Sadržaj

Planinarenje

Naša zemlja je prošarana velikim brojem planinama, brdima i gorama. Biti planinar u Crnoj Gori je veliko zadovoljstvo, jer postoji toliko planina i brda za istražiti, a planinarske ture su aktivne tokom cijele godine. Idealno vrijeme za planinarenje je ljeti, a najlepše je svakako tokom jeseni koja će Vas oduševiti šarenim pejzažima. Tokom proljeća, na visokim planinama se i dalje zadržava gusti pokrivač snijega, a to je očaravajući prizor koji takođe morate vidjeti.

Zima je najbolje planinariti po brdima i nizijama. Dan je znatno kraći, pa je poželjno dobro isplanirati put i držati se određene rute. Planinarski putevi su označeni žutom oznakom – bijelim krugom sa žutim prstenom i znakovima smjera na žutoj pozadini. Bez obzira na doba godine, tokom planinarenja je najvažnije nositi odgovarajuću i udobnu odeću i obuću. U rancu uvijek treba imati toplu rezervnu odeću – kapu, rukavice, majicu dugih rukava… Od velike koristi može biti i prva pomoć, šibice ili svijeća, baterijska lampa, mobilni telefon sa punom baterijom, naočare za sunce i krema za sunčanje. Lagane planinske čizme ili izdržljivije patike sa ojačanim đonom odličan su izbor za šetnju po planinama i brdima. Naravno, ne zaboravite i vodu za piće kako bi mogli da napravite pauzu i osvežite se u svakom trenutku.

Planinarenje zimi je veoma specifično, pa smo Vam shodno tome pripremili nekoliko korisnih savijeta.

Efikasna priprema za planinarenje zimi

Planine su zimi pokrivene sniježnim pokrivačem, pa su uslovi za kretanje znatno zahtijevniji. Pravac šetnje kroz šumu može se odrediti uz pomoć oznaka na drveću, međutim, na planinama je to mnogo teže jer sloj snijega pokriva znakove i zaklanja staze pa su jako često klinovi i čelična užad slabo vidljivi zbog snijega ili leda.

Zimi budite spremni na niske temperature, kraće dane i pojačan oprez kako ne bi pokrenuli sniježnu lavinu. Uvek pažljivo gledajte gdje gazite, jer na planinama vjetar stvara sniježne nanose koji se mogu srušiti pod našom težinom. Ponesite rezervnu opremu sa sobom, jer se vreme brzo mijenja i dosledno pratite unaprijed isplaniranu rutu.

Pripremite plan rute i podijelite je na manje djelove. Tačno odredite kada je vrijeme za odmor, koliko ćete dugo planinariti i ono što je najvažnije, planirano odredište za cilj mora biti u potpunosti u skladu sa vašom fizičkom i mentalnom spremnošću. Tokom planinarske avanture koristite opremu sa kojom već unaprijed znate ispravno rukovati.

• Dobro provjerite svu opremu kod kuće.
• Krenite na planinarenje dovoljno rano.
• Provjerite raspoloživost planinskih smještaja.
• Pratite vremensku prognozu i uslove na Vašem odredištu nekoliko dana prije samog polaska.
• Obavjestite svoje najbliže o svojim planovima i rutama. Zapamtite, Vaš cilj jeste da se popnete na vrh planine, ali je bezbjedan povratak kući najbitniji.

Uvijek u ruksaku:

  • Topla rezervna odjeća – kapa, rukavice, jakna, majica dugih rukava
  • Prva pomoć
  • Šibice ili upaljač
  • Prednje svijetlo
  • Mobilni sa punom baterijom
  • Sunčane naočare
  • Krema za sunčanje
  • Ne zaboravite ni na vodu.

Kako su zimski uslovi tokom pješačenja još tipičniji za određene uslove, pripremili smo nekoliko korisnih savijeta.

Kupovina nove planinarske opreme za zimu

Ako ste planinar početnik ili je vaša planinarska oprema zastarjela, nabavite novu opremu prije planinarenja. U web prodavnici Intersport za vas smo pripremili kompletnu ponudu odjeće, obuće i opreme. Možete birati između niza kvalitetnih i pristupačnih proizvoda za žene, muškarce i djecu.