Sadržaj

Nordijsko hodanje

Hodanje predstavlja najstariji, prirodan i najjednostavniji oblik ljudskog kretanja. To je svestran oblik fizičke aktivnosti i vježbanja. Dobro služi svim generacijama, bez obzira na njihovu kondiciju. Može se prilagoditi za obuku ili za osobe sa zdravstvenim problemima. Posebno je popularno nordijsko hodanje, koje koristi lagane, ergonomski dizajnirane štapove odgovarajuće dužine. Po pravilu se izvodi na manje zahtjevnim, ravnijim ili blago talasastim terenima. Korišćenjem štapova možemo povećati efikasnost normalnog hodanja bez štapova. Ova vrsta hodanja podrazumijeva veće opterećenje mišića, ali istovremeno rasterećuje zglobove. Posebno su aktivni mišići trupa, ramenog pojasa i ruku. U poređenju sa klasičnim hodanjem, potrošnja kalorija kod nordijskog hodanja se kaže da je i do 30% veća.

Odakle dolazi nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje se razvilo u Skandinaviji. Za vrhunske rezultate skijaškim trkačima nije bio dovoljan trening na snijegu, već su morali da treniraju i ljeti uz štapove. Za dovoljno efikasan letnji trening, takmičari su imitirali osnovne korake klasične tehnike skijaškog trčanja, dvotaktni dijagonalni kontakt. Imitacija skijaškog trčanja na suvom uz pomoć štapova je stoga postala dio treninga vrhunskih skijaša. Ovo posljednje postoji skoro jedan vijek.

Najveće prednosti nordijskog hodanja

Nordijsko hodanje blagotvorno djeluje na sve vitalne funkcije našeg organizma. Izuzetno je efikasna preventivna aktivnost protiv stresa, plućnih bolesti, kardiovaskularnih poremećaja, dijabetesa i raznih psihičkih oboljenja.  Šetnja u prirodnom okruženju na svježem vazduhu djeluje opuštajuće i umirujuće na sve. Pošto se smatra vidom rekreacije za različite generacije, pruža odličnu priliku za porodična okupljanja, ali i druga druženja. To je odličan način da svoje slobodno vrijeme provedete aktivno sa prijateljima.

Oprema

Kako je nordijsko hodanje jedna od dugotrajnijih aktivnosti i izvodi se na otvorenom, za optimalno i efikasno izvođenje neophodna je udobna oprema koja obezbjeđuje pravilno izvođenje tehnike. Glavni dio opreme su štapovi, ali su nam potrebne i odgovarajuće patike za trčanje i sportska odjeća koja ne ometa naše kretanje i odvodi znoj.

Kada biramo štapove, moramo obratiti posebnu pažnju na 4 ključna faktora su:

  • odgovarajuća dužina šipki,
  • kvalitet materijala,
  • dizajn ručke u obliku petlje,
  • vrsta krplja.

Preporučena dužina stubova se dobija množenjem visine vašeg tijela sa faktorom 0,7. Ali bolje je imati šipke malo duže nego prekratke. Visokokvalitetni štap dobro prigušuje vibracije i ima visoko težište. Drška stuba mora da pruža dobar oslonac i da nosi težinu tijela. Dostupni su jednodjelni fiksni štapovi, koji su pogodni za nordijsko hodanje i trčanje, i dvodjelni ili višedjelni, koji su pogodni za intenzivno hodanje po padinama. Fiksne šipke su lakše. Savršeno apsorbuju vibracije. Sastav materijala diktira krutost i cijenu štapa. Najkvalitetniji materijali ne prenose stresne vibracije na laktove, zglobove ili ramena. Oni mogu izdržati veliko opterećenje. Ovo poslednje je izuzetno važno jer se na njih oslanjamo tokom aktivnosti. Štapovi za nordijsko hodanje imaju ergonomski dizajniranu ručku. Posebna petlja omogućava oslobađanje šipke tokom odgurivanja i oslobađanje ruke. Petlje se izrađuju u različitim veličinama. Krpe za snijeg su prilično male. Na kraju imaju pravilno oblikovan vrh. Njegova svrha je da obezbedi stabilnost štapa kada se ubaci u bazu. Vrh je napravljen od izdržljivog metala, nešto rjeđe od gume.

1

Leki SPIN

Leki Spin

Leki Spin su dvodjelni štapovi za nordijsko hodanje od tvrdog aluminijuma HTS 5.5, koji vas podržavaju svuda, bez obzira na raznovrsnost terena. Zahvaljujući sistemu zaključavanja Speed Lock, lako se može podesiti na dužinu između 100 i 130 cm. Vrh od tvrdog metala lijepi se za bilo koju površinu, a dodatak Power Grip obezbeđuje najbolju vuču na asfaltu. Sistem Trigger 1 omogućava lako otpuštanje kaiša na dršci.