Sadržaj

Prvi bicikl je neizostavan dio najljepših uspomena iz djetinjstva za većinu ljudi. Fantastično prevozno sredstvo smo po prvi put iskusili nevjerovatnu slobodu i nezavisnost. Upravo iz tog razloga, pravilan odabir prvog bicikla je od izuzetne važnosti, jer dječji bicikl ne treba biti samo kvalitetan, već mora i da dobro izgleda.

Kako djeca rastu, tako vremenom razvijaju i specijalne želje, potrebe i ambicije koje se tiču izgleda i performansi bicikla. Kada savladaju osnove vožnje na dvotočkašu, počinju da obaraju soptvene rekorde u brzini. Najhrabriji među njima se čak oprobaju i u skokovima i drugim trikovima. Mnogi dječji bicikli se danas mogu pohvaliti fantastičnim performansama i brzinama koje posjeduju bicikli za odrasle.

 

Bicikli za najmlađe

Vjerovatno se pitate kada je pravo vrijeme za prvi bicik? Tačan odgovor ne postoji, jer sve zavisi od spretnosti djeteta. Neka djeca već sa četiri godine nauče da voze bicikli sa dva točka, a poneki tek kada krenu u osnovnu školu. Starija djeca će “teže” naučiti da voze bicikl, jer imaju veći strah od padova, povrede ili od veličine bicikla. Nekima je problematično da održavaju ravnotežu, pa ih i to usporava prilikom učenja. Djeca koja su često vozila bicikli na četiri točka, lakše će savladati i vožnju na dva, kada im se skinu pomoćni točkići.

 Kako odabrati veličinu bicikla?

Prilikom odabira prvog dječjeg bicikla, najvažniji je pravilan odabir veličine. Dječji bicikli dolaze u nekoliko dimenzija, sa točkovima od 12, 16, 20 i 24 inča. Najmanji odgovaraju djeci visine od 90 do 110 cm, bicikli sa točkovima od 16 inča idealni su za djecu visine između 100 i 125 cm, točkovi od 20 inča su namijenjeni djeci visine od 110 do 135 cm, a 24-inčni točkovi su napravljeni za djecu koja su visoka između 125 i 155 cm.

Oprema za bezbjednu vožnju

Vožnja biciklom pored osjećaja slobode i uživanja u brzini sa sobom može nositi i potencijalne rizike i zato je jako važno da svoje dijete što prije naviknete na nošenje zaštitne kacige i štitnika za koljena i laktove. Djecu bi trebalo edukovati i o ponašanju u sobraćaju i mogućim rizicima. Osim kacige i štitnika, dio zaštitne opreme čine i zvonca i reflektujući elementi.

Poželjno je da dječji bicikl posjeduje štitnik za lanac, jer se može desiti da lanac “uhvati” ivicu dječjih pantalona i da to bude uzrok pada.

U početku je poželjno korisiti pomoćne točkove kako bi se djetetu osigurala veća stabilnost. Točkovi na dječjim biciklima se mogu opremiti različitim tipovima guma. Gume sa glatkim profilom su poželjne za vožnje po asfaltu, dok je za vožnju u prirodi poželjno montirati gume grubljeg profila.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti na brojne dekorativne elemente koji su dostupni na tržištu, koji će bicikl učiniti interesantnijim za malu djecu.

Bicikli za decu