Sadržaj

Skijanje

Dok je za ovaj period godine, vrijeme bilo prilično toplo, izgleda nam je daleka pomisao za odlazak na planinu i uživanje u omiljenim zimskim aktivnostima.

Ako ste skijaš, border ili planirate da to postanete, roditelj koji podstiče djecu da se ove zimske sezone oprobaju u sniježnim sportovima, daćemo vam veoma korisne informacije o najboljim skijalištima našeg regiona.

Kopaonik, Srbija

Ovo moderno skijalište nudi 64 km uređenih alpskih i 20 km nordijskih staza, koje su dobro povezane, od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom. Zadovoljiće kako početnike tako i najzahtevnije skijaše. Staze opslužuje sistem od 24 žičare:. Obezbijeđeno je vještačko osnežavanje za 97% skijališta, 3 noćne staze, snow park i za najmlađe ski vrtić sa pokretnim trakama. Lakih staza ima čak 15, srednjih 10 i teških 7. Za smještaj koji je udaljen od polaznih stanica žičara postoji nekoliko privatnih ski prevoznika koji redovno saobraćaju do početnih stanica žičara.

Ski centar je bogatiji za gondolu koja povezuje Brzeće sa centrom Kopaonika. Ponuda smještaja na Kopaoniku je zaista bogata i obuhvata hotele svih kategorija, apartmane standardne i luksuzne, vile koje su praktične za boravak većeg broja ljudi, odmarališta. Hoteli i vile najčešće nude spa i wellness programe, dok privatni smještaj pruža intimniju atmosferu.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Jahorina kao vrhunski i sve popularniji ski centar u regionu, pruža nevjerovatno iskustvo prirode i avanture. Osvojiće vas svojom ljepotom, vrhunskim 40 km dugim, dobro uređenim stazama za alpsko i nordijsko skijanje, povezanih žičarama i ski liftovima. Skijalište u centru ima gondolu, koja vas vodi da se lako povežete sa još 3 moderne šestosedešnice, dvosjed, 3 ski lifta. Za najmlađe je dostupan baby lift, 2 ski vrtića i mnogo zabavnih sadržaja. Za one neumorne tu je staza za noćno skijanje. Skijalište pruža pristupačnu uslugu ski škole, servisa i rentiranja opreme.

Bez obzira na vaš nivo iskustva, na Jahorini ćete pronaći široke staze koje odgovaraju svima. Uživaćete u vrhunskom skijanju, vožnji borda i sankanju. Pored standardnih staza postoje i opcije za skijanje van staze, što svakako privlači avanturiste. Za početnike tu su široke i blage staze, na kojima nema gužve i gdje se može poboljšati vještina skijanja. Iskusni skijaši se mogu prepustiti crnim stazama i uživati u brzini i adrenalinskim trenucima.

Borovec, Bugarska

Najstariji ski centar Bugarske je izbor za veliki broj turista zbog predivnih pejzaža, blage i prijatne klime, interesantnih sadržaja i prije svega povoljnih cijena. Borovec je centar sa velikim izborom hotela, restorana, barova i ostalih sadržaja. Posećuju ga skijaši koji vole nove destinacije, prosečni skijaši i najviše oni koji žele da se prvi put oprobaju u skijanju. Odlično je mjesto za zimski odmor porodica sa djecom. Sadržaji kao što je alpsko skijanje, nordijsko skijanje, vožnja motornih sanki, biatlon, spust, noćno skijanje, samo su dio aktivnosti koje ovo skijalište nudi sa ukupno 40km staza, od kojih je najduža duga 6 km. Broji 7 lakih staza, 15 srednjih i 2 crne.

Na žalost, na samo 3 staze se nalaze topovi za snijeg. Za noćno skijanje na raspolaganju su 2 staze sa audio ozvučenjem. Skijalište pokriva sistem od 13 žičara, kao i 5 dječijih. Staze za skijaško trčanje i biatlon su locirane na 2 km od mjesta Borovec, a skakaonice za skokove (75m, 50m) servisiraju ski liftovi. Naglašavamo da se staza za biatlon ubraja među najbolje u Evropi.

Kranjska Gora, Slovenija

Kranjska Gora je idealna za sve koji traže mirnije skijanje, bez prevelike gužve. Pored skijanja, nudi i brojne staze za nordijsko skijanje i šetnje u prirodi. Na raspolaganju su vam 23 žičare i više od 14 km uređenih skijaških staza i više od 40km staza za trčanje na skijama, kao i otvoreno prirodno klizalište na jezeru Jasna. U Blizini je i Planica, sa poznatim skijaškim skakaonicama. Organizovano je i turno skijanje kao i penjanje uz zaleđene slapove. Ovo skijalište je namijenjeno kako za početnike tako i za one koji stalno proširuju svoje znanje u skijanju.  U Podkorenu je staza na kojoj se održava Svjetski kup u veleslalomu i namenjena je boljim skijašima.

Manje zahtjevne skijaše će zadovoljiti skijališta u Planici, Mojstrani Martuljku. Sve staze su opremljene topovima za snijeg, čime je obezbijeđeno kvalitetno skijanje. Ponuda smeštaja je dobra i raznolika. Hoteli često nude pakete koji uključuju ski pas i iznajmljivanje opreme, što može biti povoljno za porodice.

Sigurni smo da koju god ski destinaciju budete odabrali za ovu zimsku sezonu, nećete pogriješiti, jer je svaka lijepa i jedinstvena na svoj način i tek kada ih sve upoznate znaćete koja je idealna za vas. Ne gubite vrijeme i počnite pripreme sa dopunom ili kupovinom neophodne ski opreme. U bogatoj ponudi sportskih radnji, izaberite kvalitetnu ski opremu, koja će vam dugo koristiti. Preporučujemo ekskluzivnu Intersportovu ponudu, gdje možete pronaći opremu sa odličnim odnosom cijene i kvaliteta i iskoristite odlične popuste, kako bi vam ostalo što više novca za zabavu i slobodno vrijeme na skijalištu.