Sadržaj

Fitnes

U užurbanosti modernog života, pronaći vrijeme za redovan trening može se činiti kao nemoguć zadatak. Ipak, kako važnost održavanja zdravog načina života postaje sve očiglednija, tražnja za praktičnim i učinkovitim fitness rešenjima je u porastu. Uđite u svijet kućnih kardio sprava i iskoristite najbolje od onoga što nude.

Privlačnost kućnih kardio sprava ne leži samo u praktičnosti vježbanja u ograničenom prostoru! Već i u transformativnom učinku, koji mogu imati na vaše cjelokupno blagostanje. Od eliptičnih sprava do bicikala za vježbanje, ergometara i traka za trčanje… Ovi fitness pratioci nude pristup bezbrojnim fizičkim i mentalnim dobrobitima, bez potrebe za članstvom u teretani. Bilo da ste iskusni fitness entuzijast ili netko tko je tek krenuo na svoje wellness putovanje. Svijet kućnih kardio sprava vas čeka, obećavajući vam bolju fizičku i mentalnu spremnost!

Eliptični trenažer

Eliptična trenažer spada u stacionarnu opremu i uključuje dvije dugačke ručke i nožne pedale. Vježba na ovoj spravi oponaša obrasce kretanja koji se javljaju pri hodanju, trčanju i penjanju stepenicama, kako bi pružila učinkovitu vježbu za cijelo tijelo. Prednosti eliptičnih sprava za vježbanje nadilaze mršavljenje i uključuju zaštitu vaših zglobova. Fantastična su alternativa za ljude koji imaju problema sa zglobovima ili bolove. Budući da je količina pritiska na zglobove, osobito u koljenu i kuku, značajno smanjena. Za razliku od mnogih drugih kardio sprava, ove sprave pružaju vježbu za cijelo tijelo i povećavaju broj sagorjelih kalorija. Eliptična sprava je vrlo prilagodljiv stroj, a vježbe se mogu prilagoditi za ciljanje određenih mišićnih skupina prema potrebi. Takođe možete mijenjati tehniku koju koristite na eliptičnoj spravi, jer male promjene u načinu na koji koristite spravu mogu ciljati različite grupe mišića.

Većina eliptičnih sprava opremljena je podesivim nivoima otpora, i postavkama nagiba. Što korisnicima omogućuje da prilagode svoje treninge različitim nivoima i ciljevima kondicije. Dodatna prednost za uvrštavanje eliptične sprave u svoj dom, je što su relativno jeftini, ne zauzimaju puno prostora i pružaju vam trening za cijelo tijelo.

Sobni bicikl

Sobni bicikli nude opciju koja ne opterećuje zglobove pa je prikladan za ljude svih nivoa tjelesne spremnosti. Sobni bicikli su često kompaktni i mogu se lako koristiti kod kuće, nudeći prikladan način za uključivanje redovnog treninga u dnevnu rutinu. Možda se čini kao očit odgovor, ali pojam “sobni bicikl” zapravo se može odnositi na niz različitih dijelova opreme za vježbanje koji svi imaju zajedničke karakteristike bicikla, ali imaju svoje suptilne razlike. Primarne vrste sobnih bicikala uključuju uspravne stacionarne bicikle, ležeće bicikle i tzv. spin bicikle. Iako postoje značajne razlike u svakoj od ovih kategorija sobnih bicikala, prednosti vožnje sobnih bicikala su univerzalne. Vožnja sobnog bicikla tako može povećati vašu aerobnu kondiciju i poboljšati zdravlje srca i pluća. Vožnja stacionarnog bicikla jednostavan je način za poboljšanje vaše izdržljivosti postupnim produžavanjem trajanja vaših vožnji. Vježbanje na sobnom biciklu sjajna je vježba za noge i tetive koljena te gluteus, listove i trup.

Jedna od primarnih prednosti sobnih bicikala u odnosu na druge kardio sprave i mnoge druge modalitete vježbanja je ta da su sobni bicikli odlični za osobe sa bolovima u zglobovima ili mišićno-koštanim povredama. Vožnja bicikla je oblik vježbanja sa malim opterećenjem, tako da sobni bicikl može biti opcija bezbolnog vježbanja za one sa akutnom i kroničnim bolom u zglobovima.

