Biciklizam

bicikli za najmlađe

Kakav je to dječji bicikl bez pedala?

Dječji bicikl bez pedala ili danas popularno “guralica” je bicikl za one najmanje. Ukoliko želite da vaše dijete savlada ravnotežu na biciklu, a ima tek dvije godine, to je pravi odabir za vas. Dijete na guralici najbolje i najbrže nauči princip održavanja ravnoteže. Guralica dolazi bez pedala i ne postoji mogućnost ugradnje pa ćete guralicu koristiti do treće ili četvrte godine vašeg djeteta kada će ono krenuti na pravi bicikl. Vrlo brzo nakon toga, vaše dijete je spremno za vožnju bicikla bez pomoćnih točkova. Guralice najčešće dolaze bez ili sa samo jednom kočnicom. Kako ne može imati veliku brzinu, kočnice nisu presudni faktor kod zaustavljanja jer dijete najčešće koči nogama.

Koja veličina mi treba?

Prvi korak kod kupovine dječjeg bicikla je određivanje veličine bicikla. Postoji nekoliko metoda, ali svakako to morate napraviti prije nego krenete odlučivati o modelu jer veličina bicikla utiče na učenje vožnje bicikla kod djece.

Postoji nekoliko metoda kod određivanja veličine, a mi vam savjetujemo da kombinujete sve kako biste došli do prave veličine.

Dječji bicikli se razlikuju po veličini točkova te imamo veličine od 12-26 inča odnosno cola. Najmanja veličina je za djecu do četiri godine dok će najveća biti za sve starije od 10 godina. Kako je veličina točka u odnosu na godine vašeg djeteta djelimično tačna metoda utvrđivanja, potrebno je izmjeriti djetetu unutrašnju visinu noge od pete do prepone. Nakon toga je potrebno izmjeriti visinu djeteta, koju ćete dobiti, tako da pod pravim uglom položite knjigu s tvrdim koricama na zid odmah iznad djetetove glave. Tamo gdje knjiga dodiruje glavu djeteta, tamo napravite malu oznaku, zatim izmjerite udaljenost od podloge do oznake. Dijete treba biti naslonjeno uz zid i boso. Nakon što imate te dvije mjere, možete se koristiti tablicom iznad kako biste ustanovili koja je veličina prikladna za vaše dijete.

Starosna dob 2-4 godine 2-5 godina 4-6 godina 5-8 godina 7-11 godina 10+ godina
Veličina bicikla u inčima 12˝ 14˝ 16˝ 20˝ 24˝ 26˝
Fizička visina u cm 82-100cm 98-106cm 104-122cm 120-130cm 127-142cm 140-150cm
Dužina unutrašnjeg dijla noge do prepone 30-40cm 36-44cm 40-54cm 52-59cm 57-66cm 64-70cm

Kakvo biciklo mi treba?

Kada ste izmjerili dijete i odabrali modele koji odgovaraju uzrastu, najbolji je trenutak da uključite i dijete u odabir jer je važno da mu se biciklo sviđa. Naravno da ćete mu i vi u tome pomoći. Dječji bicikli danas dolaze u raznim oblicima. Postoje za curice i za dječake, postoje oni sa mijenjanjem brzina i bez te postoje oni koji imaju prednju suspenziju za ublažavanje udaraca prilikom prelaska neravnina na podlozi te oni s krutom prednjom vilicom.

Ako planirate svoje dijete voditi više u parkove s popločanom ili betonskom podlogom, onda možete birati bilo koje biciklo, ali ako želite dijete odvesti na zemljanu podlogu ili neki šumski puteljak, onda biste trebali odabrati model s prednjom suspenzijom i svakako s brzinama. Bicikli za manju djecu ne dolaze sa suspenzijama i brzinama, pa će vam u tom slučaju odabir biti lakši. Sa biciklima bez prednje suspenzije se takođe možete voziti po

Zašto neki dječji bicikli imaju samo jednu kočnicu?

Dječji bicikli za manji uzrast imaju jednu kočnicu koja se nalazi na upravljaču bicikla i upravlja kočenjem prednjeg točka, dok je druga kočnica, odnosno ona koja upravlja kočenjem zadnjeg točka, ugrađena u sastav pogona. Dijete koči tako da pedale okrene za pola kruga unazad te time aktivira kočnicu zadnjeg točka. Ovaj sistem je intuitivan za djecu i brzo ga savladaju pa će tako taj oblik kočenja biti relativno lako djetetu za učenje.

Da li vaše dijete zna voziti bicikl?

Sva djeca zapravo znaju voziti biciklo, neki ga voze sa pomoćnim točkovima, neki bez. Ukoliko vaše dijete ne zna voziti biciklo samostalno i održavati ravnotežu, potrebno je da u početku dok ne savlada samostalno vožnju, ima pozadi pomoćne točkove koji se jednostavno montiraju i skidaju. Za vrijeme učenja je dosta važno da dijete učite i kočiti jer kad savlada vožnju bez pomoćnih točkova to će biti jako važno.

Pomoćni točkovi se mogu pomicati lagano prema gore kako bi se biciklo mogao sve više i više naginjati. Za početak ćete s vremena na vrijeme podići pomoćne točkove i tako usmjeriti dijete da mora malo više paziti na ravnotežu kako bi se moglo nesmetano voziti.      Iz našeg iskustva, djeca nauče biciklo voziti bez pomoćnih točkova kroz jedan do dva dana vježbanja, ali da potpuno savladaju tehniku kočenja i zaustavljanja te spuštanja noge, potrebno nedjelju i više dana. Ono što je naročito važno je da dijete ne navikavate na pomoćne točkove jer će mu biti puno teže savladati vožnju bez. Iskoristite vrijeme pomoćnih točkova da dijete nauči da koči, nakon toga ih skinite i krenite sa učenjem.

Da li trebam skinuti pomoćne točkove da bi moje dijete naučilo držati ravnotežu na biciklu?

Pomoćni kotači se mogu pomicati lagano prema gore kako bi se bicikl mogao sve više i više naginjati. Za početak ćete s vremena na vrijeme podići pomoćne točkove i tako usmjeriti dijete da mora malo više paziti na ravnotežu kako bi se moglo nesmetano voziti. Iz našeg iskustva, djeca nauče bicikl voziti bez pomoćnih točkova kroz jedan do dva dana vježbanja, ali da potpuno savladaju tehniku kočenja i zaustavljanja te spuštanja noge, potrebno nedjelja i više dana. Ono što je naročito važno je da dijete ne navikavate na pomoćne točkove, jer će mu biti puno teže savladati vožnju bez. Iskoristite vrijeme pomoćnih točkova da dijete nauči kočiti, nakon toga ih skinite i krenite sa učenjem.

Zaštitna oprema?

Naravno, vaše dijete mora biti sigurno na biciklu, a današnja ponuda opreme vam to i omogućava. Potrebno je da dijete ima zaštitnu kacigu odgovarajuće veličine. Veličinu kacige birate tako da izmjerite opseg dječije glave u visini čela u centimetrima i uporedite sa veličinom kacige iz naše ponude. Naše kacige imaju oznaku veličine u centimetrima. Izbor boje i dezena prepuštamo vama.

Ako imate opremu i biciklo, ostaje vam samo da izađete vani i naučite dijete da vozi biciklo.