Trčanje

Zašto je prozračna odjeća neophodna za trčanje? Tehnologija tkanine može značajno poboljšati performanse trčanja i efikasnije prevazići izazove trčanja. A ako tražite lakoću, udobnost, brzo sušenje i regulaciju temperature, onda je odjeća koja propušta vazduh neophodna za proljećno trčanje.

Tokom proljećnih mjeseci, kada temperature variraju i do 10 °C i više, ključno je nositi prozračnu odjeću dok trčite. Još je važnije da se brzo suši, jer mokra odjeća može brzo da bude razlog za proljećne prehlade i viroze.

Šta su tkanine koje se brzo suše?

Kao što ime govori, brzo sušeće tkanine su sve one tkanine koje se brzo suše. Međutim, ovo je daleko od njihove jedine karakteristike. Takođe su poznati po efikasnoj regulaciji tjelesne temperature i odličnom upijanju vlage. Ovaj potencijal brzosušećih tkanina prepoznali su i proizvođači odjeće za trčanje, zbog čega se praktično sva prozračna odjeća za trčanje pravi od ove vrste tkanine.

Brzosušeće tkanine su dizajnirane da odvode znoj sa tijela, potiskujući ga ka spoljašnjim slojevima odjeće i na taj način omogućavaju efikasnije prirodno isparavanje znoja. Ove vrste tkanina se prave od različitih materijala, koristeći različite tehnologije.

Najčešće tehnologije brzo sušećih tkanina

Godine 1986. američka kompanija Invista počela je da razvija tehnologiju Coolmax, koja je bila poliesterska tkanina koja dobro odvodi vlagu. Za to vrijeme veliki napredak je postignut iu drugim tkaninama, ali prvi patent za ove tada revolucionarne tkanine podnijet je tek 1998. Do tada su trkači uglavnom koristili pamučnu odjeću.

Nakon početne faze uvođenja, tehnologije tkanina koje se brzo suši su nastavile da se razvijaju i danas ih praktično svi brendovi odjeće za trčanje koriste u svojoj odjeći za trčanje. Širok asortiman ove vrste odjeće sa najnovijim tehnologijama dostupan je i u prodavnicama INTERSPORT:

  • Dri-FIT: Savršeno upija znoj i odvodi ga sa vašeg tijela, tako da se nećete osjećati znojnim. Tehnologija je dostupna u svim majicama i pantalonama brenda Nike, omogućavajući prozračnost i brzo sušenje.
  • AEROREADY: Obezbjeđuje prozračnost i suvoću materijala i time u velikoj mjeri doprinosi udobnosti tokom vježbanja. Tehnologija je karakteristična za adidas majice i pantalone za trčanje.
  • ACTIBREEZE: Pruža izuzetnu ventilaciju i osjećaj suvoće i svežine na različitim temperaturama. Ovu tehnologiju je razvio brend ASICS, tako da ćete njene prednosti dobiti u muškim i ženskim majicama za trčanje.
  • DRYLITE: Uklanja višak vlage iz tijela i stvara udobnu i suvu mikroklimu za optimalne performanse. Tehnologija je karakteristična za sve majice za trčanje i pantalone marke Mizuno.
  • DRY PLUS: Pruža vam udobnost i optimalnu klimu tijela u svoj odjeći za trčanje brenda Energetics.

Glavne prednosti prozračne odjeće za trčanje

Vazdušna odjeća je danas neizostavan dio opreme za trčanje. Njihove glavne prednosti su svakako sposobnost uklanjanja vlage i s tim povezano brzo sušenje tkanine i mogućnost cirkulacije vazduha. Ali to je daleko od svega. Za sve sportske entuzijaste važne su i sljedeće prednosti pri izboru vazdušne odjeće:

  • Regulacija tjelesne temperature: Veća prozračnost omogućava optimalnu cirkulaciju vazduha u odjeći, što pomaže u regulisanju tjelesne temperature i sprečava pregrijavanje i hlađenje tijela.
  • Uravnavanje znojenja: Zbog efikasnog upijanja vlage, vaša koža ostaje suva uprkos znojenju, čime se smanjuje vjerovatnoća nelagodnosti i trljanja odjeće o kožu.
  • Večja zmogljivost: Prozračna odjeća igra ključnu ulogu u povećanju udobnosti tokom trčanja i povezanom povećanju performansi trčanja.
  • Večja mobilnost: Vazdušna odjeća je lagana, mekana i optimalno pristaje tijelu, dizajnirana da omogući nesmetano kretanje tokom trčanja.
  • Uravnavanje vonja: Prozračna odjeća takođe obično uključuje tehnologije protiv mirisa koje sprečavaju rast bakterija i održavaju odjeću svježom uprkos intenzivnom vježbanju.

Savjeti za izbor prozračne odjeće za trčanje

Izbor materiala

Za izradu tkanina koje se brzo suše koriste se različiti materijali. Dok je pamuk prirodna tkanina koja se najbrže suši, neka sintetička vlakna se suše još brže. Među najčešćim su:

  • Najlon – jedan je od najpopularnijih materijala u odjeći za trčanje. Osim što se brzo suši, izuzetno je rastezljiv, zbog čega optimalno pristaje pokretima tijela.
  • Polipropilen – veoma je vodootporan materijal, tako da je odličan izbor za spoljne slojeve odjeće za trčanje kao što su jakne za trčanje ili anorake. Materijal obezbjeđuje suvoću tokom vježbanja i toplotu u slučaju hladnog vremena.
  • Poliester –je materijal koji karakteriše izdržljivost i efikasno uklanjanje vlage. Zbog veće sklonosti razvoju bakterija i gljivica, odjeća od poliestera zahtijeva malo više pažnje u njezi i održavanju.
  • Spandeks – to je sintetički materijal koji je veoma rastezljiv, tako da vam omogućava da se slobodno krećete tokom trčanja.

Pristajanje

Za maksimalne performanse trčanja, ključno je da odjeća za trčanje optimalno pristaje vašem tijelu. Košulje i pantalone za trčanje koje su prevelike ili premale će vam smetati i iritirati kožu tokom trčanja, pa uvijek birajte odjeću prave veličine.

Održavanje

S obzirom na to da se odjeća za trčanje često pere, pri izboru treba uzeti u obzir i poteškoću održavanja. Važno je poštovati uputstva za njegu, što će obezbijediti njihovu dugotrajnu upotrebu i sačuvati njihovu funkcionalnost.

Održiv izbor odjeće za trčanje

Prilikom odabira odjeće za prve proljećne trkaće kilometre nije važno samo da dobro izgleda, već i da dobro funkcioniše. Zato se uvjerite da su dizajnirani sa tehnologijama brzog sušenja koje vam nude potpunu udobnost tokom trčanja, omogućavaju povećanje performansi i štite vaše tijelo od pretjerane toplote i napora.

Uticaj modne industrije na životnu sredinu je sve veći i mnogi potrošači su počeli da shvataju važnost svojih odluka kada je u pitanju izbor sportske odjeće. Zato proizvođači odjeće tome posvećuju sve više pažnje i traže materijale i koriste tehnologije koje izazivaju što manji uticaj na životnu sredinu. Gotovo svi vodeći brendovi danas koriste reciklirane materijale u proizvodnji odjeće za trčanje, sa ciljem da smanje svoj ekološki otisak i smanje potrošnju energije i vode. Ovdje možete pregledati cijeli drživi izbor odjeće za trčanje.