Sadržaj

Trčanje

Trčanje je sport za 365 dana godišnje.

Potrebne su samo volja, upornost i disciplina. Ali, ako smo sasvim iskreni, nismo svi uvijek raspoloženi za trčanje. Čak i najbolji imaju ponekad lošiji trenutak kada im se ne trči i kada za to imaju dobar izgovor. Činjenica je da nedeljama i mesecima koji su pred nama, u trkačkom smislu, donose najnepovoljnije uslove. Dani su kraći, često je magla u gradu, šumske staze su mokre, vlažne i blatnjave, a kiša i oblaka je mnogo više, pa postoje i virusi i prehlade. Kada se na sve ovo dodaju radne i porodične obaveze, često se dešava da vremena za trčanje jednostavno nedostaje.

Ipak, postoji rešenje koje eliminiše sve ove probleme – trčanje na traci.

To je uređaj koji omogućava sakupljanje pretrčanih kilometara u bezbjednom kućnom skloništu. To možete učiniti u svojoj dnevnoj sobi nakon što ste odradili sve službene obaveze, kada pročitate uspavanke djeci i kada ste večerali sa suprugom. Tada je vreme da uskočite u trkačke patike i šorc. Pritiskom na dugme pokreće rotaciju trake u beskonačnost ili dokle god ste spremni da pokrećete noge. Tokom treninga možete uživati u slušanju muzike ili gledanju napetog akcionog filma. Osim trake za trčanje, i ranije smo pisali o kućnim treninzima, pa se ovdje možete podsetiti.

Brojne prednosti

Trčanje na traci ima nekoliko prednosti. Pored izbjegavanja neprijatnih vremenskih uslova, uvek ćete biti bezbjedni od nepredvidivih učesnika u saobraćaju. Uz pomoć različitih programa treninga, moći ćete da prilagodite svoje treninge svojim ciljevima i potrebama. Zahvaljujući mekšoj podlozi, pogodna je i za trkače koji imaju problema sa zglobovima. Pored toga, ovo je odlična sprava za poboljšanje trkačke tehnike, jer omogućava relativno jednostavno snimanje i kasnije analizu. Traka je takođe odličan izbor za sve trkače koji nemaju dovoljno prostora. Većina traka može biti relativno jednostavna za sklapanje, jer u sklopljenom stanju zauzimaju relativno malo prostora.

Kako izbrati pravu traku?

Naravno, postoje različite trake za različite nivoe trkača. Za većinu, moguće je prilagoditi nagib, a isto tako omogućiti različite programe treninga. Uređaji sa kompjuterski kontrolisanim podešavanjima nagiba su lakši za korišćenje. Za bolje modele, nagib se može mjenjati tokom trčanja jednostavnim pritiskom na dugme. Maksimalna brzina koju dozvoljava staza takođe je veoma važna. Osnovni modeli omogućavaju brzinu do 12 km/h i bolji modeli do 22 km/h. Za ilustraciju, brzina od 12 km/h predstavlja tempo od 5 minuta po kilometru, a brzina od 22 km/h predstavlja tempo od 2 minuta i 43 sekunde po kilometru, što je vrlo brzo. Pored toga, trake se razlikuju po dužini i širini površine trake za trčanje. Duža traka je pogodnija za bolje trkače sa dužim korakom. U principu, bolji modeli imaju i šire trake koje su udobnije za pokretanje i omogućavaju slobodnije kretanje. Naravno, bolji modeli nude mogućnost mnogih ličnih podešavanja, napravljeni su od boljih materijala, stabilniji su, imaju veću nosivost i pogodniji su za teže trkače. Pored toga, opremljeni su računarima koji nude više funkcija i programa treninga, a kompatibilni su sa mjeračima srčanog pulsa renomiranih proizvođača, kao i sa pametnim telefonima i muzičkim plejerima.