Fitnes

5 obaveznih fitnes dodataka za trening

5 obaveznih fitnes dodataka za trening. Uređenje kućne teretane, pogotovo kad nam nedostaje prostora, može biti pravi izazov. U ponudi opreme za fitnes nailazimo na mnogo više malih rekvizita, nego što bismo ih ikad mogli upotrijebiti. Pa njihov izbor mora biti vrlo promišljen, pogotovo ako želimo da trening kod kuće bude djelotvoran. Oni koji se odluče trenirati kod kuće, trebali bi se se pobrinuti da njime utiču na cijelo tijelo. Ne mislimo samo na vježbe snage, već je potrebno voditi računa i o kardiovaskularnom sistemu, odgovarajućem istezanju i opuštanju mišića.

Ako želite postići sve ciljeve treninga, potrebno je odabrati odgovarajuća pomagala. Međutim, to često predstavlja problem, jer u poplavi fitness opreme, jednostavno ne znamo šta odabrati. Glavni kriterijum pri odabiru trebao bi biti da vam omogućuju izvođenje velikog broja različitih vježbi. I jednostavno određivanje nivoa opterećenja. Kako bismo vam olakšali kupovinu, odabrali smo 5 obveznih fitnes dodataka, koji ne bi smjeli nedostajati niti u jednoj kućnoj teretani. To su “univerzalni” rekviziti koje ćete moći koristiti za izvođenje velikog broja vježbi.

Podloga za vježbanje

Kvalitetna podloga za vježbanje može vam poslužiti u razne svrhe u vašoj kućnoj teretani. Najčešće se koristi za vježbe snage koje se izvode na podu. Važno je da je postojana i da ne kliza. Jer će vam jedino tako dugo služiti, a izvođenje vježbi biće sigurno.

Važno je biti svjestan da vježbanje kod kuće ne znači samo jačanje mišića i izvođenje vježbi snage. Pa je podloga za vježbanje takođe odličan fitnes alat za istezanje i opuštanje mišića ili meditaciju. To je ključno za bržu regeneraciju nakon treninga i sprečavanje nepotrebnih povreda. Neizostavni dio kućne teretane!

Tegovi

Različiti tegovi jedan su od dodataka koji se vrlo lako mogu skloniti u ormar ili ispod kreveta. To je takođe alat sa kojim možete izvoditi vježbe snage, za skoro sve mišićne grupe. Ali, potrebno je biti oprezan jer se tegovi međusobno razlikuju, uglavnom po izgledu i različitim težinama. Zato nije svejedno koje ćete odabrati za određenu vrstu vježbanja. Među najpopularnijim tegovima svakako su tegovi za ruke. Dostupni su u raznim bojama koje određuju njihovu težinu. Težine se obično kreću između 0,5 kg i 6 kg, pa su posebno pogodne za jačanje mišića ruku, trbušnih mišića, stražnjice i bedara.

Ako želite pokriti mišiće cijelog tijela, odličan izbor su fitnes tegovi koji dopuštaju maksimalno opterećenje od 20 kg. Budući da diskovi u setu dolaze u različitim težinama, možete jednostavno prilagoditi opterećenje, pa su posebno dobar alat za jačanje mišića ruku.

Posljednjih godina, popularni su okrugli tegovi ili tzv. Kettlebell , sa kojima izvodimo vježbe snage. Sa tegovima skoro svaki trening možete učiniti još zahtjevnijim i tako povećati opterećenje. Tegovi za zglobove i članke mogu vam takođe pomoći.

Fitnes trake

Fitnes traka je izuzetno praktičan pribor za vježbanje kod kuće. Pogodna je za početnike, kao i za aktivne sportiste, jer vam omogućava izvođenje raznih i jednostavnih vježbi za jačanje mišića ruku, nogu i trupa. Osim toga, ne zauzima puno prostora, i možete je ponijeti sa sobom na godišnji odmor. Ako ste već pregledali ponudu opreme za fitnes, vjerojatno ste primijetili da su trake za fitness dostupne u različitim bojama, kao i dužinama i širinama.

Različite boje traka za fitnes obično određuju različite nivoe otpora, pa prije kupovine provjerite koja boja ima najmanji nivo otpora, a koja najveći. Sa ove tačke gledišta, pametno je odabrati komplet traka za fitness različitih boja. To vam omogućava individualno podešavanje nivoa opterećenja za svaku vježbu.

Ove vrste traka su često u  kružnom obliku, pa običnu traku za fitnes takođe možete pričvrstiti na jak objekat, prikladne nosivosti, i na taj način vježbati, i ujedno namještanjem trake odrediti zahtijevnost izvođenja vježbe.

Vijača

Vijača vam omogućava jednostavan i vrlo intenzivan kardio trening, koji će vam pomoći da povećate broj otkucaja srca i ojačate kardiovaskularni sistem. Riječ je o fitnes dodatku koji ne zauzima puno prostora, ali ima izuzetno veliki učinak na cijelo tijelo. Posebno je pogodan za sve ljubitelje trčanja i biciklizma kojima preskakanje vijače može biti dobra alternativa u već ustaljenoj rutini treninga.

Lopta za vježbanje

Gimnastička lopta nije samo odlična pomoć u fitnesu za izvođenje vježbi snage, već je možete koristiti i za izvođenje istezanja nakon treninga. To je svestran rekvizit. Velika lopta za vježbanje sjajno djeluje na stabilizaciju srednjeg djela, i čini svaku osnovnu vježbu još težom.

Što je čini fenomenalnom za izvođenje vježbi za jačanje trbušnih i leđnih mišića i stabilizatora trupa. Takođe omogućava djelotvorno istezanje nakon vježbanja, a postaje sve popularnija za ugodno dugotrajno sjedenje i rehabilitaciju nakon povreda.

Ponuda fitnes dodataka u Intersportu

Ponuda fitnes dodataka je takođe porasla posljednjih godina, pa je svake godine sve bogatija, proizvodi su savršenog dizajna i sve originalniji. Ipak, dobro je imati univerzalnu fitnes opremu, prikladnu za skoro sve vrste sportskih ciljeva, kao i za povremene vježbe ili oporavak.

Isključivo u Intersportu dostupna je fitness oprema Energetics koja nudi široku paletu dodatne opreme, kao i sobna bicikla, trake za trčanje, klupe, eliptične trenažereodjeću i obuću.