Sadržaj

Skijanje

Pancerice su veoma važan dio opreme za skijanje, imajući u vidu da su na nogama cijelog skijaškog dana. One omogućavaju da je noga za vrijeme skijanja na mjestu. I svojim karakteristikama doprinose udobnosti, toplini i podršci. Skijaš prenosi silu preko pancerica na skije, dok u isto vrijeme osjeća podlogu i prema tom osjećaju upravlja skijom. Čak i dobre i efikasne skije potpuno izgube svoje dobre osobine, ako nemaju podršku kompatibilnih pancerica. Vjerojatno bi bilo idealno da su pancerice i skije u potpunosti integrisane. S obzirom da to nije moguće iz mnogo razloga, proizvođači pokušavaju smisliti što bolje rješenje.

Proizvođači različitim inovacijama teže ka stalnom usavršavanju. Neke inovacije olakšavaju obuvanje i izuvanje. Druge omogućavaju takav nagib nogu, da je skijanje lakše. Kombinuju različite materijale, za bolji odnos težine i čvrstoće.

Prilikom izbora pancerica, dvije najvažnije karakteristike su: udobnost i prianjanje. I samo sa kvalitetnim i odgovarajućim pancericama možemo uživati na snijegu. I tako maksimalno iskoristiti kombinaciju skijaškog znanja i opreme. Pancerice moraju odgovarati snazi tijela, konstituciji i težini, i naravno nivou vještine skijanja.

Izbor pancerica

Najbolji skijaši su spremni sebi uskratiti malo komfora, kako bi imali maksimalan užitak i osjećaj prilikom skijanja. Za njih preporučujemo pancerice, koje imaju sve karakteristike kao i takmičarski modeli. Ovo su prilično čvrste pancerice, sa fleksibilnošću koja se kreće između 100 i 130, a odlikuje ih visok odziv i kontrola.

Sa druge strane, zahvaljujući savremenim tehnologijama i materijalima, omogućavaju udobnost, malu težinu i po svom dizajnu su nešto uže od pancerica koje biraju početnici ili srednje iskusni rekreativci.

Teži i krupniji skijaši, zbog svoje konstitucije, koriste čvršće pancerice, jer bi prilikom korištenja mekših pancerica imali veće opterećenje, bez adekvatne podrške i potrebne stabilnosti.

Za rekreativne skijaše odlične su mekše pancerice sa fleksibilnošću između 90 i 110. Ovi modeli su mnogo udobniji i omogućavaju cjelodnevno uživanje na skijalištu, a za početnike i sve one koji udobnost stavljaju na prvo mjesto, preporučuju su pancerice sa fleksibilnošću između 70 i 90, koje su savršeno udobne i tople.

Konstrukcija pancerica se razlikuje ovisno o polu. Ženske pancerice su prilagođene obliku ženske noge i stopalu, pa su obično šire i niže, a uže kod stopala. Da biste u širokoj ponudi pancerica pronašli najbolji model za vas, probajte što više modela istih karakteristika a različitih proizvođača poput; AtomicFisherNordicaSalomonMcKinley. Vjerujemo da ćete na taj način lakše odabrati pancerice koje će vam omogućiti skijanje sa puno zadovoljstva i udobnosti.