Trčanje

Trčimo dok… temperatura ne padne. Kada počne zimska sezona, često oklijevamo i razmišljamo da li da odemo na trčanje. Odjednom nam se u mislima pojavljuju razlozi zašto trčanje zimi nije najbolja ideja. Da li su to zaista razlozi ili su samo izgovori? Sa našim trenerom trčanja Urbanom Praprotnikom razbijamo mitove o zimskom trčanju.

Zimi…

  1. Ne treba nam toliko kretanja
  2. Moramo da štedimo energiju
  3. Radije vježbamo u zatvorenom prostoru
  4. Da li su vremenski uslovi prezahtjevni?
  5. Dan je kraći i nemamo vremena za trčanje

Čak i zimi, hajde da redovno vježbamo

Da bi dobro funkcionisalo, našem tijelu je potrebno redovno, svakodnevno kretanje u svim godišnjim dobima. Čak i zimi. Medvjedi uglavnom mogu zaista da prespavaju zimu, ali im to ne šteti. Dok to jednostavno ne smijemo i ne možemo da prespavamo. U ovom slučaju, zima, ako je naravno bijela, savršena je za zimske sportove, ali nažalost ovi sportovi su uglavnom mogući samo vikendom i tokom praznika. Ljetnji sportovi su uglavnom sakriveni u halama i bazenima ili premješteni u dnevnu sobu, gdje imamo trenera. Pa, ako hale ne mirišu najbolje, onda nam gotovo ne preostaje ništa drugo nego da trčimo ni zimi.

Hajde da se zagrijemo

Zima je hladna, ali to nam nije problem. Kada se dovoljno dugo krećemo, odlično se zagrijavamo. Pri kretanju mišići koriste energiju, ali najveći dio te energije ne ide u kretanje, već u zagrijavanje. Da, čak 70% energije koju koristimo tokom kretanja pretvara se u toplotu. Da bi se zaista dobro zagrijali, važan je intenzitet pokreta. Pošto trčanje troši dva do tri puta više energije nego, na primer, hodanje ili trčanje, toliko nas zagrijeva. Ako želimo da nam bude toplo zimi, trčimo.

Ostanimo u kontaktu sa prirodom

Kakva je šuma zimi kada pada snijeg? Ne znaš ako ne ideš, ako ne kreneš šumskim stazama. Osjetite kako se smrznuto tlo popušta pred našim koracima. Priroda je magična i romantična u svim godišnjim dobima. Otvorimo vrata, trčimo u šumu i duboko udahnimo u njenom zagrljaju.

Naučimo da uživamo u teškim vremenskim uslovima

Nema ništa bolje nego doživjeti osjećaj pobjede kada pobjedite lijenog i plašljivog u sebi. Nema boljeg osjećaja i boljeg osvježenja od pobjede nad sopstvenom nemoći. Imati snagu da napusti topao i svijetao dom i pobjegne u hladnoću i mrak nije lako. Ali upravo ono što je teško čini nas jačima. Pobjeda je kada znamo da uživamo u raznim vremenskim iskušenjima. Trčanje zimi je odlična metoda učenja za ovo. Trčimo da uvijek bude lijepo vrijeme.

Ne treba nam mnogo vremena

Nedostatak vremena je najčešći razlog ili izgovor koji ljudi navode kada objašnjavaju zašto ne vježbaju redovno. Bilo kako bilo – razlog ili izgovor – zimi je još manje vremena, jer dan počinje kasnije i brže se završava. Tih nekoliko sati svjetlosti prođe veoma brzo. Kad se vratimo sa posla, već je mnogo ako samo džogiramo pola sata. Za ovo vrijeme možemo trčati između 5 i 6 kilometara. Ovo je već kvalitetna dužina.

Hajde da trčimo i odvojimo vrijeme za kretanje.

Autor: Urban Praprotnik,
Intersportov trener za trčanje