Skijanje

Iako prvo pomislimo na skije kada razmišljamo o snijegu i skijanju, skijaške cipele su najvažniji dio skijaške opreme. One povezuju stopalo sa skijom i tako omogućavaju prenos energije na skiju, omogućavajući nam optimalnu kontrolu i okretanje. Zato, kupovini skijaških cipela treba posvetiti malo vremena i razmišljanja.

Dužina pancerica

Dužina skijaške cipele određuje se prema izmjerenoj veličini stopala. Proizvođači označavaju proizvode takozvanom mondo klasifikacijom, što su stvarni centimetri stopala. To nam omogućava tačan odabir veličina i poređenje između pojedinih proizvođača. Ako je stopalo dugačko 26,5 cm, tačna veličina cipele je 26,5. Kada obujete skijaške cipele, noga nije u optimalnom položaju. Prava veličina prtljažnika prikazuje se samo kada se postavite u skijaški položaj, sa izraženim potiskivanjem koljena u smjeru naprijed, a time i potiskivanjem pete cipele unazad. Cipele treba pričvrstiti odozdo prema gore. Preporučujemo vam da isprobate nekoliko modela različitih proizvođača.

Tvrdoća

Tvrdoća skijaške cipele izražava se indeksom FI ili fleksom. Broj je napisan na spoljnoj strani skijaške cipele i izražava tvrdoću i tvrdoću spoljne cipele na savijanje. Koliko ćemo tvrde skijaške cipele odabrati, zavisi od našeg skijaškog znanja, vrste skije, kondicije, tjelesne težine i visine. Laganiji i manji skijaš ne proizvodi toliko pritiska na skijaškoj čizmi i zato su mu potrebne mekše cipele. Visokim i teškim skijašima, međutim, trebaće tvrđa skijaška obuća čak i ako tek upoznaju skijanje. Znanje o skijanju takođe je veoma važan faktor u izboru. Iskusnim i tehnički vještijim skijašima potrebna je tvrđa cipela. S druge strane, početnici i srednji skijaši u potpunosti će uživati u skijanju s mekšim cipelama. Ne smijemo zaboraviti tvrdoću skija. Tvrđa skija zahtijeva i tvrđu cipelu. Najbolje je da tvrdoća skijaške cipele bude usklađena sa tvrdoćom skija.

Raspon fleksibilnosti cipela kreće se između 60 i 170. Muški skijaši, početnici i laki skijaši biraju skijaške cipele tvrdoće od 90 do 100, srednji skijaši od 100 do 120 i vrhunski od 120 do 130. Za skijaše početnike indeks tvrdoća se kreće od 60 do 80, za srednje dobre skijaše od 80 do 90. Za vrhunske skijaše najprikladniji indeks je od 90 do 110. Takmičari posežu za cipelama tvrdoće od 130 do 170.

Skijaške cipele treba da omoguće djeci da se lako kreću i, prije svega, da uživaju u snijegu, tako da njihove cipele treba da budu tople, a prije svega lagane i mekane.

Zaista ćemo uživati u skijanju samo kada odaberemo pravu kombinaciju skija i cipela. Samo dobro koordinisani tandem začiniće vaš skijaški dan razigranošću i uživanjem na stazi.

Maja Mohar, dipl. sp. tren.
ZUTS Slovenija