Sadržaj

Plivanje

Sitno brojimo dane do ljetnjeg godišnjeg odmora, opuštenog uživanja na plaži i u svim čarima mora. Ali, čim pomislimo na more i plažu, odmah se sjetimo mukotrpnih priprema za ljeto sa djecom. Vječno pitanje – što sve trebamo obaviti prije odlaska na more i štao bi sve trebali ponijeti na plažu? Kako bi, barem donekle, mogli ležerno uživati (budimo realni, ni jedan roditelj nije skroz opušten na moru).

Prije nego se upuštite u svoju morsku avanturu, provjerite imate li svu neophodnu opremu. Neophodna oprema za plažu je ona koja omogućava siguran i bezbrižan boravak djeteta, a time i roditelja na moru.

Obavezna zaštita od sunca

Prije svega opremite se kvalitetnom kremom za sunčanje sa visokim faktorom. Stručnjaci savjetuju da se koristi krema sa minimalnim zaštitnim faktorom 30 SPF, a idealno je koristiti onaj od 50+ SPF. To se posebno odnosi na malu djecu i bebe čija prirodna zaštita od sunca još uvijek nije u potpunosti razvijena. Takođe pripazite da koristite kremu koja pruža zaštitu od UVA i UVB zraka.

SPF označava koliko dugo koža može biti izložena suncu bez da izgori u poređenju sa nezaštićenom kožom. To znači, da ako vaša koža (djeteta) normalno izgori nakon 10 minuta izlaganja suncu, SPF 30 bi vam trebao omogućiti izloženost sunčevim zracima 30 puta duže, odnosno oko 300 minuta.

Zaštitu obavezno nanosite 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu. Ponovno nanesite kremu svaka dva sata ili češće, posebno nakon kupanja ili neke druge aktivnosti koja je izazvala znojenje. Imajte na umu da djeca mlađa od šest mjeseci moraju biti potpuno zaštićena od sunca. U ponudi se danas nalaze losioni, sprejevi, pjene i mlijeka, a koji ćete odabrati, zavisi od vaših ličnih preferencija. Mnogi roditelji preferiraju sprejeve i pjene zbog jednostavnijeg nanošenja. Kako bi djecu dodatno zaštitili od sunca, obavezno ponesite sa sobom kapicu i sunčane naočare.

Naravno, izbjegavajte direktno izlaganje suncu,  plažu izbjegavajte od 10 do 16 sati. Ako je vaše dijete starije i nikako ga ne možete nagovoriti da se kloni sunca, obavezno nabavite zaštite majice dugih rukava koje predstavljaju odlično zaštitno sredstvo od UV zraka. Date majice su napravljene od blago rastegljivog veštačkog materijala i ugodne su za nošenje. Praktično je stvari za zaštitu od sunca, poput krema, naočara, šešira i odjeće držati u manjoj torbi koju lako ubacite u onu veću. Tako ne morate tražiti zaštitu nego vam je ona pri ruci i na jednom mjestu.

Odabir odgovarajuće plaže za djecu

Kako bi vaš boravak na moru bio što ugodniji, prije svega je potrebno odabrati lokaciju, odnosno plažu. Ako su vaša djeca još uvijek mala, odaberite pješčane ili plaže sa sitnim kamenčićima. Idealno bi bilo da je plaža uređena, da je pristup do nje jednostavan kako bi što kraće nosili sve stvari. Kao i da ima sav potreban sadržaj (tuš, WC, kabinu za presvlačenje, ugostiteljski objekat, a odlično je ako ima i sadržaj za djecu).

Obavezno obratite pažnju da plaža ima prirodan hlad, jer ćete tako moći najbolje zaštiti svoje dijete i sebe od sunca. Ali isto tako ćete duže moći boraviti na plaži. Ako plaža na koju idete nema prirodan hlad, obavezno ponesite zaštitu od sunca. To može biti suncobran, a sve popularniji su kompakti mali “polušatori” koji se jednostavno postavljaju i pružaju dovoljno hlada za najmlađe članove.

Oprema za što zabavniji i ugodniji boravak na plaži

Kako bi djeci boravak na plaži bio ugodan i siguran, tokom odabira ljetnih sandala, prednost dajte onim modelima koji imaju kaiš oko gležnja. Obavezno u torbi ponesite rezervni kupaći kostim, a odlično će vam poslužiti i tanki peškir od mikrofibera koji ne zauzima puno mjesta i brzo se suši. Njega možete pronaći na planinarskom dijelu prodavnice. Za što zabavniji dan na plaži, opremite se svim potrebnim rekvizitima. Tu su razni gumenjaci koji će zabavljati vaše klince u moru. Ako vaše dijete tek uči plivati, potrebni su vam praktični šlaufi i mišići. Nezaobilazan dodatak na plaži su naočare za plivanje, maske, razne loptice, a za one najmlađe plastične posudice za igru na pijesku.

Najpraktičnije je nabaviti komplet posuđa i pribora za kampovanje jer zauzimaju malo prostora i napravljeni su od laganog materijala. Kako bi se lakše spremili za plažu, koristite naše savjete da napravite spisak stvari koje ćete precrtati prilikom pakovanja.

Korisno je uvijek imati torbu za hlađenje, i jednu torbu koju uvijek nosite i u kojoj će se nalaziti one stvari koje ne morate svaki put da vadite. Praktično je i da ih nakon pranja određenih stvari odmah stavite u torbu. Tako ćete uvijek biti spremni za ljetnju akciju. Svi znamo koliko deca umiju da budu nestrpljiva jer žele da što prije uživaju u svim čarima mora.