Fudbal

Najbolji fudbalski klubovi Evrope

Najbolji nogometni klubovi Evrope. Nakon završetka Evropskog fudbalskog prvenstva i Olimpijskih igara, najbolji fudbaleri ponovno se bore na klupskom nivou. Nacionalne fudbalske lige i evropska klupska takmičenja ulaze u novu takmičarsku sezonu, i mnogi od najboljih klubova ponovno žele osvojiti priliku za osvajanje novih lovorika.

A u kojim se fudbalskim klubovima u Evropi trenutno igra najbolji fudbal?

FC Bayern Munchen

Bayern Munchen jedan je od najboljih fudbalskih klubova u Evropi i zasigurno najuspješniji njemački klub. Brojni uspjesi posljednjih sezona govore o njegovoj km kvalitetu. U Ligi šampiona prošle sezone stvari nisu išle po planu, ali su 9. put zaredom i 30. u cijeloj istoriji osvojili njemačko državno prvenstvo.

S jednim od najboljih nfudbalera svih vremena, Robertom Lewandowskim, ponovno su najozbiljniji kandidat za osvajanje mnogih lovorika.

Manchester City

Ako pogledamo rezultate ovogodišnje Lige prvaka, mogli bismo reći da je Manchester City drugi najbolji klub u Evropi. U finalu su morali priznati pobjedu fudbalskom klubu Chelsea, ali su ipak osvojili prvo mjesto u engleskoj Premier ligi. I svoj 5. naslov u cijeloj istoriji kluba. Pod vođstvom iskusnog Pepa Guardiole, Manchester City također ima visoke ciljeve za nadolazeću sezonu. Pa je ovo definitivno fudbalski klub koji uvijek treba shvatiti ozbiljno

Juventus

Juventus je svoju devetogodišnju dominaciju u Seriji A ove godine morao predati milanskom Interu, ali i dalje ostaje jedan od najuspješnijih klubova. Zasad se može pohvaliti mnogim evropskim lovorikama.

A ove sezone osvojio je Kup Italije i Superkup. Uz mnoga poznata imena u evropskom fudbalu, poput Dybale, Juventus je uvijek najozbiljniji kandidat za prva mjesta.

Chelsea

Chelsea je zasigurno bio najveće iznenađenje na fudbalskim terenima prošle sezone. Nakon lošeg početka engleskog prvenstva, došlo je do preokreta kada je Thomas Tuchel sjeo na klupu za trenere. Ovaj nogometni klub vodio je sve do naslova Lige prvaka i među 4 najbolje momčadi engleske nogometne lige. Bez sumnje, jedna su od najboljih momčadi u ovom trenutku. Koja je dodatno pojačana za ovu sezonu, što jasno govori o njihovim velikim planovima.

Paris Saint Germain

Paris Saint Germain jedan je od najboljih fudbalskih ekipa u Evropi. Iako se još ne mogu pohvaliti naslovom Lige prvaka, u posljednje su dvije godine uvijek bili samo ispod vrha ovog evropskog takmičenja.

Za nadolazeću sezonu klub ima još veće ciljeve, jer se nedavno pojačao s jednim od najboljih fudbalera svih vremena Lionelom Messijem. Ovo će, uz Neymara, Mbappea i druge vrhunske fudbalere, zasigurno biti najozbiljniji kandidat za prva mjesta.

Atletico Madrid

Pod vođstvom Diega Simeona i Jana Oblaka između stativa, Atletico Madrid postao je ovogodišnji pobjednik španske fudbalske lige La Liga. Tako je nakon dugo vremena prekinuo dominaciju fudbalskih klubova Barcelone i Real Madrida koji su vladali posljednjih godina španskog prvenstva. S osvojenim 11. naslovom, treći je najuspješniji španski klub svih vremena. A može se pohvaliti i naslovima osvajača Evropske lige i evropskog Superkupa.

Real Madrid

Iako Real Madrid ove sezone nije osvojio niti jednu lovoriku, i dalje je jedan od najuspješnijih klubova u cijeloj istoriji fudbala.

Španski je kup izgubio tek u posljednjoj utakmici prvenstva, dok je u Ligi šampiona došao do polufinala, gdje ga je eliminisao kasniji pobjednik Chelsea. Igrači poput Courtoisa, Carvajala, Alabe, Kroosa, Modrića i Benzeme definitivno su pravi recept za najviše ljestvice.

Inter Milano

Antonio Conte imao je najveći uticaj na milanski Inter, koji je nakon dugogodišnje dominacije Juventusa konačno osvojio Seriju A. Prošle sezone klub je igrao finale Evropske lige, gdje je morao priznati pobjedu Sevilli. Trenutno najbolji fudbalski klubovi, uz zvučna imena poput Edina Džeke, Alexisa Sancheza i Samira Handanovića, njegove ambicije za ovu sezonu zasigurno su još veće.

FC Barcelona

Barcelona se ne može pohvaliti velikim uspjesima u posljednje dvije godine. Ovogodišnju La Ligu završila je tek na 3. mjestu, a mnogima je tek Lionel Messi učinio klub tako visoko na tablici.

No, klub se suočava s velikim finansijskim dugovima, pa je odluku o odlasku donio i Lionel Messi, što je uvelike rastužilo sve vjerne navijače Barcelone. Uprkos nekoliko loših sezona, i dalje je jedan od najboljih klubova na svijetu, pa od njega u budućnosti možemo još puno očekivati.

Ljubitelji fudbala, navijajte za svoje favorite u njihovim klupskim bojama!

Svi ljubitelji fudbala zasigurno su već uživali, u prvim utakmicama na nacionalnim klupskim prvenstvima diljem Europe. No, prave poslastice na fudbalskim terenima tek dolaze. Stoga se na vrijeme opremite navijačkim rekvizitima u klupskim bojama, koji su dostupni u Intersport prodavnicama.