Sadržaj

Fudbal

UEFA 2021 je 16. evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će se održavati od 11. juna do 11. jula 2021. Takmičenje je trebalo da se održi 2020, ali je odloženo zbog situacije sa korona virusom. Preimenovano je iz EURO 2020 u EURO 2021 i održaće se uprkos činjenici da je korona virus i dalje velika prijetnja u mnogim zemljama svijeta.

Kako će se sve odvijati? Šta će se dogoditi ako se situacija sa korona virusom pogorša? Hoće li navijači moći da podržavaju svoje omiljene fudbalske timove na stadionima? Sve su to pitanja s kojima se susreću mnogi ljubitelji fudbala i organizatori.

Sa Vama ćemo podijeliti informacije koje do sada znamo.

Koje zemlje će učestvovati na UEFA 2021?

 24 najbolje fudbalske ekipe, koje su se kvalifikovale za takmičenje, podijeljene su u 6 grupa na osnovu žrijeba. Branilac titule je Portugal, koji je 2016. godine osvojio titulu.

  1. Grupa A: Turska, Italija, Vels, Švajcarska
  2. Grupa B: Danska, Finska, Belgija, Rusija
  3. Grupa C: Holandija, Ukrajina, Austrija, Sjeverna Makedonija
  4. Grupa D: Engleska, Hrvatska, Škotska, Češka
  5. Grupa E: Španija, Švedska, Poljska, Slovačka
  6. Grupa F: Mađarska, Portugal, Francuska, Njemačka

UEFA 2021 – turnir u 12 različitih zemalja

Evropsko prvenstvo u fudbalu biće prvi put održano u dvanaest evropskih gradova, u dvanaest različitih zemalja. Na ovaj način, Evropska fudbalska asocijacija će proslaviti cio događaj u znak sjećanja na 60-godišnju istoriju ovog takmičenja.

Dvije najbolje ekipe u grupi i četiri najbolje trećeplasirane ekipe takmičiće se u osmini finala. Njih će ugostiti evropski gradovi Rim (Italija), Kopenhagen (Danska), Bukurešt (Rumunija), Amsterdam (Holandija), Dablin (Irska), Bilbao (Španija), Budimpešta (Mađarska), London (Engleska) i Glazgov (Škotska).

Pobjednici mečeva osmine finala plasiraće se u četvrtfinale takmičenja koje će se održati u četiri različita grada, naime ove utakmice će ugostiti Baku (Azerbejdžan), Minhen (Nemačka), Sankt Peterburg (Rusija) i Rim (Italija).

Pobjednici ovih mečeva plasiraju se u polufinale, a u slučaju pobjede i u finale. Sve utakmice završnog dijela takmičenja igraće se u Londonu na stadionu Wembley.

Koronavirus oblikuje sudbinu svih glavnih međunarodnih takmičenja – uključujući EURO 2021

Kao i prošle godine kada je koronavirus oblikovao sudbinu mnogih međunarodnih takmičenja, istu situaciju možemo očekivati i 2021. Stoga je glavni zadatak organizatora međunarodnih takmičenja da osiguraju adekvatne mjere bezbijednosti. Isto važi i za Evropsku fudbalsku asocijaciju. Bez strogih bezbjednosnih mijera, ovakva takmičenja nisu moguća.

Prema dosadašnjim obavještenjima UEFA-e, očekujemo da se EURO 2021 održi onako kako je i planirano za 2020. Međutim, zbog trenutne situacije sa korona virusom, moguće su promjene u poslednjem trenutku ili čak otkazivanje takmičenja. Da se to ne bi dogodilo svi napori su trenutno usmjereni na restrukturiranje takmičenja na način koji će zadovoljiti sve preventivne mjere, jer bi ponovno odlaganje turnira bilo finansijski katastrofalno.

EURO 2021 sa ili bez navijača?

Evropa i svijet se na sve moguće načine bore da kontrolišu pandemiju, ali nivo zaraženih i dalje raste. Trenutno je, dakle, teško zamisliti da se šampionat održi kako je prvobitno planirano. Kako je EURO 2021 postavljen kao turnir koji će se održati u nekoliko različitih zemalja, putovanje igrača, medija i navijača predstavlja samo dodatni rizik od pogoršanja pandemije.

Takođe postoji sumnja da li će vjerni navijači i ljubitelji fudbala uopšte moći da gledaju mečeve uživo. Međutim, sa sigurnošću možemo reći da stadioni nakon dužeg vremena neće biti popunjeni u potpunosti, kao što je to bilo uobičajeno. Prema nekim informacijama, stadioni su otvoreni samo za određeni broj navijača,uz obaveznu vakcinaciju.

Kakve promjene možemo očekivati zbog pandemije korona virusa?

Pored navijača, najveća sumnja je održavanje takmičenja u 12 različitih zemalja. Kao što smo već pisali, ovaj način takmičenja samo povećava rizik od infekcija unutar timova, pratećeg osoblja, među novinarima, navijačima i svima onima koji su na bilo koji način sastavni dio takvog spektakla.

Stoga, ideja da se turnir u potpunosti održi na jednom mjestu i iza zatvorenih vrata je sve više u prvom planu. Vjerovatno će sistem takmičenja biti vrlo sličan onom koji smo već imali sa Evropskom ligom i Ligom šampiona prošle sezone, gdje su za svaku ekipu sprovodili strogo uspostavljene mjere.

Lijepa vijest jeste ta da niko od navedenih domaćina do sada nije odstupio od namijere da organizuje takmičenje. UEFA je obavijestila sve domaćine da naprave idealne planove za opremanje svojih stadiona, uzimajući u obzir sve primenljive mjere bezbijednosti COVID-19.

Vakcina COVID-19 – novi tračak nade i za EURO 2021

Tračak nade za EURO 2021 definitivno je vakcina COVID-19. Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin takođe je vrlo optimističan u vezi ovoga. Što je prvenstvo bliže, vakcina postaje dostupnija, pa sigurno postoji nada da će se situacija sa brojem novozaraženih popraviti.

Činjenica je da su navijači dio fudbalske igre i da je zbog njih fudbal tako poseban i uzbudljiv. To takođe važi i za EURO 2021, kao i za bilo koji drugi fudbalski spektakl. Stoga možemo biti sigurni da će UEFA učiniti sve što je u njenoj moći da održi Evropsko prvenstvo.