Planinarenje

Planinarenje postaje sve popularnije među odraslima, jer nudi mnoge prednosti. Prije ili kasnije, sa sobom želimo da povedemo i djecu, koja se moraju dobro pripremiti za takve avanture, ali ne samo u pogledu kondicije. Dijete takođe mora biti oduševljeno osvajanjem planina, što je malo zahtjevniji zadatak.

Mislite li da je samo dobar primjer roditelja ili staratelja dovoljan za dječije oduševljenje planinama? Stručnjaci su uvjereni da se ovo treba riješiti na planirani i sistematičan način kod djece i da dobar primjer voljenih ljudi nije uvijek dovoljan. Za početak je najbolje povesti svoje dijete u šumu, šetati s njim duž potoka, prelaziti ih, popeti se na niže brdo, spustiti se kratkim pješčanim brdima, skočiti od kamena do kamena u suvom koritu i slično. Ne silite dijete ni na šta; najvažnije je da sve radi sa zadovoljstvom i entuzijazmom.

Ponudite djeci raznolikost i dinamičnost

Dijete ćete brže privući za planinarenje ako ga svakog sata začinite raznolikošću i dinamičnošću. Potrudite se da se nešto zanimljivo događa na putu. Pokažite mu razne vještine povezane sa tehnikom hodanja. Naučite ga na osnovne tehnike penjanja. Istovremeno, ispričajte mu zanimljive priče. U očima djeteta treba da se pojavi poseban žar. Ovo će vam najbolje uspjeti ako se spustite na nivo vašeg djeteta. Razgovor s njim trebalo bi da bude potpuno opušten.

Na svaki pohod dajte vašem djetetu neke zadatke. Dozvolite mu da neko vrijeme vodi obilazak, da sam pronađe neku prečicu ili prolaz. Pričajte mu o stijenama na koje nailazite na putu. Naučite ga novim imenima biljaka. Recite mu koja je razlika između jele i smreke i slično.

Šta treba izbjegavajte prije i tokom planinarenja sa djecom

Za dijete penjanje brzo može da postane teško. Odlazak u planine mu možete priuštiti sa potpuno jednostavnim događajima. Izbjegavajte rano ustajanje subotom i nedjeljom, ne stavljajte mu previše težak ranac na leđa, kupite mu ugodne i udobne planinarske cipele, ne idite na turu koja je nezanimljiva, preteška ili traje u nedogled.

Takođe je izuzetno važno da se na planinarenju ne prepirite sa djecom. Pazite da se sa njima ne penjete po prevelikoj vrućini. Priuštite im dovoljno mjesta i ponudite im nešto slatko i osvježavajuće za to vrijeme. Nemojte im prigovarati šta mogu, a što ne mogu. Reci im to na malo sofisticiraniji način. Takođe, ne uključujte svoje ambicije. Ono što je najvažnije, ture su prilagođene djeci i potpuno su bezbjedne. To znači da vam neće trebati uže za vođenje.

Pozovite svoje dijete u planine nakon pete godine

Idealno je da u planine povedete dijete starosti između pet i sedam godina. U svakom slučaju, nikada nije kasno. Neki krenu u planine tek u srednjem ili kasnom uzrastu, ali ipak nakupe više od hiljadu različitih tura.

Na primjer, planinarenje sa petogodišnjim djetetom ne bi trebalo da podrazumijeva spavanje pod smrekom ili balvanom, jer je velika vjerovatnoća da će mu se oni opirati. Sa starijom, iskusnijom i već entuzijastičnijom djecom možete sebi tako nešto da priuštite. Za najmlađu djecu je od početka potrebno da ih u planinu prati neko ko zna da impresionira dijete, ko takođe ima osjećaj za romantiku, ko umije da vodi duge i zanimljive razgovore i ko može brzo ugasiti svaku svađu između mališana.

Spisak opreme za mlade alpiniste

Dječije oduševljenje planinarstvom jedan je od obaveznih elemenata koji bi trebalo da ga prati na svakom planinarskom putovanju. Takođe je izuzetno važno čime ćete opremiti svoje dijete. Pripremite pažljivo i dosledno kreiranu listu. Kategoriju opreme za mladog planinara podijelite na četiri osnovne kategorije: planinarsku opremu, ostalu odjeću i obuću, ostalu opremu i dokumenta.

Planinarska oprema obično uključuje vreću za spavanje, ruksak, planinarske cipele, planinarske pantalone, vjetrovku ili jaknu, planinarske štapove, vuneni džemper, kapu, rukavice, flašu vode ili bocu za piće, pelerinu. Kategorija ostale odjeće i obuće uključuje donje rublje, dvije trenerke, rezervne pantalone, rezervne čarape, rezervne majice i dukserice, čizme, patike, papuče, šorc za vježbanje, kupaće gaće, peškir za kupanje.

Ostala oprema uključuje predmete za ličnu higijenu, baterijsku lampu sa rezervnim umetkom, kišobran, džepni nož, armafleks, svesku i olovku, flastere, društvene igre i sportsku opremu, pjesme za logorsku vatru. Obavezna dokumenta na putu su planinarska karta, ovjerena zdravstvena knjižica i telefonski broj roditelja.

Naravno, opremu ćete prilagoditi prema godišnjem dobu i vremenskim uslovima. Uvjerite se da je sva oprema kvalitetna. Prodavnice Intersporta nude vrhunsku opremu za vašeg mladog planinara u razvoju. Ponudu možete pogledati i u web prodavnici intersport.me.