Sadržaj

ODBOJKA

Od 28. avgusta do 16. septembra 2023. godine u Bugarskoj će se održati 34. Evropsko prvenstvo u odbojci za muškarce.

U nastavku vam predstavljamo neke zanimljivosti o odbojci, među kojima sigurno ima i onih koje do sada nijeste znali.

Zanimljve činjenice o odbojci

1. Odbojkašku ekipu čini 12 igrača od kojih su 6 rezervni igrači i 6 na igralištu – 3 na mreži i 3 u zadnjoj liniji. Jedan od igrača ima drugu boju dresa – to je libero, koji ima važnu ulogu u obrani. Libero izmjenjuje napadače u zadnjoj liniji, može dodati loptu donjim odskokom, ali je ne smije pogoditi napadačkim udarcem u prednjoj liniji.

2. Prosječna odbojkaška utakmica traje od 60 do 90 minuta, zavisno od broja odigranih setova. Da bi pobijedili, ekipa mora da dobije 3 seta, igrajući do 25. poena ili dva poena razlike. Ako je rezultat neriješen 2 : 2, onda se 5. set igra do 15. poena. Prema do sada poznatim podacima, najduži niz u zvaničnim takmičenjima završen je rezultatom 44 : 46. Ginisov rekord u kontinuiranom igranju odbojke zabilježen je decembra 2011. u Holandiji – trajao je čak 85 sati.

3. U odbojci igra uvijek počinje servisom. Igrači imaju 8 sekundi da ga pripreme. Većina igrača koristi takozvani skok servis, koji se smatra najbržim. Do sada je najveća izmjerena brzina izbacivanja bila 135,60 km/h.

4. Odbojkaši imaju izuzetno razvijene motoričke sposobnosti kao što su brzina, eksplozivnost, koordinacija i tačnost. U prosjeku, jedan igrač može da izvede od 54 do 90 skokova na meču, a od 45 do 128 skokova na treningu, za šta potroši više od 300 kalorija.

5. Odbojku je izmislio Vilijam G. Morgan 1885. godine u američkoj državi Masačusets. Morgan je bio poznanik pronalazača košarke Džejmsa Nejsmita i želeo je da izmisli sport koji bi zahtijevao mnogo veština kretanja od igrača, koji bi se igrao preko mreže u zatvorenom prostoru i koji ne bi zahtijevao nikakav direktan kontakt sa protivnikom.

6. Odbojka se prvobitno zvala “mintonette” jer je bila veoma slična badmintonu. U „odbojku” ju je 1952. godine preimenovao Alfred S. Halštad, koji je bio izuzetno zaslužan za popularizaciju ovog sporta. U formi kakvu danas poznajemo, igra se od 1947. godine kada je osnovana Međunarodna odbojkaška federacija.

7. U početku se odbojka igrala košarkaškom loptom, ali je bila preteška da se zadrži u igri. Prva “zvanična” odbojka je bila bijela, tek 1998. su dozvoljene obojene lopte. Glavni razlog je bio to što je gledaocima bilo lakše da ih prate ispred TV ekrana.

8. Odbojka se prvi put igrala na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju. U ženskoj i muškoj kategoriji igrale su samo tri ekipe. U muškoj kategoriji pobijedio je bivši Sovjetski Savez, a u ženskoj Japan. Od tada su najviše olimpijskih titula osvojili Sovjetski Savez, SAD i Brazil (3) za muškarce i Sovjetski Savez (4) za žene. Jedina ekipa koja je osvojila tri uzastopne zlatne medalje je ženska reprezentacija Kube, 1992, 1996. i 2000. godine.

Ponuda odbojkaških proizvoda u prodavnicama INTERSPORT

Odbojka je rangirana među šest najpopularnijih takmičarskih sportova na svijetu i procenjuje se da ima oko 900 miliona fanova širom svijeta. Dakle, Međunarodna odbojkaška federacija je najveća sportska federacija na svijetu, koja ima i najveći broj registrovanih igrača. Odbojka nije popularna samo među takmičarima, već i među svim ostalim rekreativcima.

To je sport koji je pogodan za sve uzraste i oba pola, tako da za njega postoji veliko interesovanje. A ako ste među ljubiteljima ovog lijepog sporta, onda će vas sigurno zanimati širok asortiman odbojkaške opreme u prodavnicama INTERSPORT.