Skijanje

Bilo da idete na jednodnevno skijanje ili na jednonedeljni odmor, lista cjelokupne ski opreme može biti zastrašujuća. Ako ste novi u tome, ima mnogo drugih stvari o kojima treba razmišljati. Sigurni smo da će naši sjaveti dobro doći.

Prvo što treba da ponesete sa sobom na skijalište je svakako mnogo dobre volje. Imajte na umu da ste ponekad umorni i hladni, tako da je ključno da zadržite pozitivan stav u takvim situacijama. Istovremeno, nemojte zanemariti naše savjete koji će vaš dan skijanja učiniti još bezbrižnijim.

Održavanje skija

Učinićete mnogo za svoje skije ako se pravilno brinete o njima. Uvjerite se da su skije pravilno nošene koristeći posebne čičak trake za držanje skija. One sprečavaju trljanje kliznih površina jedna o drugu i istovremeno olakšavaju nošenje skija.

Savjetujemo vam da nakon svake skije dobro obrišete skije peškirom, čime ćete sprečiti da ivice zarđaju, i odložite ih u torbu za skijanje.

Za najbolje skijanje, skije moraju biti pravilno servisirane. Preporučujemo vam ski servis prije nego što prvi put krenete na bijeele staze, a zatim po potrebi – zavisno od broja dana skijanja. Ukoliko primijetite veća oštećenja na kliznoj površini, svakako je preporučljivo da je popravite što je prije moguće.

Hodanje u pancericama

Pancerice su, pored skija, neizostavni dio skijaške opreme. S obzirom na to da same po sebi nijesu baš udobne, ključno je da kao početnik odaberete prave ski čizme, koje će značajno pomoći da vaša stopala manje bole.

Hodanje u pancericama može biti neudobno. Ovdje budite posebno oprezni, jer ćete često morati da savladavate stepenice, kamene parkinge, zaleđene puteve i druge prepreke. Kada imate dug put do skijališta, bolje je da pancerice nosite u torbi i mijenjate ih samo na skijalištu.

Sve navedene probleme možete izbjeći odabirom ski čizama sa GripWalk tehnologijom, koje znatno olakšavaju hodanje po svim vrstama terena. Riječ je o specijalno dizajniranom donjem dijelu pancerica, koji je napravljen od meke i profilisane gume. Ovo obezbjeđuje znatno bolje prianjanje od klasičnog plastičnog đona. Međutim, ova vrsta pancerica su kompatibilne samo sa odgovarajućim vezovima opremljenim posebnim priključcima. Vezovi sa GripWalk tehnologijom imaju poseban konkavni dizajn koji se uklapa u vilicu na cipeli. A ako vezivanje nije ispravno, ne može dovoljno dobro da pričvrsti pancericu. Dobra vijest je da radi obrnuto. Dakle – skijaške čizme bez GripWalk tehnologije mogu se koristiti sa vezovima koji su već opremljeni njime. Postoji i treće rešenje. Određeni modeli ski pancerica iz prethodnih sezona mogu biti opremljeni GripWalk priključcima i na ovaj način omogućiti bezbjedno hodanje i kretanje.

Kako se obući za skijalište?

Najčešći problem početnika na skijama je to što se previše ili premalo oblače. Preporučujemo da se pridržavate principa preliva luka, obezbjeđujući visokokvalitetan gornji sloj sa izolacionim punilom i osnovni sloj koji dobro odvodi vlagu. Koliko ćete međuslojeva nositi, pored osnovnog i gornjeg sloja, zavisi od temperature i intenziteta skijanja. Kada birate odgovarajuću odjeću za skijanje, ne zaboravite na udove. Izaberite visokokvalitetne ski rukavice za ruke, zaštitite glavu i lice kapom ili maramom.

Vrste skijaških staza

Kad god idete na skijalište, dobro je znati gdje se nalazite. Sva skijališta imaju namjenske mape staza koje pokazuju težinu staze, njihove veze i liftove. Mape se nalaze na raznim tačkama na ski stazi, dostupne su i u džepnom obliku, pa preporučujemo da ih uvijek imate sa sobom.

Primijetićete da su ski staze na mapi označene različitim bojama prema njihovoj težini:

  •  Plava boja označava lagane ski staze čiji nagib ne smije biti veći od 25%, osim za kraće dionice na otvorenom terenu; pogodni su za početnike koji su već počeli da stiču samopouzdanje.
  •  Crvena boja označava staze srednje težine, čiji poprečni i uzdužni nagib ne smiju biti veći od 40%, osim kraćih dionica na otvorenom terenu; to su strme, uske i tehnički zahtijevnije staze od plavih, koje nikako nijesu pogodne za početnike.
  •  Crna boja označava teške skijaške staze, čiji nagib prelazi 40%; ovo su strme i tehnički zahtjevne staze namijenjene najiskusnijim skijašima.

Ne zaboravite na bezbjednost na ski stazama

Skijanje se smatra sportom punim zadovoljstva i radosti, ali je istovremeno i sport brzine sa mnogo nepredvidivih situacija. Zbog toga je na ski stazama uvijek neophodno poštovati pravila skijaškog bontona, što značajno povećava bezbjednost sebe i drugih. Uvijek idite na skijalište sa skijaškom kacigom na glavi, a i prije toga provjerite 10 FIS pravila ponašanja na skijalištu. Dakle, sada ste spremni za savršen dan skijanja. Samo sačekajte pravo vrijeme i vaše skijaške avanture mogu da počnu!