Sadržaj

Planinarenje

Šta svaki planinar treba da ima u svom rancu? Svaki planinar početnik muku muči oko planinarske opreme. Na prvu se čini kako ima puno toga, I da je teško razlučiti šta nam je potrebno za prve planinarske avanture. Šta kasnije po potrebi možemo dopuniti, a šta će nam trebati tek kada (i ako) se upustimo u ozbiljnije planinarske pohode. Nije rijetkost da planinari početnici upravo zbog raznolike opreme u početku na izlete idu sa skoro praznim rancem – jednostavno ne znaju šta bi u moru toga trebali kupiti.

To može biti opasno! Kako biste se što bolje snašli, donosimo popis neophodnih stvari koje svaki planinar treba imati u rancu. U prethodnom vodiču smo detaljno prošli planinarsku odjeću i obuću. A sada je potrebno spakovati sve tehničke stvari! Postoje oni dijelovi opreme koje ne vadimo iz svog ranca, i koji idu sa nama bez obzira na vrstu izleta, trajanje i vrstu terena. Sa druge ipak strane postoje oni tehnički dijelovi opreme koje nosimo zavisno od vrste terena i izleta, ali i vremenskog razdoblja (ili visine).

Zašto uvijek trebate imati štapove u svom planinarskom rancu?

Planinarski štapovi olakšavaju hodanje prenoseći dio opterećenja na ruke. Što ima pozitivan učinak na kičmu, koljena i gležnjeve. Pored toga, pomaže u održavanju ravnoteže.
Štapovi se izrađuju od laganih, ali čvrstih aluminijskih legura, od tri tijela. Pojedini modeli se sklapaju, pojedini razvlače. Štapove uvijek nosimo sa sobom, kada ih ne koristimo držimo ih sa vanjske strane ranca vrhovima prema dolje. Prije korišćenja, štapove treba podesiti u visini lakta spuštene ruke.

Šta trebamo ponijeti od sitne opreme?

Uvijek sa sobom u rancu nosite svjetiljku jer nikad ne znamo kada nas na stazi može zateći mrak. Najpraktičnija je ona čeona iz jednostavnog razloga – nju samo stavimo na glavu, i tako ne ometa kretanje. U obavezni dio vaše opreme ide i kompas i po mogućnost planinarska karta područja u koje idete. Za one dubljeg džepa, preporučujemo i pametne satove koji ne samo da prate vaše aktivnosti nego na ekranu imaju ucrtane mape, kompas i druge korisne elemente.

U rancu se uvijek trebaju naći zviždaljka, upaljač ili šibice, svijeća, šivaći pribor za sitne popravke, mali nožić, olovka i blok za pisanje i vrećica za smeće. Ne zaboravite da sa sobom ponesete naočare – dioptrijske, zaštitne i/ili glacijalne. U zimskim uslovima i/ili visokim planinama nosimo takozvane glečere. Kada je reč o zaštitnim, uvjerite se da imaju UV zaštitu, a specijalizovani brendovi na otvorenom su odličan izbor.

Još nekoliko nezaobilaznih stvarčica

U rancu se obavezno moraju nalaziti kabanica i kabanica za ruksak. Vrijeme u planinama se brzo mijenja, i uvijek treba imati potrebnu zaštitu. Najbolje je uložiti u višekratnu kvalitetnu kabanicu koja može biti klasična s rukavima ili u obliku ponča. Većina ranaca sadrži svoju vlastitu kabanicu, ali ako to nije slučaj uvijek možete kupiti navlaku.

Kamašne su dodatak planinarskoj obući koji pokriva potkoljenice od cipela do koljena. Izuzetno su korisne kao zaštita od ulaska vode, prljavštine i kamenčića. Upravo zbog toga ih najčešće nosimo po snijegu, blatu i kada pada kiša.

Na planinarski izlet se nikad ne ide bez minimalno dva pa i više litara vode. Nju možete nositi u višekratnim bocama.  Brojni planinari koriste cjevčice pomoću kojih piju vodu i tokom hodanja. Ovo je sjajan način da ostanete hidrirani tokom cijelog izleta. A uz to štedite na vremenu jer ne morate stati zbog konzumacije vode. Bez obzira na to planirate li se okušati u penjanju i/ili visokim planinama, u svom rancu trebate imati pomoćno uže. Ono služi za postavljanje međuosiguranja, navezivanje i za izradu sidrišta. Zajedno sa užetom u ranac stavite jednu gurtnu (traka ili traka) i jedan karabin ili kopču.

Naravno, penjačka oprema se sastoji od puno više različitih elemenata.Ali za prve planinarske pohode, ona vam nije potrebna. Tek kada odlučite da se oprobate u zahtjevnijim planinarskim izazovima. Kao što su visoke planine i/ili ferati, proširićete svoju opremu za planinarenje. Nikada ne bi trebalo da idete na put bez kompleta prve pomoći. U rancu uvijek treba da bude na lako dostupnom mjestu. Ne morate sami da sklapate torbu, u prodavnicama možete pronaći komplete koji se sklapaju za osnovne potrebe planinarenja. Obavezno dopunite komplet prve pomoći ljekovima za lične potrebe. Obavezno nabavite kreme za sunčanje i tablete za prečišćavanje vode. Nije loše uvijek imati dodatne spoljne baterije u svom rancu u slučaju da ih ponestane na našim uređajima. I naravno – ne zaboravite lične dokumente.

Jednom kada opremite i organizujete svoj planinarski ranac, rijetko ćete vaditi stvari iz njega. Tako ćete uvijek biti spremni za novo planinarenje!