljem (čišćenje ležajeva jednom u sezoni i nakon vožnje po mokrim podlogama – može značajno produžiti vijek ležaja i time osigurati brzinu).