Takođe, vježbanje na sobnom biciklu može smanjiti krvni pritsak, holesterol i lipide u krvi i poboljšati regulaciju šećera u krvi. Kao takva, vožnja sobnog bicikla može smanjiti rizik od bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, metabolički sindrom, dijabetes i ateroskleroza.

Ergometar (sprava za veslanje)

Sprave za veslanje angažuju više mišićnih skupina, uključujući noge, leđa, ruke i trup, pružajući sveobuhvatnu vježbu cijelog tijela. Veslanje je sjajna vježba za sagorijevanje kalorija, što ga čini učinkovitom opcijom za kontrolu tjelesne težine i cjelokupnu kondiciju. Kao i eliptične sprave i sobni bicikli, sprave za veslanje nježne su prema zglobovima, što ih čini prikladnima za osobe koje imaju problema sa zglobovima. Njihova višestruka namjena uključuje vježbe za razvoj izdržljivosti niskog intenziteta, intervale sprinta visokog intenziteta, trening snage cijelog tijela, trening trupa te bolje zdravlje srca i kontrolu držanja. Uz toliku svestranost, nije ni čudo da su sve popularnije sprave koje ljudi žele imati kod kuće.

Sprava za veslanje ili ergometar u suštini oponaša sportsko veslanje, poput onih koje vidite na Olimpijskim igrama. Zvuči jednostavno, ali kada krenete vježbati na ergometru, brzo ćete shvatiti da je vježba intenzivna. Pokret koji koristite kada veslate nije uvijek intuitivan, ali zapravo je prilično jednostavan kada krenete u trening. Kada počnete od dna zaveslaja, trebali biste se odgurnuti kako bi ispružili noge, zategnuti svoj trup naginjući se nazad, a zatim upotrijebite ruke i povucite ručke prema prsima, istovremeno povlačeći laktove prema nazad. Zatim obrnite pokret kako biste se vratili u početni položaj: ispružite ruke prema naprijed, pustite da se vaš trup nagne prema naprijed (dok su vam leđa ravna), a zatim savijte noge. Moglo bi pomoći da to ponavljate u glavi kao neku vrstu mantre dok veslate: “Noge, trup, ruke, ruke, trup, noge.”

Treadmill (traka za trčanje)

Trake za trčanje postale su  jedne od najpopularnijih sprava za vježbanje na tržištu i to sa dobrim razlogom! Prvo, omogućuju vam da ostanete u formi, čak i bez izlaska van. Ali što je još važnije, vježbanje na traci za trčanje može koristiti vašem zdravlju, i psihičkom i fizičkom! Ova kardio oprema nudi nekoliko zdravstvenih prednosti. Dakle, ako tek započinjete svoj put prema dobroj formi, vježbanje na traci za trčanje je odlična opcija. Trake za trčanje pružaju odličnu vježbu za kardiovaskularni sistem. Koja može značajno poboljšati zdravlje vašeg srca, zahvaljujući njihovoj sposobnosti održavanja konstantnih otkucaja srca tokom treninga. Ako imate visok kolesterol ili kardiovaskularne probleme, ovo može biti vrlo korisno. Kardiovaskularne vježbe kontrolišu nivo holesterola u krvi, sprečavajući začepljenje arterija. Oni povećavaju lipoproteine visoke gustine i smanjuju lipoproteine niske gustine u krvi.

Osim toga, ovi treninzi sagorijevaju kalorije brže nego druge aerobne vježbe. Da biste još brže sagorjeli kalorije, samo trebate duže i brže trčati na spravi. Još jedan sjajan način za sigurno i brzo smanjenje tjelesne masnoće su HIIT vježbe. Trake za trčanje se uglavnom koriste za kardio trening. Međutim, ova sprava može biti i korisna za jačanje mišića, uključujući gluteuse, bedra i listove.

Uz vježbe na traci za trčanje uvijek možete optimizovati treninge, kako bi odgovarali vašim ciljevima. Na primjer, naginjanje trake za trčanje daće jači fokus na listove i gluteuse. Zapamtite, treninzi na traci za trčanje angažuju različite mišićne grupe u vašem tijelu.

Ove kućne kardio sprave nude zgodan i pristupačan način da ostanete u formi, posebno u današnjem užurbanom načinu života gdje pronalaženje vremena za odlazak u teretanu može biti izazov. Sa širokim izborom opreme i sve naprednijim tehnološkim inovacijama, lako je uključiti najprikladniju fitnes opremu u svoju dnevnu rutinu.