Biciklizam

Vožnja bicikla s djecom

Familijarne biciklističke ekspedicije dobrodošao su korak u razvoju djeteta. Dijete na biciklu može još više zavoljeti slobodno vrijeme provedeno u prirodi, dok istovremeno izbjegava sjedenje pred računarom ili TV ekranom. No čak i kod veoma korisnih i zdravih aktivnosti poput ove, moraćete obratiti pažnju na nekoliko ključnih detalja. Najvažnije je učiniti ture kraćima kako bi ih mali biciklisti mogli savladati.

Birajte sporedne i sigurnije puteve s dovoljno klupa za kratki odmor, gutljaj vode, brisanje nosa i slatke zalogaje. Poštujte djetetovu dob, kondiciju, i najvažnije – djetetovo iskustvo u vožnji bicikla. Veliku ulogu ima i sam cilj. Učinite ga što zanimljivijim: izlet do jezera, do dječjeg igrališta, familijarnog druženja sa životinjama. Tako će djetetova motivacija biti još veća. U suprotnom, djetetu se ova aktivnost može zamjeriti, pa je kasnije u životu neće uključivati u svoje slobodno vrijeme.

Odabir odgovarajućeg prevoznog sredstva za najmlađe

Bicikl je vrlo praktično sredstvo za kraće izlete i putovanja. Dva načina putovanja biciklom prilagođena su najmlađoj djeci: sjedalica i prikolica. Sjedalica se pričvršćuje na okvir bicikla roditelja i bolja je varijanta za kraće izlete i vožnju gradom. Za udaljenije ture primjerenija je prikolica za bicikl. Dječja sjedalica za bicikl treba biti sigurna i visinski podesive držače za noge, pojas i uzglavlje. Prikolica mora biti stabilna i dobro osvjetljena. Crveni reflektivni elementi su odličan izbor.

Posebnu pažnju treba obratiti na stanje vašeg bicikla na koji će jedna od dviju spomenutih dječjih opcija biti pričvršćena. Pobrinite se da je vaš bicikl opremljen kvalitetnim kočnicama, dobrim svjetlima, pneumaticima, lancem i alatom za popravke. Na bicikl pričvrstite i retrovizor kako biste uvijek držali dijete na oku. Dijete koje ćete na ovaj način povesti sa sobom na vožnju biciklom iz sigurnosnih razloga mora biti staro najmanje godinu dana. Ne zaboravite niti na to da kacigu morate nositi i vi i dijete. Kaciga mora dobro prianjati uz čelo, tjeme i potiljak.

Vožnja bicikla za stariju djecu

Tek kada dijete položi ispit vožnje biciklom može se uputiti u samostalnu vožnju i postaje slobodnije. U pravilu djeca polažu ispit vožnje biciklom u četvrtom ili petom razredu osnovne škole. Do tada moraju obavezno voziti bicikl u pratnji i s kacigom na glavi koja je do 16. godine obavezna, a kasnije je preporučena za sve dobne skupine.

Za dalja biciklistička putovanja dijete mora biti dovoljno zrelo kako bi bilo u stanju pametno i korektno reagovati u prometu. Mora imati nešto iskustva vožnje i biti dovoljno spretno da ne bi ugrožavalo sebe i druge učesnike.

Za najučinkovitije utvrđivanje biciklističkih vještina vašeg djeteta dobar su izbor skate i bike parkovi. Na takvom terenu djeca će brzo i jednostavno naučiti potrebne vještine. Najsigurnije učenje ravnoteži na dva kotača može se odvijati na obližnjem pločniku ili mekoj površini kućnog dvorišta.

Dužina biciklističke ture u društvu djece

Iznimno je bitno za obiteljsko bicikliranje s djecom odabrati sigurnu biciklističku stazu koja ne smije biti pretjerano duga. Porodicama s malom djecom odgovaraće rute duge između 5 i 15 kilometara. Odaberite staze koje su isključivo biciklističke kako bi bile dovoljno sigurne za djecu. Maloj djeci puno će značiti i mogućnost da na svakom dijelu puta stanete, nešto pojedete i popijete malo vode, odmorite se koliko je potrebno i još se pritom zabavite.

Kako djeca rastu i postaju iskusniji biciklisti, vrijeme je za duže biciklističke ture. Još uvijek je važno pravilno procijeniti zrelost i izdržljivost djeteta. Svejedno, uvijek uračunajte dovoljno pauzi, pogotovo neplaniranih, samo pripazite da stajalište uvijek bude na sigurnom mjestu.

U svakom slučaju, važno je dijete postupno navikavati na različite dužine biciklističkih izleta. Za početak će biti dovoljno svega nekoliko kilometara. Čak i ako se s djetetom odvezete samo do najbližeg igrališta udaljenog od vaše kuće stotinjak metara, to će biti dovoljno za početak. Svakoj slijedećoj vožnji dodajte par stotina metara više. Nikada ne zaboravite na ispravnost djetetova bicikla, kao i svojega.

Imate li dobru ideju gdje voziti bicikl u pratnji mališana biće nam drago ako ju podijelite s nama.