Sadržaj

Skate

Danas postoje različite vrste trotineta koji oduševljavaju djecu, tinejdžere i odrasle. Njihov jednostavan dizajn, lakoća upotrebe i praktičnost čine ih popularnim izborom. Vožnja trotineta prvenstveno je zabavna aktivnost za djecu i mlade, ali može probuditi dijete u odraslima koji često koriste trotinet kao svakodnevno prevozno sredstvo.

U posljednje vrijeme trotineti su doživjeli veliki porast popularnosti, pa nije iznenađujuće što je izbor vrlo širok. Razlikuju se po obliku, broju i veličini točkova, materijalima i mnogim drugim karakteristikama. Jasno je da u raznolikoj ponudi možete pronaći trotinet koji odgovara svim ukusima i prilikama – uvjerite se sami!

Kako je sve počelo?

Uprkos velikoj popularnosti trotineta kojoj svjedočimo posljednjih godina, malo ljudi zna da oni postoje dugo. Prvi trotineti počeli su se koristiti već krajem 19. vijeka, uglavnom od strane djece.

Bili su izrađeni od drveta, a cjelokupni dizajn bio je relativno robustan. Ipak, trotineti su već tada bili učinkovito prevozno sredstvo, a budući da ih je bilo vrlo lako napraviti, postajali su sve popularniji.

Gotovo istovremeno, 1895. godine,  Ogden Bolten Jr. je patentirao prvo električno vozilo. Godine 1915., američka kompanija Autoped je lansirala prvi proizvod sličan današnjem električnom trotinetu. Bio je to sklopivi skuter sa dva točka, koji je koristio plinski pogon i imao nešto veće i šire gume. Skuteri su postali posebno popularni između 1915. i 1922. godine, a primjetan je bio i porast električnih skutera koji su ljudima omogućavali uštedu vremena i energije.

Uprkos tome, prvi pravi električni trotinet je predstavljen potrošačima 1996. godine, proizveden od strane kompanije Peugeot.Bio je težak oko 100 kilograma i imao je doseg od 40 kilometara.

Tek nekoliko godina kasnije, trotineti su počeli ličiti na mopede, a napredak u baterijskoj tehnologiji je doveo do procvata električnih trotineta kakve danas poznajemo.

Različite vrste trotineta

Današnji trotineti se razlikuju od onih u prošlosti. Sada je izbor toliko velik da je teško donijeti odluku koji izabrati. Kako bi vam olakšali odluku, predstavljamo vam nekoliko kategorija trotineta:

  • Trotineti sa tri ili četiri točka
  • Trotineti sa dva točka
  • Trotineti sa većim točkovima
  • Trotineti za trikove
  • Električni trotinete
Trotineti sa tri ili četiri točka za malu djecu

Za malu djecu koja uče voziti i uspostavljaju ravnotežu najprikladniji su trotineti sa tri ili četiri točka. Trotineti sa tri točka obično imaju dva točka naprijed i jedan iza, kao i upravljač kojim se upravlja nagibom.

Okvir je izuzetno lagan, što djeci olakšava upravljanje. U ovoj kategoriji trotineta, vrlo su popularni oni koji se mogu pretvoriti i u tricikl. Takvo vozilo dijete može koristiti kao tricikl u početku, ali i kao guralicu i trotinet.

Univerzalni trotineti sa dva mala točka

Trotineti sa dva točka zahtijevaju malo više vještine i ravnoteže, pa su prikladni za stariju djecu koja su već dovoljno fizički spremna za vožnju, održavanje ravnoteže i dovoljno izdržljiva da održe brzinu.

Naravno, mogu ih koristiti i odrasli, ali prije toga je potrebno provjeriti njihovu nosivost.

Trotineti sa dva točka obično imaju lagani aluminijski okvir, prednji i zadnji točak veličine do 145 mm.

Imaju nožnu ili ručnu kočnicu, a većina modela već ima rukohvat od pjene ili čak sistem amortizovanja.

Trotineti sa većim točkovima idealni su za vožnju po gradu

Ako želite brže stići na odredište, odaberite trotinet sa većim točkovima promjera 180 mm. Oni su dizajnom vrlo slični klasičnim trotinetima sa dva točka, osim što imaju veće točkove koji omogućuju postizanje većih brzina.

Trotineti sa većim točkovima pogodniji su za odrasle koji ih koriste za prevoz na posao ili obavljanje raznih svakodnevnih obaveza. Imaju podesive ručke, a lako ih je upravljati, što ih čini idealnima za vožnju po gradu.

Trotineti za izvođenje trikova – za one koji žude za adrenalinom

Trotineti za izvođenje trikova izrađeni su od robusnog i izdržljivog materijala. Omogućuju vam jednostavno izvođenje skokova, okreta i raznih trikova.

Čvrst okvir, kvalitetni točkovi i ležajevi čine ih idealnim za zabavu na gradskim stazama, neravnim poligonima (“pump tracks”) i bilo gdje drugdje gdje vidite priliku za izvođenje trikova.

Uprkos nešto robusnijoj konstrukciji, ovi trotineti su lagani, a karakterše ih i nešto širi upravljač koji poboljšava kontrolu nad trotinetom.

Obično nemaju podesiv upravljač i nijesu sklopivi, ali neki modeli se mogu pohvaliti i upravljačem koji omogućava rotaciju do 360°.

Električni trotineti za maksimalnu udobnost

Električni trotineti imaju električni pogon koji olakšava vožnju korisnicima. Na prvi pogled vrlo su slični klasičnim trotinetima, s tim da imaju ugrađene baterije različitih kapaciteta, što utiče na njihov maksimalni domet. Obično postižu brzinu do 25 km/h, a neki čak i više.

Dodatno su opremljeni magnetnom kočnicom na prednjem točku i zadnjom disk kočnicom, prednjim i zadnjim svjetlima i reflektorima. Najnoviji modeli električnih trotineta nude mnogo više, uključujući veliki LCD ekran, mogućnost bežičnog Bluetooth povezivanja i povezivanja sa aplikacijom koja olakšava upravljanje.