Fitnes

Početak treniranja može biti uzbudljivo i izazovno iskustvo, ali je definitivno korak ka zdravijem i aktivnijem životu. U početku, pogled na hiljadu i jednu spravu, mnoštvo različitih dodataka, nabildovanih i fit osoba može uplašiti mnoge. I sasvim je normalno da kao početnik ne znate odakle da počnete i šta da očekujete. Uz pozitivan pristup, malo motivacije i pravi plan, možete brzo početi sa dobro osmišljenim i prilagođenim treninzima koji će vam otvoriti vrata za postizanje vaših sportskih ciljeva. Pripremili smo za vas nekoliko savjeta koji će vam svakako bar malo olakšati početak.

Prije nego što odete u teretanu

Postavite svoje ciljeve: Šta želite da postignete fitnesom? Gubitak težine, povećanje mišića, bolju kondiciju? Jasni ciljevi će vam pomoći da odaberete vježbu i da budete motivisani. Istovremeno, važno je početi polako i postepeno povećavati intenzitet vežbi, dajući tako svom tijelu dovoljno vremena da se navikne na novu rutinu.

Pronađite pravu teretanu za vas: Provjerite obližnje teretane na sajtu, pročitajte recenzije i mišljenja, proverite cjenovnike, a zatim izaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Obavezna oprema za posjetu teretani

Za početak će vam trebati samo nekoliko osnovnih stvari, ali vremenom možete prilagoditi i nadograditi svoju odjeću, opremu i obuću kako bi odgovarali vašim potrebama i vrsti obuke.

  1. Udobna sportska odjeća

Izaberite odjeću koja omogućava opušteno kretanje i napravljena je od prozračnih materijala koje se brzo suše.

  1. Prikladne sportske cipele

Par udobnih patika koji pružaju dobru potporu stopalu i skočnom zglobu su neophodni u teretani. To mogu biti patike za trčanje ili patike za fitnes. Potonji nude veću stabilnost i odličan su izbor za trening snage. Imajte na umu da u teretanu možete ući samo sa čistim patikama, pa je najpogodnije koristiti ovaj par samo u teretani kako biste uštedjeli vrijeme na čišćenju.

  1. Bidon ili boca za vodu

Važno je da ostanete hidrirani tokom treninga, pa trenirajte uvijek bidon sa vodom pri ruci.

  1. Torba ili ranac

Izaberite torbu ili ranac, koji će obijezbediti dovoljno prostora za odlaganje odjeće, obuće, vode, sportskih grickalica ili dodatnu opremu za fitnes.

Savjeti za vašu prvu posjetu teretani

U početku, ključ je postaviti čvrstu osnovu za bezbjedno i efikasno fitnes putovanje. Da biste maksimalno iskoristili svoje vrijeme u teretani, obavezno:

  1. Zagrijavanje i hlađenje

Vježbu uvijek započnite zagrijavanjem mišića i zglobova. To mogu biti vježbe za dinamičko istezanje mišićnih grupa koje ćete ih tokom treninga aktivirati i 5-10 minuta hodanja ili laganog džogiranja na traci za trčanje. Pre izvođenja svake vježbe preporučuje se da vježbu prvo izvedete bez ikakvog opterećenja ili sa veoma malim težinama. Nakon treninga, obavezno se ohladite i istegnite mišićne grupe. Takođe možete pribegavati samomasaži sa valjkom.

  1. Fokusirajte se na tehniku vježbanja

Usavršavanje pravilne tehnike najveća je usluga koju možete sebi učiniti. U početku, ako to radite ispravno, može se osjećati pomalo neprirodno, jer u svakodnevnom životu često postoji kompenzacija kretanja. Ipak, najbolje vrijeme za usavršavanje tehnike je odmah na početku. Jer ćete automatizovati pravilan način izvođenja vježbi, a pravilna tehnika je najvažnija za bezbjedno izvođenje, najbolju efikasnost, maksimalan napredak i prevenciju povreda.

Ako niste sigurni u vezi sa izvođenjem određene vježbe, zatražite savet od fitnes trenera ili pronađite pouzdane izvore na internetu.

  1. Raznolikost vježbi

Uključivanjem raznih vježbi u svoj program, ostaćete motivisani duže. Na primjer, jedan dan treninga snage za gornji dio tijela, jedan dan treninga snage donjeg dijela tijela, jedan dan kardio vježbi i jedan dan vježbi pokretljivosti. Svakog mjeseca ili mjesec i po mijenjate i vježbe koje izvodite u okviru jedne vrste treninga. Za strukturiraniji i prilagođeniji plan obuke, naravno, kontaktirajte ličnog trenera ili drugog kvalifikovanog profesionalca.

  1. Odmor i oporavak

Kao što je već pomenuto, odmor je jednako važan kao i sama vježba. Odvojite vrijeme za dane odmora i podržite svoje tijelo zdravom ishranom, adekvatnom hidratacijom i dovoljno sna.

Odlazak u teretanu je korak ka zdravijem načinu života. Nemojte se sramotiti – svi su početnici, a teretane podržavaju svoje članove na svakom koraku. Uz nekoliko osnovnih komada sportske odjeće i opreme, uz savjete stručnjaka i dosljednost, možete brzo da dobijete prve vidljive rezultate – primjetićete i promjenu u svom osjećaju blagostanja. Počnite polako, slušajte svoje tijelo, postavite realne ciljeve i, što je najvažnije, uživajte. Srećno na vašem fitnes putu!