Fitnes

U jesenjim mjesecima, većina rekreativaca završava sa fitnes vježbanjem i treningom na otvorenom. Ali to ne znači da će se predati višemjesečnom zimskom snu. Čak i u sivim mjesecima godine, kada su dani kraći i temperature su manje prijatne, možemo sagorjeti kalorije, ojačati mišiće i kardiovaskularni sistem vježbanjem na različitim kućnim fitnes spravama. Među najpopularnijim su sobni bicikl, eliptični trenažer i traka za trčanje. Međutim, postoje neke razlike između njih, pa je dobro znati koja je najprikladnija za vaš tip treninga

Sobni bicikl

Sobni bicikl je sigurno najpopularniji i najzastupljeniji tip kućnog fitnesa. Ovo je sprava koja se odlikuje širokom lepezom upotrebe.

Pogodan je za povremene rekreativce i za ozbiljne sportske entuzijaste sa jasno definisanim sportskim ciljevima. Ako u kućnom fitnes studiju postoji nekoliko sprava, sobni bicikl je odličan uređaj za zagrijavanje i hlađenje nakon vježbanja.

Sobni bicikl uglavnom pruža aerobni način vježbe, odnosno odličan je za sagorijevanje masti, smanjenje tjelesne težine i jačanje kardiovaskularnog sistema. Pored toga, možemo izvoditi i različite specifične forme treninga snage na sobnom biciklu, što dalje povećava njegovu svestranost.

Sobni bicikl je takodjer veoma pogodan za teže korisnike i one koji imaju probleme sa zglobovima.

Eliptični trenažer

Trening na eliptični trenažer se radi u gotovo ležećem položaju, što ga čini izuzetno prijatnim za zglobove i kosti. Uz pomoć ove sprave je moguće oponašati različite pokrete, kao što su penjanje uz stepenice, brzo hodanje i trčanje.Vježba na eliptičnom trenažeru je izuzetno sveobuhvatna, jer aktivira cijelo tijelo.

Na ovim spravama moguće je raditi vježbe za mišiće nogu i zadnjice, ali su odlične za jačanje mišića gornjeg dijela tijela, od ruku i ramenog pojasa do leđnog, grudnih mišića i trbušnih.Vježba na eliptičnom trenažeru ima i aerobne i anaerobne efekte. Izuzetno je efikasan u smanjenju tjelesne težine, sagorijevanju masti, jačanju srčanih mišića, smanjenju rizika od srčanog udara.

Također je odličan za poboljšanje kod napetosti tkiva, povećava snagu u rukama i nogama, poboljšava protok krvi kroz mišiće, povećava kapacitet disanja i utiče na oblikovanje grudnog koša.

Iz tog razloga, eliptični trenažeri preporučuju za manje zahtjevne rekreativce, koji traže kompletan trening koji može da se izvede kod kuće.

Traka za trčanje

Traka za trčanje je kućna fitnes sprava koja elegantno izbjegava loše vrijeme, gužvu i saobraćaj. Ovakav način vođenja treninga ima dosta prednosti. O njima mogu da govore trkački entuzijasti, koji zbog svog posla i porodičnih obaveza treningu mogu posvetiti svoje vrijeme samo u večernjim časovima.

Sa trakom za trčanje možete se posvetiti treningu kada završite sa svim obavezama na kraju dana, jer vas onda ne zanima što je napolju mrak, kiša ili snijeg. Samo obujete patike za trčanje i možete da trčite u svojoj dnevnoj sobi, slušate muziku ili gledate filmove na televiziji.

Pored toga, traka za trčanje je odličan alat za poboljšanje trčanja i za trening sa određenim ciljem.

Takođe je vrlo pogodan za trkače koji imaju probleme sa zglobovima, pošto je podloga trake mekana i prijatna za kosti.