Skijanje

Sigurnost na skijalištu je u našim rukama! Zaštitna oprema za skijanje je odavno postala standard, ali efikasna je samo ako se na ski stazama ponašamo mudro i odgovorno, a tome doprinose i utvrđena pravila FIS-a.

Skijanje je sport pun zadovoljstva, radosti i dobrih osjećanja. Ali u isto vrijeme, to je i sport brzine, nepredvidivih situacija i mnogih promjenljivih faktora. Na uređenim ski stazama skijaši uvijek dijele staze sa mnogim drugim ljubiteljima zimskih radosti.

Zbog toga je naravno neophodno poštovati pravila ponašanja koja značajno povećavaju bezbjednost nas i drugih. To znači da se mora skijati prema svom znanju i fizičkim mogućnostima, čemu se mora prilagoditi i brzina.

Osim toga, potrebno je skijati tako da ne izlažemo sebe i druge riziku. Prije nego što krenete niz stazu, uvijek treba da provjerite da li je staza čista.

Nije dovoljno samo pogledati dolje, lijevo i desno! Već i iza, odakle skijaš može da dođe i da te prestigne u sljedećem trenutku. Veoma je važno da pred sobom imamo što širu sliku skijališta.

Skijanje je sport pun užitka

Paralelno skijanje sa drugim skijašem može biti veoma varljivo. U jednom trenutku možete biti udaljeni 30 metara, ali već u sljedećem zavoju može doći do sudara

Pritom je važno izabrati mjesto zaustavljanja. Uvijek se moramo zaustaviti na preglednom mjestu, gdje nas drugi skijaši odmah mogu primijetiti. Ali nikada ispod krivine, iza krivine ili na nekom drugom nepreglednom mjestu.

Ukratko, zaista ima mnogo nepredvidivih faktora zbog kojih moramo voditi računa o sebi. Naravno, neće biti suvišno upozoriti da alkoholu i drugim opojnim supstancama nije mjesto na ski stazi.

Turno skijanje je sasvim druga priča. Nema drugih skijaša sa kojima može doći do sudara… Ali opasnost uglavnom predstavljaju snijeg i zahtjevni vremenski uslovi u prirodi.

Zbog toga prije turnog skijanja treba provjeriti vremensku prognozu, snježne padavine i opasnost od lavina. Ako sami niste potpuno vješti u aktivnostima na sniježnim planinama, nikako nemojte krenuti sami. Već samo u društvu iskusnih skijaša ili planinarskog vodiča.

U svakom slučaju, svako je odgovoran za svoju bezbjednost. Na prvom mjestu je poznavanje pravila ponašanja, vremenskih i sniježnih uslova. Naravno, neophodna je i oprema koja je u savršenom tehničkom stanju. A nju čine zaštitna kaciga, zaštitne naočare, štitnik za leđa (kornjača). Uslijed stalnog usavršavanja performansi skija, brendovi se takmiče u stvaranju skija koje će moći postići veću brzinu. Ali paralelno s tim, na skijašima je da osiguraju svu potrebnu opremu, i da brinu o svojoj i sigurnosti drugih.

10 FIS PRAVILA PONAŠANJA NA SKIJALIŠTU

1. Svaki skijaš se mora ponašati tako da nikoga ne ugrožava i nikome ne šteti.

2. Skijaš mora skijati tako da se može zaustaviti na vrijeme i na adekvatan način. Svoju brzinu i način vožnje mora prilagoditi svom znanju, terenu, snijegu, vremenskim prilikama i broju skijaša na samoj stazi.

3. Skijaš koji dolazi sa leđa mora izabrati smjer svoje vožnje tako da ne ugrožava skijaše ispred sebe.

4. Preticanje je dozvoljeno odozgo i odozdo, sa desne i lijeve strane, ali samo ako je odstojanje dovoljno veliko da skijašu koji pretiče omogućava dovoljno prostora za sve njegove pokrete.

5. Skijaš koji želi skijati do skijališta, ili poslije zaustavljanja želi ponovo skijati ili se penjati po stazi, mora biti siguran da to radi bez opasnosti po sebe ili druge.

6. Skijaš mora izbjegavati zaustavljanje na uskim ili nepreglednim dijelovima, ako to nije apsolutno neophodno. Skijaš koji je na takvom mjestu pao, mora se što prije povući ili skrenuti pažnju na sebe.

7. Skijaš koji se penje ili spušta pješke, mora se kretati po ivici ski staze.

8. Skijaš mora poštovati sve znakove i signalizaciju.

9. U slučaju nezgode svaki skijaš je dužan da pomogne.

10. Svaki skijaš, ukoliko je svjedok ili učesnik, odgovoran ili ne, mora se legitimisati u slučaju nezgode.