Fudbal

Kao za svaki veliki fudbalski događaj, Adidas je osmislio zvaničnu loptu Evropskog fudbalskog prvenstva 2024.

U narednoj godini očekuju nas dva velika sportska događaja. Pored Olimpijskih igara, prava poslastica za sve ljubitelje fudbala svakako će biti i Evropsko fudbalsko prvenstvo Evro 2024, na kojem će nastupiti 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta – uključujući i Sloveniju. Provjerili smo neke važne činjenice o samom prvenstvu koje svaki navijač treba da zna.

Sve što treba da znate o Euru 2024

Domaćin 17. UEFA Evropskog prvenstva biće Njemačka, trostruki šampion Evrope u fudbalu. Cio turnir će se održati od 14. juna do 14. jula 2024. godine i sigurni smo da će osvojiti sve ljubitelje fudbala pred njihovim televizijskim ekranima. Za one od vas koji planiraju put u Njemačku, moći ćete da gledate utakmice u 9 različitih gradova, a to su Berlin, Keln, Dortmund, Frankfurt, Gelzenkirhen, Hamburg, Lajpcig, Minhen, Štutgart i Diseldorf Arena.

Na završnom turniru takmičiće se 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta, podeljene u 6 grupa. Posle 24 godine među njima je i Slovenija, koja će nastupiti u Grupi C, zajedno sa Srbijom, Engleskom i Danskom. Dvije najbolje reprezentacije iz grupe i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije plasiraće se u osminu finala, nakon čega će se takmičenje igrati po nokaut principu – do finala koje se igra 24. jula. 2024. na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Fussballliebe – zvanična fudbalska lopta Eura 2024

Zvanična fudbalska lopta koju je dizajnirao Adidas koristiće se tokom cijelog Evropskog prvenstva u fudbalu u Nemačkoj. Lopta je inspirisana radošću i ljubavlju prema fudbalu, zbog čega je nazvana Fussballliebe (ljubav prema fudbalu).

Sigurni smo da će ova fudbalska lopta oduševiti i fudbalere, sudije i sve gledaoce, pa je u redu da je i vi malo detaljnije upoznate. Ako tražite odgovarajući poklon za ljubitelje fudbala, Fussballliebe je definitivno odlična ideja, jer lopta impresionira nekim jedinstvenim karakteristikama koje će biti predstavljene po prvi put na ovako velikom sportskom događaju:

• Adidas Ball Connected Technology

Euro 2024 će biti prvo fudbalsko prvenstvo na kojem će zvanična lopta imati Adidas Ball Connected Technology. Lopta ima poseban sistem vješanja i senzor pokreta u centru, koji pruža neviđen uvid i samim tim omogućava sudijama da brže donose tačne odluke.

Reč je o jedinstvenoj tehnologiji koja šalje tačne informacije o lopti, kao što je pozicija igrača, zvaničnicima, čime se doprinosi poluautomatizovanoj ofsajd tehnologiji i rješavanju konfliktnih situacija vezanih za igranje rukom i kaznene udarce.

• CTR-Core

CTR-Core je revolucionarno jezgro lopte, koje je prilagođeno za maksimalnu preciznost u igri. Sastoji se od dve komponente, unutrašnjeg dijela od obnovljive gume i tijela od dvostruko zakrpljene PES tkanine, koja lopti daje snagu i oblik.

• Precisionshell

Za još preciznije igre, poliuretanski premaz lopte obezbjeđuje Precision školjka. To je ploča u obliku 20 djelova strateški postavljena u udubljenja ili žljebove na površini školjke lopte. Takav dizajn je precizno razvijen u testiranoj laboratoriji i na terenu za igru, čime adidas postiže izmjerenu kontrolu protoka vazduha i lopte.

• Održivi materijali na biološkoj bazi

Fussballliebe je napravljen od recikliranog poliestera i mastila na bazi vode, a svaki sloj lopte sadrži materijale kao što su kukuruzna vlakna, šećerna trska, drvena pulpa i guma. To je zvanična lopta sa najvećim udjelom održivih bioloških materijala do sada.

Dizajn fudbalske lopte Fussballliebe definitivno će privući oko svih navijača. Jaki crni oblici krila imaju naglašene ivice, krivine i tačke, koje predstavljaju kretanje lopte i energiju igre tokom vremena. Boje kao što su crvena, plava, žuta, zelena i narandžasta se koriste za ovo, odražavajući živost i dinamiku fudbalske igre. Na lopti su prikazane i ilustracije svih stadiona i imena gradova domaćina Evropskog prvenstva. U prodavnicama i online prodavnici INTERSPORT očekuje vas širok izbor verzija – od replika do originalne lopte, sa kojom će se igrati najvažnije fudbalske utakmice.

Euro24 Competition
Euro24 Training
League Box
 Euro 24 Mini