Planinarenje

Zakoračimo u zimsku bajku!

Zakoračimo u zimsku bajku! Gradove je zahvatila hladnoća. Priroda počiva pokrivena bijelim velom tišine, a snijeg preobražava krajolik u bajku. Zimski prizori prirode lako nas očaraju i ublaže naš oprez. Zato je ključno, kada se spremate na zaleđene ili sniježne ulice, snijegom posute padine ili zaleđene vrhove, biti pravilno opremljeni. Posebno je obuća ključ za udoban i siguran korak prema zimskoj bajci.

Bilo da je u pitanju vikend posjeta gradskoj pijaci, šetnja psa ili večernji izlazak i uživanje u prazničnoj rasvjeti, važno je odabrati pravu obuću i dodatke. Vodootporna i ona obuća koja sprečava prodiranje oštrog, hladnog vjetra, trebalo bi da bude vaš prvi izbor. Zbog topline i činjenice da vam neće upadati snijeg, izaberite obuću koja je dublja, a odluka da koristite kamašne je još pametnija.

1
Energetics GAITERS LOW
1
Veriga MOUNT TRACK

Ako ste među onima koji ne odustaju od lutanja po brdima i planinama, čak ni zimi i po snijegu, onda treba mnogo više pažnje da posvetite izboru cipela za planinarenje. Za hodanje po snijegu sa nagibom, zimska verzija cipela za planinarenje možda neće biti dovoljna. Zimi je po takvim uslovima obavezna upotreba lanaca.  “Mini dereze”, “lanci” ili “ketnice” su posebno korisni za gradske zimske šetnje ili prilikom penjanja na okolna brda. Postoji nekoliko vrsta dereza, ali je svima zajedničko to što donekle sprečavaju klizanje i lako se postavljaju na zimske čizme.

Nikada ne posećujte visoka brda ili planine samo sa mini derezama. Prave planinske dereze se bez izuzetka koriste samo sa planinarskom alatkom cepin, a nikada sa štapovima za planinarenje. Pored toga, potrebno je naučiti i naviknuti se na upotrebu pravih planinskih dereza. Dereze se uvijek koriste na već korišćenom ili zaleđenom snijegu.

Kada je snijeg svjež, krplje ulaze u igru! Krpljanje po snijegu je hodanje po snijegu sa posebno prilagođenom obućom, koja ima veliku površinu, tako da stopalo ne tone duboko u snijeg prilikom hodanja. Zbog toga se krplje mogu koristiti za hodanje po veoma dubokom i mekom sniježnom pokrivaču, a praktične su za cijelu porodicu, mlade i starije. Šetnje po sniježnom pejzažu su fantastično lijepe i omogućavaju obilje zabave i zimskih radosti.

Ljepota i opasnost su zimi usko povezane. Poštovanje, naklonost, dobronamjernost i nesebičnost i dalje su najbolji način da se bezbjedno istražuje priroda, brda i planine u toku zime.