Fitnes

Fitnes podloge. Aktivno provođenje slobodnog vremena trebalo bi da postane dio naše svakodnevice. Udoban kutak za vježbanje možete napraviti kod kuće i istovremeno odabrati vježbu koja će vam najviše odgovarati. Zbog trenutne situacije u zemlji i svijetu, ovo je zapravo i vaše jedino rješenje.

Za rekreaciju možete da birate između brojnih efikasnih mogućnosti: vježbanje u vodi s trenerom – čak i na daljinu, uz pomoć videa – fitnes, funkcionalno vježbanje, intervalni treninzi, pilates. Najvažnije je da trening postane važan dio vašeg života i da ga započinjete sa osmijehom i dobrom voljom. No, ne zaboravite da se opremite kvalitetnim proizvodima i pomagalima za vježbanje. Ključnu ulogu u učinkovitom vježbanju ima i dobro odabrana fitnes podloga. Imate li je već?

Za vježbanje odaberite najkvalitetniju, najudobniju i najljepšu saputnicu

Pošto ćete na fitnes podlozi tokom vježbanja da provedete dobar dio vremena, važno je da odaberete proizvod od kvalitetnih materijala. Na kraju, prostirku ćete dodirivati i golom kožom, na njoj ćete se znojiti i nesvjesno je doticati ustima.

Uz kvalitet, neka vaša saputnica u vježbanju takođe bude što udobnija i, ne manje važno, lijepog izgleda. No, to ni izdaleka nije sve na šta morate paziti pri odabiru najprikladnije podloge za fitnes.

Dimenzije, debljina i tvrdoća fitnes podloge

Dimenzije fitnes podloga u najvećoj mjeri zavise od vašeg stasa. Višim osobama namijenjene su produžene varijante podloge. Odaberite dimenzije podloge koja je sa svake strane za centimentar duža od dužine vašeg tijela.

Deblja fitnes podloga ne garantuje veću udobnost. Debljina i tvrdoća podloge prvenstveno zavise od vrste vježbi i vaših očekivanja u pogledu udobnosti i osjetljivosti. Kod odabira razmotrite oba kriterijuma – debljinu podloge zajedno sa gustinom materijala, što znači tvrdoću. Ako je debljina podloge veća, a materijal kompaktan i gust, podloga je još uvijek tvrda i nije pahuljasto meka.

Mekša podloga je bolji izbor za osjetljivija koljena; tvrda podloga je prikladniji izbor za ravnotežu i zahtjevnije položaje. Takva podloga je pogodnija i za vaše zglobove ruku, jer na njoj možete omogućiti bolju stabilnost i odlično uporište. Mekša podloga je odličan izbor za „trening“ zglobova, jer morate da tražite i održite položaj zglobova ruku u odgovarajućem položaju.

Materijal fitnes podloga

U Intersportu možete da birate između najrazličitijih fitnes podloga koje se međusobno razlikuju u materijalu, debljini. Podloge su izrađene od vještačkih vlakana, pamuka, jute, plute, kaučuka i još koječega.

  • Sintetička fitnes podloga je po pravilu manje težine, što znači da je lakša za prenošenje, higijenski je čistija jer je obično zatvorenih ćelija i ne upija tečnost i znoj, kvalitetna varijanta ima dugi vijek trajanja, a cijena joj je prilično povoljna. Kako na tržištu postoji mnogo različitih modela sintetičkih podloga za fitnes, teško je naći najprikladniju. One nižih cijena obično su pjenastije, što za posledicu ima kraći vijek trajanja.
  • Podloga od kaučuka ima odlično prianjanje, omogućava prirodan dodir s vašom kožom, nije pretvrda ni previše mekana, primjerena je svim vrstama vježbi, izuzetno je izdržljiva i otporna. S druge strane, podloge od kaučuka imaju veću težinu, sadrže miris kaučuka i za njih je potrebno odvojiti nešto više novca.
  • Podloga s mikrovlaknima ne gornjem dijelu najviše se raspoznaje po izuzetno lijepim printovima. Duž cijele njene površine možete dati da vam se odštampa čak i fotografija. Uprkos popularnosti ove podloge, na njoj nećete postići najbolje moguće prianjanje, No, to je čak dobrodošlo za neke vrste vježbi na kojima se nije dobro previše lijepiti na podlogu. Takva podloga je prikladan izbor za sve one koji se prekomjerno znoje. Naime, kada je mokra, nudi odlično prianjanje.
  • Putna fitnes podloga je poslednjih godina hit. Riječ je o tanjoj vrsti podloge – po pravilu je debela samo 1,5 mm. Zapreminom je mala, pa je brzo i jednostavno možete nagurati u ruksak. Kako je vrlo otporna, možete je rasprostrijeti na bilo kakvu podlogu, na primjer na pijesak ili travnjak.

Fitnes podloge poznatih i priznatih proizvođača

Vrhunske podloge za fitnes su vam na raspolaganju u web prodavnici Intersport, gdje možete da birate između različitih podloga poznatih i priznatih proizvođača – Adidas, Energetics, Terinda, Urh.