Fudbal

FUDBALSKE LOPTE ZA SVE LJUBITELJE FUDBALA

Fudbal je najpopularniji sport na našoj planeti. Zbog toga ne čudi što se fudbal igra na terenima, ulicama, zelenim površinama i svuda gdje ima dovoljno mjesta za ovu popularnu igru sa loptom. Malo za šalu, malo stvarno, ali možda nije slučajnost što toliko volimo sportove sa loptom na našoj okrugloj planeti.

Ključ fudbalskih užitaka je i kvalitetna fudbalska lopta. Prva je izrađena 1855. a osmislio je Charles Goodyear. Od tada su lopte za fudbal pretrpjele mnoge promjene, a 1950. godine danska kompanija Select kreirala je loptu od 32 vodootporna panela u obliku pravougaonika i šestougaonika.

Ovaj dizajn je postao tradicionalan i takav je i danas. Iako se proizvođači fudbalskih lopti nadmeću da stvore nove senzacije i teže inovativnim rješenjima, ima vrlo malo prostora za inovacije. Sve fudbalske lopte moraju ispunjavati stroge kriterijume postavljene međunarodnim pravilima u svom obliku, veličini i težini.

Glavne karakteristike fudbalskih lopti

Prema međunarodnim standardima, zvanične fudbalske lopte moraju da ispunjavaju sljedeće karakteristike:

  • moraju biti od kože ili sličnog materijala,
  • asortiman fudbalskih lopti je od 68 do 70 cm (veličina 5), dostupne su i manje veličine (od 1 do 4) za djecu i druge potrebe,
  • težina fudbalskih lopti kreće se između 410 i 450 g.

Na prvi pogled može izgledati da su sve lopte iste, ali među njima postoje razlike.

Fudbalske lopte za Ligu šampiona, evropska i svjetska prvenstva

Fudbalske lopte su posebno dizajnirane za velike fudbalske događaje, kao što su Liga šampiona i evropska i svjetska prvenstva. Ove lopte igraju profesionalni fudbaleri koji svojim atraktivnim potezima stvaraju talas euforije i napetih pogleda ka golu.

Pored zvanične lopte, proizvođači sportske opreme uvijek dizajniraju i njihove replike, koje su čest izbor rekreativnih fudbalera. Za ovogodišnje finale Lige šampiona, adidas UCL COM SP je fudbalska lopta, sa kojom će se igrati finale u Parizu i ima FIFA Quality Pro sertifikat.

Fudbalska lopta je izrađena od specijalnog materijala koji daje odličan osjećaj za kontrolu lopte i aerodinamiku. Dizajn bez šavova omogućava odlične performanse i izdržljivost.

Verzije fudbalskih lopti za rekreativno igranje

Za fudbalske lopte koje su namijenjene za rekreativnu igru na zelenim terenima i u urbanim sredinama, važno je da budu izdržljive i da omogućavaju dobru kontrolu. One se razlikuju po veličini i materijalu od kojeg su izrađene.

Jedna od njih je Nike Street Akka Soccer,koja svojom tehnološkom sofisticiranošću i atraktivnim izgledom upada u oči na prvi pogled. Tome doprinose i skriveni i ojačani šavovi, a tačku na i daje atraktivna štampa sa karakterističnim Swoosh logotipom.

Naravno, asortiman fudbalskih lopti za rekreativnu igru je izuzetno živopisan i raznovrstan. Ponekad je ključ prilikom odlučivanja popularnost brenda, modela ili jednostavno boja i atraktivna štampa.

Fudbalske lopte za mali fudbal

Lopte za mali fudbal se malo razlikuju od onih koje se koriste za igru na otvorenom.

Njene glavne karakteristike su da je nešto manja i teža, što je čini manje odbojnom i samim tim više prilagođenom fudbalskoj igri u zatvorenom prostoru. Njena namjena se najbrže određuje iz naziva futsal, koji je najčešće dio naziva lopte.
Jedna od takvih je lopta Nike FUTSAL PRO, koja je popularan izbor igrača malog fudbala.

Fudbalske lopte sa potpisima kluba

Za sve najvatrenije navijače tu su i fudbalske lopte sa potpisima najboljih fudbalskih klubova.

Radost igranja sa loptom svog omiljenog kluba razumiju samo pravi ljubitelji fudbala, navijači Messija, fudbalskih klubova Bayern, Real Madrid ali PSG.