Sadržaj

Trendovi

Skijanje i sauna – nakon uživanja na snijegu opustite tijelo i um! Skijanje je jedna od omiljenih zimskih aktivnosti, kombinujući uzbuđenje brzine sa zadivljujućom ljepotom sniježnih pejzaža. A nakon cjelodnevnog skijanja ili bordanja, lijepo je opustiti se u sauni. Toplina opušta mišiće i polako postajete zen, i jednostavno uživajte u trenutku. Osim opuštajućeg efekta posjete sauni, duži boravak u ovako zagrijanom prostoru pruža vam razne zdravstvene prednosti.

Opuštanje mišića

Skijanje angažuje različite mišićne grupe, a fizički napor ih može ostaviti napetim i umornim. Toplina u sauni pomaže u povećanju protoka krvi, podstičući opuštanje mišića i smanjujući ukočenost. Suha toplina saune takođe pomaže opuštanju zategnutih mišića, doprinoseći bržem oporavku. Budući da se u sauni brzo zagrijete, osjećaj ukočenosti u nogama nakon dana skijanja ili bordanja brzo nestaje.

Poboljšana cirkulacija

Kombinacija skijanja i hladnoće na otvorenom može dovesti do vazokonstrikcije, odnosno sužavanja krvnih žila, što smanjuje cirkulaciju krvi. Boravak u sauni, s druge strane, izaziva vazodilataciju, odnosno širi krvne sudove i poboljšava protok krvi. Ova povećana cirkulacija dovodi kiseonik i hranljive materije u umorne mišiće, ubrzavajući proces zarastanja i oporavka mišića. Isto tako, istraživanja pokazuju da redovne posjete sauni pozitivno utiču na vaš imunološki otpor. Nakon posjete sauni, manje ste podložni virusima i samim tim manje je vjerovatno da ćete dobiti prehladu ili grip.

Detoksikacija i sjajna koža

Znojenje je prirodan način uklanjanja toksina iz tijela. Saune podstiču obilno znojenje, pomažući u izbacivanju metaboličkih otpadnih produkata nakupljenih tokom skijanja. Ovaj proces detoksikacije može vas ostaviti osvježenim i punim energije. Takođe, snijeg, hladnoća i sunčevi zraci mogu da izazovu probleme sa kožom, a posjeta sauni će očistiti vašu kožu i dati joj onaj neodoljivi prirodni sjaj.

Smanjenje stresa i bolji kvalitet sna

Skijanje može biti i fizički i psihički zahtjevno. Sauna pruža mirno okruženje za opuštanje, smanjujući hormone stresa kao što je kortizol. Umirujuća toplina i tihi ambijent stvaraju idealno okruženje za opuštanje, pomažući da se ublaži mentalni umor. Isto tako, bavljenje snažnom fizičkom aktivnošću kao što je skijanje može uticati na obrasce spavanja. Korišćenje saune prije spavanja može poboljšati san opuštanjem tijela i uma. Porast i kasniji pad tjelesne temperature izazvan saunom oponaša prirodni ciklus spavanja, omogućavajući mirniji san.

Mentalno opuštanje

Boravak u sauni podstiče oslobađanje endorfina, prirodnih hemikalija u tijelu koje doprinose dobrom osjećanju. Stoga ne čudi što boravak u sauni ne samo da poboljšava raspoloženje, već doprinosi i mentalnoj jasnoći i fokusu. Nakon dana ispunjenog adrenalinom i spuštanja po sniježnim padinama, sauna vam može pomoći da postignete osjećaj mentalne ravnoteže.

Skijanje i sauna se savršeno nadopunjuju, nudeći holistički pristup oporavku nakon te intenzivne aktivnosti. Pored fizičkih prednosti opuštanja mišića i poboljšane cirkulacije, sauna pruža priliku za mentalno podmlađivanje i potpuno opuštanje. Zagrlite toplinu, opustite se i dopustite da sauna obogati vaš boravak na skijalištu, ostavljajući vas spremnim da svakog dana osvajate staze novom i sve boljom snagom.