Sadržaj

Roleri

Vožnja rolera može biti odličan trening za tijelo i um. Kada smo bili mali na vožnju rolera smo gledali kao na zabavnu aktivnost. Ustvari su naši roditelji bili mudri – znali su kako da nas izmore, a da mi toga nijesmo ni svjesni. Vožnja rolera je ona fizička aktivnost na koju prije svega, i u odrasloj dobi, gledamo kao na zabavnu outdoor aktivnost.

Ustvari, vožnja rolera je ozbiljna fizička aktivnost i predstavlja fantastičan trening na otvorenom. I bez obzira na to što više niste klinci, nakon sat vremena na rolerima, i danas ćete spavati kao mala beba. Osim što je vožnja rolera zabavno i kao takvo podiže raspoloženje, briše sve negativne misli tog dana i djeluje na mnoge kao odlična antistres terapija, ova aktivnost na razne načine djeluje pozitivno na naše fizičko zdravlje.

Vožnja rolera sagorijeva puno kalorija

Kada razmišljamo o outdoor aktivnostima koje brzo i efikasno sagorijevaju kalorije, prvo se sjetimo trčanja. Međutim, trčanje nije za svakoga, pogotovo nije za osobe koje imaju problema sa zglobovima.

Tu uskače vožnja rolera koje sagorijeva kalorija poput trčanja, skijanja ili nogometa. Smatra se da osoba sa oko 70-ak kilograma intenzivnom vožnjom rolera može u pola sata potrošiti oko 260 kalorija, što u sat vremena iznosi preko 500 kalorija.

Aktivira različite grupe mišića, i izoštrava vašu ravnotežu i koordinaciju

Na prvu se čini kako vožnja rolera jača samo mišiće nogu i stražnjice, ova aktivnost aktivira različite grupe mišića. Naravno, najviše rade noge i stražnjica, ali  jačate i trbušnjake, mišiće leđa, ali i ruku i ramena. To znači da osim što sagorijevate kalorije, radite na poboljšanju tonusa mišića.

Kako biste se uspješno bavili vožnjom rolera, potrebna je dobra ravnoteža. To znači da ćete svakom vožnjom rolera brusiti svoj osjećaj za ravnotežu, a kako bi u tome bili dobri, neminovno ćete aktivirati i tako  jačati vaš “core”, odnosno mišiće leđa i trbuha.

Vožnja rolera ne opterećuje zglobove

Za razliku od trčanja, vožnja rolera  djeluje blago na naše zglobove. Prije svega ne ostvarujete direktan i često grub dodir stopala s podlogom. Tokom ove aktivnosti nijesu prisutni ni nagli trzaji koji uzrokuju mikro traume na zglobovima. Ne samo da vožnja rolera ne opterećuje zglobove, nego ono čak i pozitivno utiče na fleksibilnost istih.

Pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem, i odlična antistres terapija

Vožnja rolera predstavlja odličan kardiovaskularni trening koji pomaže u jačanju srca i pluća. Kada se sprovodi u umjerenom intenzitetu podiže prosječni puls na 140 do 160 otkucaja u minuti. Dugoročno gledano to smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Stres je postao tihi ubica modernog doba, pa u svoj svakodnevni život treba uvrstiti što više onih aktivnosti koji ga smanjuju i brišu njegove negativne posljedice. Vožnja rolera oslobađa endorfin koji smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

Savjeti za  početnike

Kao i kod svake druge aktivnosti, potrebno je krenuti polako i postepeno. Kod vožnje rolera je u početku potrebno savladati osnovnu poziciju, poraditi na balansu, steći samopouzdanje u svoje tijelo i pokrete.

Tek tada vožnji rolera možemo ozbiljnije pristupiti. Kako bi vožnja rolera bila sigurna, obavezno je nošenje potrebne zaštite, kao što su štitnici za dlanove i zglobove te kaciga. Prije samog rolanja potrebno je zagrijati tijelo te tako pripremiti zglobove i mišiće na predstojeću aktivnost.

Prvih desetak minuta vozite polagano kako biste zagrijali tijelo, pa polako pojačajte tempo. Zadnjih desetak minuta treninga ponovno smanjite tempo kako biste spustili puls. Naravno, na kraju treninga je obavezno istezanje mišića. Vožnja rolera je takođe odlična prilika za otkrivanje novih mjesta. Za vas smo odabrali najbolje destinacije za vožnju na kojima možete doći u formu.

Odlične lokacije za vožnju rolera

Ako smo vas uvjerili (a uz ove argumente to i nije toliko teško), sigurno se pitate gdje možete napraviti svoje prve, a kasnije i iskusne vožnje. Za vožnju rolera vam je primarno potrebna asfaltirana podloga, ako ipak želite imati osjećaj da ste na svježem zraku i daleko od vreve gradskog središta, donosimo najbolje lokacije širom Crne Gore.

Podgorica je grad na Zapadnom Balkanu sa najviše parkova,  a omiljeni za vožnju rolera su park šuma Gorica, Tološka šuma, kao i park Đorđa Balaševića.

Barsko šetalište se prostire od luke Bar do kraja Šušnja, čitav tok šetališta prati morska obala je odlična lokcija za vožnju.

U Nikšiću je to svakako šetalište park šume Trebjesa.

Šetalište pet Danica u Herceg Novom je najduže šetalište pored mora, ukupne dužine 6km.

Jesmo li vas uvjerili da krenete u avanturu  vožnje rolera? Dakle, zgrabite svoje rolere i krenite u istraživanje novih mjesta dok radite nešto dobro za svoje tijelo! U INTERSPORT prodavanicama i webshopu možete pronaći sve što vam je potrebno za ovu aktivnost – od rolera do kaciga i štitnika. Ponudu pogledajte ovdje.