Planinarenje

Kako smo osvojili Borovnik pod snijegom

By Ana i Momir

Slobodno vrijeme je najljepše provoditi u prirodi. Preporučujemo vam da svakog slobodnog vikenda istažujete nešto novo i neistraženo. Mi obilazimo nova planinska područja.  Zimi je to posebno lijepo, ali i izazovno, pa je potrebno imati kvalitetnu opremu.

Ovog vikenda smo išli na planinsku turu, osvajali smo Borovnik pod snijegom

Polazna tačka je ski centar Vučje, koji se nalazi na 1300 m nadmorske visine. Odatle počinje i planinarska staza, koja svojim prvim dijelom prolazi kroz šumu. Nakon prolaska kroz šumu izlazite na visoravan Konjsko, odakle se vidi planinski vrh Borovnik.

Visoravan Konjsko je uglavnom gola, bez visokog rastinja, pa je u ovom dijelu često vjetrovito. To može da oteža kretanje. Prelazak preko visoravni Konjsko je, bez uspona, sve do samog podnožja Borovnika, gdje se nalazi katun Ckladna (1565 m n.v) koji je idealno mjesto za pauzu i predah prije glavnog uspona.

Od katuna Ckladna počinje glavni uspon na Borovnik, koji se nalazi na 1935m nadmorske visine.U masivu Borovnika se nalaze tri vrha, a glavni vrh, kako to često biva, je onoj treći. Prva dva vrha treba pažljivo obići sa desne strane, bez penjanja, kako bi se izbjeglo bespotrebno umaranje. Od drugog vrha nastavite kretanje grebenom i, nakon kraćeg uspona, nalazite se na glavnom vrhu Borovnika koji je prostran i bezbjedan.

U povratku je najbolje da se vratite istim putem i pratite isti trag.

Pohod zimi

Zimi je ova tura dosta drugačije od ture u ljetnjim uslovima, jer je veći dio markacija, koje se nalaze na kamenju, pokriveno snijegom. Teren može biti težak, jer snijeg često pokriva nisko rastinje, boriće i kamenje, pa se usled toga i nepažljivog kretanja na pojedina mjesta može propasti u snijeg do dubine struka.

U zimskim uslovima je obavezno nošenje dereza i cepina, u slučaju da je temperatura ispod nule, teren može biti zaleđen. Na ovakvim turama prisustvo leda može predstavljati veliku opasnost za planinara bez zimske opreme.

Dužina ture je oko 9 km u jednom pravcu, odnosno oko 18km u oba pravca, a njeno trajanje zavisi od visine sniježnog pokrivača. Tura je srednje teška u zimskim uslovima.

Sa ovog vrha se pruža sjajan pogled na: Gackove grede, Veliki Žurim, Mali Žurim, Štit, Lastvu, Zagradac, Nikolin vrh, Stožac, Maganik, Prekornicu, Garač, Lovćen, Pusti Lisac, Orjen, Njegoš, Sominu, Goliju, Vojnik, Durmitor. U zimsko vrijeme svaki ovaj vrh je posebno lijep. Pogled na njih će vam dočarati pravu zimsku idilu!