Trendovi

Uprkos činjenici da su ljeta na crnogorskom primorju divna, u najtoplijim danima imamo potrebu da se rashladimo, a prirodni hlad je uvijek bio najbolji i najzdraviji izbor. Najbolji hlad  se nalazi – gdje drugo nego na crnogorskim planinama.

Imamo sreće da u našoj zemlji možemo biti izuzetno ponosni na brojne planinarske staze, koje vode kroz najnetaknutije djelove prirode, mi smo izabrali 6 najlepših crnogorskih destinacija za aktivan bijeg od ljetnjih vrućina.

1. Crno Jezero

Na tri kilometra jugozapadno od Žabljaka, sa kojim je povezano asfaltnim putem, smješteno je CRNO JEZERO, najveće i najpoznatije jezero Durmitora i drugo po površini među planinskin jezerima Crne Gore i jedan od simbola ovoga kraja. Smješteno je ispod Međeda, kao čuvara i zaštitnika, i zaodjenuto je gustim četinarima, koji se zajedno sa Međedom ogledaju u njegovim modro zelenim dubinama.

Kada snijeg počne da se topi ispod njega izbije snažno vrelo ČELINA, bučno se stropoštavajući bijelim slapovima u jezero. Sastavljeno je od dvije vodene površine, tzv. Malog i Velikog jezera, odvojene uskom površinom kopna, zvanog “struga”. Nadmorska visina jezera je 1418. metara. Malo jezero je duboko 49.1, a veliko 24.5 metara. Temperatura vode ljeti prelazi 22 stepena, tako da je u toku vrelih ljetnjih meseci ovo jezero pravi raj za kupače.

2. Biogradska gora

Nalazi se u centralnom dijelu planinskog masiva Bjelasice, između rijeka Tare i Lima. Pejzaž ovog prostora je sačinjen od šuma, livada, vodenih površina, planinskih vriština i rudina. Pored Biogradskog jezera koje se nalazi u samom središtu Biogradske gore, Park krase i druga lednička jezra:
Pešića, Ursulovačko (Veliko i Malo) i Šiško (Veliko i Malo).Najveći dio Parka čini rezervat prašume, u slivu Biogradske rijeke i Jezerštice i predstavlja jedno od najstarijih zaštićenih područja na svijetu, poznat kao „Knjažev zabran“ ili „Branik“. Starost pojedinih stabala prašume, procjenjena je na preko 400 godina, od kojih su neka i preko 40m visine.
U Parku postoje 26 odvojenih zajednica biljaka, sa oko 2.000 biljnih vrsta, među kojima je 20% endema Balkanskog poluostrva i oko 90 vrsta drveća.
Raznovrstan je i životinjski svijet sa 200 vrsta ptica, 80 vrsta leptira, 350 vrsta insekata i tipičnim sisarima (vuk, medvjed, lisica, srna, vjeverica, puh).
Brojni su arheološki lokaliteti, sakralni spomenici, nekropole, a posebno je karakteristično narodno graditeljstvo (katuni, savardaci, brvnare, vodenice).

3. Nacionalni park Prokletije

Nacionalni park Prokletije je najmlađi park u Crnoj Gori, a osnovan je 2009. godine. Površina parka iznosi 1660 ha i nalazi se na teritoriji opština Plav i Gusinje. Karakterišu ga brojni visoki, oštri i nazubljeni vrhovi, čije su strane izuzetno strme. Na Prokletijama se nalazi najvisočiji vrh Crne Gore. To je Zla Kolata sa 2.534 mnv. U Parku postoje brojna lednička jezera od kojih je najljepše Hridsko jezero. U Parku se mogu naći i manji vodotoci, vrela, izvori pitke vode i planinske lokve. Klima je kontinentalna, planinska i subalpska. Zime su veoma oštre i duge, a ljeta svježa i kratka.

4. Kapetanovo jezero

Kao i mnoga jezera u Crnoj Gori, i ovo jezero je nastalo kao rezultat ledničkih aktivnosti, mada o njegovom nastanku i imenu postoje i legende koje kruže u narodu Lukavice i okolnih mjesta.

Nalazi se na 1678 m.n.v. po postanku je ledničko, dužina mu je 480 m, širina 330 m, maksimalna dubina 37 m.

Bistrom, zelenom bojom vode i odrazom krečnjačkih stijena u njoj mami uzdahe posmatrača i postaje omiljeno kampovalište planinara i ribolovaca. Do njega se iz pravca Nikšića stiže preko rudnika “Zagrad”, Luka Bojovića, Bara Bojovića i Nikšinog kiljana. Vožnja traje sat i petnaest minuta. Put je asfaltiran do Luka Bojovića, a odatle do jezera je makadamski. Uz pažljivu vožnju na jezero stižu i putnički automobili. Drugi pravaca ka jezeru, iz Veljeg Dubokog, rezervisan je samo za najsnažnije “terence”.

5. Durmitorski prsten

„Durmitorski prsten“ je jedna od najimpresivnijih panoramskih ruta u regionu. Otkrijte ovaj jedinstveni netaknuti predio na sjeveru Crne Gore. Kružni put dug 76 km (83 km sa vidikovcem Ćurevac), sa fascinantnom prirodom nacionalnog parka „Durmitor“ i Parka prirode „Piva“, čeka na vas.

Obilazak „Durmitorskog prstena“ može biti organizovan kao jednodnevni izlet, da npr. krenete iz Žabljaka, Šavnika ili Plužina ili kao početna tačka za mnogobrojne planinarske avanture, ali će u svakom slučaju predstavljati doživljaj koji ćete dugo pamtiti.